TEMARIO COMPLETO EXPLICADO (2014)

Apunte Español
Universidad Universidad Politécnica de Cataluña (UPC)
Grado Administración y Dirección de Empresas - 2º curso
Asignatura Sociología
Año del apunte 2014
Páginas 12
Fecha de subida 11/09/2014
Descargas 4
Subido por

Descripción

Todos los temas, completos y bien explicados

Vista previa del texto

I. Introducció a la Sociologia Grau d’Administració i Direcció d’Empreses Assignatura: Sociologia 2011-2012 Professorat: Teodor Mellen Barcelona www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA CONTINGUT: I. Introducció a la Sociologia I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia.
I.2. Objecte i mètode d’estudi I.2.1. Característiques: les tres actituds I.2.2. Problemes de la Sociologia I.2.3. Mètode I.3.4. Coneixement sociològic i management Barcelona www.eae.es 2 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia Barcelona www.eae.es 3 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia • L’objecte d’estudi de la Sociologia és la relació entre la persona, els grups socials i el conjunt de la societat.
• Aquesta relació és dinàmica, és històrica i per tant l’objectiu és entendre aquest dinamisme històric per tal de poder intervenir en el curs de la història.
• Es tracta d’adquirir coneixements i cultivar sensibilitats que permetin conèixer i assumir activament els condicionaments socials que influencien la pròpia vida i la de les empreses, de manera que cadascú pugui reaccionar conscientment a la seva pressió.
• I d’aquesta manera ser capaç d’assumir causes col·lectives amb una orientació transformadora de la societat en funció de valors conscientment assumits Barcelona www.eae.es 4 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia • Viure en societat...
La canoa avança en una cruïlla de corrents Per arribar a port cal conèixer els corrents que poden fer bolcar la canoa i convertir-los en motors que l’empenyen En el “riu de la vida” cal assumir conscientment els condicionants socials que guien la pròpia vida Barcelona www.eae.es 6 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia • Les nostres oportunitats vitals i les nostres mateixes experiències socials depenen dràsticament del tipus de societat en què ens ha tocat néixer • És cert que els individus prenen decisions importants dia a dia sobre les seves vides però no ho fan aïlladament sinó en un context més ampli que anomenem "societat" - en el context de la família, la universitat, el país, el món sencer.
• La premissa fonamental de la sociologia és que.... el context social en què ens movem determina bona part de les decisions que prendrem en les nostres vides (MACIONIS JJ, PLUMMER K. Sociología, p.4) Barcelona www.eae.es 8 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.1. Sociòlegs/logues i Sociologia • La sociologia és la ciència que es pregunta per què les coses succeeixen com ho fan en la societat....
• En alguns casos, el sociòleg/a ha estat vist com un sacerdot, un gurú o un endevinador, profeta de la societat...
Barcelona www.eae.es 9 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.2. Sociologia i Manegement Barcelona www.eae.es 11 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.3. Objecte i mètode d’estudi I.3.4. Coneixement sociològic i management • L’exemple de Condis: personal estranger assumir positivament el  Les persones immigrades, són individus concrets que formen part d’un gran corrent migratori. Veure el particular a la llum del que és general.
 Aquest corrent social modifica l’estructura social.
Copsar el canvi social • La immigració presenta riscos i oportunitats: segons la reacció de les empreses, la immigració serà amenaça /oportunitat per a les mateixes empreses i per al conjunt de la societat. Assumir el compromís professional i social per a una societat ben cohesionada  No cal ser sociològica” Barcelona sociòleg però sí tenir “Imaginació www.eae.es 15 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.3. Objecte i mètode d’estudi I.3.4. Coneixement sociològic i management 1. Amplitud de mires 2. Capacitat d’assumir la realitat social 3. Sensibilitat social i, a la vegada, lucidesa.
4. Un tarannà crític que posa interrogants davant del que sembla “natural” 5. Es la base del compromís social Barcelona www.eae.es 16 www.eae.es I. INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA I.3. Objecte i mètode d’estudi I.3.4. Coneixement sociològic i management Societat Mercat Globalització Barcelona www.eae.es 17 www.eae.es ...