2- ELS ORIGENS I ELS PRIMERS ANYS DE LA GUERRA FREDA (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencia política y Gestión pública - 1º curso
Asignatura Politica i món contemporani
Año del apunte 2015
Páginas 5
Fecha de subida 11/03/2015
Descargas 21
Subido por

Vista previa del texto

POLÍTICA  I  MÓN  CONTEMPORANI     2-­‐  ELS  ORIGENS  I  ELS  PRIMERS  ANYS  DE  LA  GUERRA  FREDA     Esdeveniments  que  van  afavorir  la  Guerra  Freda   • Conferència de Postdam s’expressen els interessos contraposats dels governs del països aliats.
o Divisió Alemanya en quatre zones d’ocupació -(Control de Polònia) o Reparacions de guerra o La guerra del Pacífic -Rushell i Stalin van acordar declarar la guerra al Japó Demana que Alemanya que estigués unida i desarmada.
Stalin va acceptar la proposta de la Guerra de Japó. Ocuparien el nord de Korea i aquest fet suposa un doble atac per a Japó.
• Conseqüències polítiques llançament bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, agost 1945.
Catalogat com acció terrorista (atac per atemoritzar a la població) Als EEUU li interessava però no volien que les tropes russes entressin al Japó, això va enfadar els soviètics perquè creien que els EEUU volien fer un control monopolista.
o Amb la ràpida victòria sobre Japó, EEUU impediria la presència de la URSS en territori japonès o Amb l’arma atòmica, EEUU disposava d’una força extraordinària que volia utilitzar en les relacions internacionals per a obtenir concessions de la URSS o Reacció URSS: promoure un programa propi de construcció de bombes atòmiques - El fet de la bomba atòmica era un fet de que tenien una força extraordinària en les relacions extraordinàries, encara que a Stalin això no el va frenar en la ordenació de creació d’armament atòmic.
                          1945 Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki 1949 Esclata el primer artefacte nuclear de la URSS 1950 El president Truman aprova fabricació bomba H 1952 Esclata el primer artefacte nuclear de Gran Bretanya 1953 URSS fa esclatar la seva primera bomba H; EEUU introdueix a Europa el projectil d’abast curt Honest John 1957 Gran Bretanya fa la primera explosió seva bomba H 1959 S’instal·len a Gran Bretanya, Itàlia i Turquia els coets d’abast mitjà nord-americans Thor i Júpiter; URSS emplaça míssils SS-4 que apunten a diversos països europeus occidentals 1962 Crisi dels míssils cubans   • Europa de l’est: dels governs de coalició als governs comunistes El exercit roig aniria alliberant els territoris de la dominació nazi, però a la vegada els ocupaven.
Inicialment van formar governs de coalició, on no triomfava el comunisme.
Stalin creia en la superioritat del socialisme, creien que triomfarien davant del col·lapse del capitalisme.
La URSS va enfortir la seva seguretat, i així instaurar governs amics en els països on feien frontera.
Milers de persones es van afiliar.
• La guerra civil grega: implicació de Iugoslàvia, URSS, Gran Bretanya i Estats Units El pes de la lluita de la resistència contra els nazis en Grècia el tenia el Front d’alliberament nacional (coalició de costes), destacava el paper dels comunistes. Va acceptar col·laborar amb el governs que havia en el exili, i van arribar a un acord de acabar amb les guerrilles.
El govern britànic volien impedir l’objectiu dels comunistes d’arribar al poder, i llavors van enviar a les seves tropes per fer repressió a les manifestacions i revoltes.
Va acabar desencadenant una guerra civil.
Març 1946.
Febrer 1947: Gran Bretanya retira les seves tropes, i llavors els EEUU entren en joc.
Finalment Stalin sabia de la feblesa del seu comunisme, i va retirar el seu recolzament. I va pressionar el govern Iugoslau per a que no recolzessin el comunisme grec, encara que ells es van negar.
Juny 1948: Van retirar als Iugoslaus del Kominform, això implica la primera ruptura entre el bloc del països comunistes.
  • Doctrina Truman de contenció del comunisme o Telegrama George F. Kenan, febrer 1946 -Va escriure un telegrama dirigit al seu país.
o Discurs Churchill a Fulton, març 1946 -Va ser convidat a visitar els EEUU, i allà va declarar que Stalin estava planejant dividir Europa en dues parts.
o Informe Clark Clifford i George Elsey, estiu 1946 -Van redactar un informe on deia que la URSS no sols estaven incomplint els acords, sinó que també aspirava a la dominació del món.
o Discursos Truman a Universitat Baylor i Cambra de Representants, març 1947 -Assegurava que la lliure empresa estava en perill per diverses causes. I també els EEUU, ja que Europa si fracassava en la seva recuperació econòmica desestabilitzaria tot el món, entre ells a la societat americana i el seu estil de vida.
-Al seu discurs Truman assegurava que li donaria suport als pobles lliures que es resistien, que calia assegurar el domini dels EEUU per a la seguretat. Aquest discurs era una veritable declaració de guerra al comunisme. I va obrir la porta a operacions encobertes.
• Creació del Kominform La URSS com a resposta enduriria la seva actitud.
Va denunciar que els governs de EEUU i Gran Bretanya el volien contenir.
Van crear el Kominform una oficina on gestionaven els assumptes del comunisme.
Estava dividit en dos bàndols (Comunisme i Alliberament Nacional).
• Pla Marshall George Marshall, secretari dels EEUU.
Va proposar un pla d’ajut que proposava finançar aliments i ajudar als països europeus. Consistia en préstecs a baix interès per tal de que es recuperessin les economies europees, havia de durar 4 anys fiscals, durant aquest els països europeus van rebre un total de 300.000 dòlars.
Una injecció econòmica que els afavoriria.
o Interessos econòmics EEUU: assegurar venda dels seus productes a Europa -Com havia crescut econòmicament, li convenia una recuperació econòmica dels països occidentals que afavorissin a la compra de mercaderies, i així eradicar la font de malestar comunista que volia canviar les coses.
o Interessos polítics EEUU: debilitar força electoral i influència dels comunistes a Europa o URSS obliga als governs d’Europa de l’est a rebutjar els ajuts del Pla Marshall -Sobretot als governs de Checoslovaquia i Polònia I al Kominform van decidir que cap d’aquests països de l’Europa de l’Est acceptés aquests ajut.
• Divisió Alemanya Entre les 4 potencies sorgien discrepàncies en les zones de control.
o Increment producció industrial a zones occidentals Alemanya - Els EEUU volien una recuperació econòmica d’Alemanya, i es per això que van decidir incrementar la producció industrial.
o Llançament nova moneda, el Deutschmark (juny 1948). Bloqueig de Berlín occidental (juny 1948 – maig 1949) -1 gener 1947: Van fusionar les seves zones els EEUU i Gran Bretanya, i França finalment l’entrega en el 1948.
-Aquesta reforma és un pas més d’unificar Alemanya, que finalment portaria a una República Federal. Com a reacció la URSS va fer un bloqueig terrestre que duraria un any.
o Creació RFA (maig 1949) i RDA (octubre 1949) -8 maig 1949: creació de la República Federal Alemanya -Com a reacció l’altre part es constitueix com República Democràtica Alemanya.
• • Creació dues aliances militars internacionals contraposades o OTAN, abril 1949 o Pacte de Varsòvia, maig 1955 Conseqüències internacionals de les lluites per la descolonització Produïdes a Àsia i Àfrica als anys 60.
  o Nous escenaris de confrontació entre URSS i EEUU o La nova situació de la Guerra Freda: perills i oportunitats ...