3. Deficinions de brots i epidèmies (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Epidemilogia
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 23/03/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

UNITAT 3: DEFINICIONS DE BROTS I EPIDÈMIES 1. MALALTIES I EPIDÈMIES Les etapes inicials de qualsevol recerca epidemiològica d’una nova malaltia són molt sovint difícils i frustrants.
La incertesa és encara més preocupant, doncs les accions inicials seran probablement determinants per controlar la malaltia i evitar un brot o una epidèmia.
Així va succeir amb la grip al 1918.
Així va succeir amb la SARS al 2003 o el MERS al 2014.
Així ha succeït amb l’Ebola al 2014 o el Zika al 2015.
Així succeirà en el futur amb altres malalties.
2. BROTS I EPIDÈMIES: definició bàsica Augment inusual (per sobre de l’esperable*) del nombre de casos de qualsevol malaltia o condició que afecta a la salut.
Caracteritzada per tres conceptes bàsics: 1. Persona 2. Lloc 3. Temps *S’acostuma a mirar el nombre “basal” de casos en el darrers 6 mesos, com a mínim.
Vocabulari Segons extensió (nombre de casos i/o distribució geogràfica i en el temps): - Agrupació de casos (cluster): pocs casos, localitzats - Brot (outbreak): més casos, +/- localitzats - Epidèmia (epidemic): més casos, +/- localitzats - Pandèmia (pandemic): molts casos, àmplia distribució - Endèmia (endemic): persistent en el temps *Entre epidèmia i brot no hi ha diferència, s’utilitza una o l’altra en funció del que la gent vol escoltar.
S’utilitza brot, normalment, per no espantar la població, perquè en sentir “epidèmia” ja creiem que és un problema molt gran i, en canvi, “brot” no sona tant malament.
Investigació epidemiològica: Estàs treballant en la teva sala (quirúrgica) i observes que, en les darreres setmanes, sembla que hi han més pacients que presenten infecció superficial de la ferida quirúrgica.
Ho comentes amb la teva coordinadora, que et demana que facis una anàlisi més acurat, abans de considerar si hi ha o no un problema real.
Passos per investigar un brot: 1. Començar bé: verificar per on anem i hem d’anar Conceptes clars i precisos: que entenem per infecció superficial de la ferida quirúrgica? - Revisem la definició que fem servir - Revisem els “possibles casos”.
- Revisem la literatura biomèdica publicada.
- Ho comentem amb altres companys.
2. Definició de “cas” Exemple: Infecció superficial de la ferida quirúrgica per S. aureus.
● ● Avantatges: - La confirmació pel laboratori augmenta l’especificitat de la definició de “cas”.
- Redueix l’error de classificació.
- Maximitza la potència per detectar el possible origen del brot.
Inconvenients: - Confirmació pel laboratori - Exclou pacients sense cultivar o amb cultiu negatiu.
- Redueix la sensibilitat de la definició de “cas”.
3. Confirmar el possible brot (outbreak) - Revisar històries clíniques.
- Revisar informes de microbiologia - Buscar dades basals (si existeixen…).
- Visitar els pacients.
- Entrevistar a metges i infermeres.
- Comptar els “casos” i veure la distribució en el temps.
A què es podria deure l’augment de casos? ● ● Augment real: - Augment de la població (hi ha més pacients?) - Canvis en les característiques de la població - Variació a l’atzar - Brot o epidèmia Augment artificial: - Augment en el cultiu de mostres - Noves proves diagnòstiques - Contaminació de mostres - Canvis en el sistema de vigilància 4. Epidemiologia descriptiva ● Caracterització dels casos: 1. Persona 2. Lloc 3. Temps ● Corbes epidèmiques: - Com construir-les? - De que ens informen? - Mode de transmissió probable - Temps de l’exposició - Curs de l’exposició 5. Desenvolupar una hipòtesi i comprovar-la Formular hipòtesis amb preguntes orientades a: - Informació demogràfica exhaustiva - Història clínica completa - Detalls de la intervenció quirúrgica: - - - Hora i durada - Equip de cirurgians i infermeres - Profilaxi antibiòtica… Detalls clínics de la infecció: - Data d’inici - Cures d’infermeria - Tractament antibiòtic, drenatge, re-intervenció… Resultats del laboratori (cultius…).
Factor de risc: haver estat operat pel cirurgià X Hipòtesi: - Contaminació a partir del personal sanitari? - Estat de portador nasal de S. aureus Comprovació hipòtesi: - Frotis nassals a tot el personal sanitari - Epidemiologia molecular de les soques de S. aureus aïllades: són o no una mateixa soca? 6. Instaurar mesures de prevenció i control Revisar totes les mesures d’higiene en el quiròfan.
Descontaminar al personal portador de S. aureus.
Comprovar la descontaminació.
Canviar o ajustar la profilaxi antibiòtica.
Fer frotis de vigilància de qualsevol ferida quirúrgica.
Extremar mesures d’asèpsia en les cures dels pacients 7. Comunicar els resultats de la investigació - què sabem? - Que creiem? - Que podem demostrar? RESUM: - Investigar un brot és sempre un repte.
- Cal mantenir-se en calma i sempre organitzat.
- Sempre ajudar, mai emprenyar.
- No abandonar fins que la feina estigui acabada.
- Cal escriure regularment l’informe de progrés.
Objectius: 1. controlar el brot actual 2. Identificar factors de risc 3. Prevenir nous brots ...