Tema 4.4 - Farmacodependència (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 3º curso
Asignatura Farmacologia general
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 01/04/2016
Descargas 10
Subido por

Vista previa del texto

Carla Triguero Unybook: ctriguero TEMA 4.4 – FARMACODEPENDÈNCIA I ABÚS DE SUBSTÀNCIES.
SÍNDROME D’ABSTINÈNCIA. RAM C i E FARMACODEPENDÈNCIA: Compulsió a seguir prenent un fàrmac de forma continuada, periòdica al llarg del temps, com a conseqüència dels seus efectes biològics independentment de que la percepció final del efecte sigui bo o no.
Aquestes substàncies reben el nom de REFORÇADORES: compost químic que quan s’administra de forma constant, provoca farmacodependència Substàncies REFORÇADORES: - Fàrmacs: morfina, codeïna, barbitúrics, benzodiazepines ...
- Alcohol, cafeïna, nicotina - Drogues: substàncies reforçadores que s’utilitzen fora de la llei.
CARACTERIÍSTIQUES FARACODEPENDÈNCIA: - - Efecte psicoactiu al SNC Conducta d’auto-administració primer per plaer i després per necessitat (per evitar les conseqüències negatives =síndrome d’abstinència) No te res a veure amb a força de voluntat Compulsió: desig irrefrenable de auto-administrar-se la substància reforçadora Hi ha estímuls condicionals interns (tristesa) o externs (amics, llocs,...) associats a autoadministració i que la faciliten Es molt típic que quan els circuits neuronals s’acostumen a la presencia de substancia reforçadora, es facilita la recerca de substancies amb propietats similars (poliadictes).
FACTORS QUE INFLUEIXEN EN LA FARMACODEPENDÈNCIA · De la substància reforçadora: Hi ha: - Reforçadores positives: efecte directe de plaer - Reforçadores negatives: eliminen un estat d’ànim o una sensació que no vol tenir la persona Depèn de: - Farmacodinàmia : normalment totes les substancies reforçadores potencien la transmissió dopaminèrgica dins del SNC - Farmacocinètica: efecte ràpid i intens i de curta durada → te un gran potencial reforçador (Heroïna i Metadona → mecanisme d’acció igual i farmacocinètica molt diferent ) · Del individu: - Edat (adolescència) - Sexe (homes) - Factors genètics coneguts o no que facilitin l’efecte reforçador - Psicopaties subjacents (predisposició genètica a patir una malaltia mental (esquizofrenia, neurosi..) → les substancies reforçadores poden ser el desencadenant · Del ambient: família, amics, ambient social, disponibilitat econòmica, etc.
1 Carla Triguero Unybook: ctriguero MECANISMES I TIPUS DE FARMACODEPENDÈNCIA Les substancies reforçadores es fiquen entremig dels circuits neuronals que faciliten els conductes vitals com alimentació, reproducció → donen satisfacció perquè tornis a consumir-ho.
Les substancies reforçadores estimulen molt intensament aquests circuits neuronals, alterant els sistemes d’autocontrol natural existents. (mimetitzen de forma exagerada els processos normals ) Hi ha 2 comportaments: - INCENTIUS PRIMARIS: processos neuronals que ens fan pensar amb anticipació que menjar o tenir sexe és positiu i buscar-ho - PROPIETATS DE CONSUM: Vies neuronals que donen plaer i satisfacció una vegada hem aconseguit alimentar-nos o tenir relacions sexuals. Participen neurones opioides, dopaminèrgiques.. (sistema mesolímbic) Tipus de dependència: - Creuada: quan una persona es fa depenent amb una molècula química que te un mecanisme d’acció determinat, s’està fent depenent a qualsevol molècula química que tingui la mateixa acció.
- Psíquica: per activació intensa sobretot de les vies d’incentius primaris (ludopatia) → es l’acte el que crea la dependència. (no hi ha cap molècula que la persona ingereixi) - Física: Aquí si que hi ha ingesta de la substancia reforçadora DEPENDÈNCIA FISICA Comporta canvis FISIOLOGICS deguts a la adaptació del organisme del consum crònic i continuat d’aquests substàncies Això esta lligat al fenomen de tolerància.
La persona consumeix la substancia reforçadora per evitar el malestar que te quan deixa de prendre-la → apareix un fenomen de tolerància brutal.
Aquesta dependència, al final per mantenir-te mes o menys en funcionament, esta lligada amb que quan la persona deixa de prendre-la te un potent SINDROME D’ABSTINÈNCIA La manifestació psicològica i fisiològica de la síndrome d’abstinència és el contrari i de forma exagerada del que et fa la substancia reforçadora.
- Drogues estimulants: depressió, apatia, fatiga...
- Drogues relaxants: excitació, irritabilitat, contraccions...
La intensitat va lligada a la farmacocinètica: Com mes ràpid i intensa es la substancia reforçadora, més intens i insuportable és el síndrome d’abstinència.
Heroïna i metadona → la metadona te farmacocinètica més lenta i es va tractant el síndrome d’abstinència més lentament i més suportable.
2 ...Comentario de ctri en 2016-04-02 14:01:50
@cientificoloco del Juan Carlos Laguna (grup de tardes)
Comentario de digitalis en 2016-04-02 13:16:52
De quin professor són aquests apunts?