10. PSICOMOTRICITAT (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Terapia ocupacional - 2º curso
Asignatura Disfuncions psiquiàtriques i ocupacionals
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 16/04/2016
Descargas 13
Subido por

Vista previa del texto

Disfuncions psiquiàtriques Mar Busquets PSICOPATOLOGIA DE LA PSICOMOTRICITAT 1. Alteracions psicomotores a) Perspectiva neurològica : Signes neurològics de naturalesa orgànica, que representen disfuncions de les estructures i circuits que governen la psicomotricitat.
- Parkinson + Depressió; Corea de Hungtinton + símptomes psicòtics b) Perspectiva psicològica: Reflexes d’actituds i processos psicològics.
- Depressió i alentiment psicomotor, esquizofrènia i estereotípies 2. Agitació psicomotra Agitació psicomotora Estat en que augmenta l’activitat motora i psíquica, hi ha un augment incontenible de la motilitat i sensació de tensió interna.
No és un diagnòstic, sinó una conducta, manifestació d’un trastorn psiquiàtric.
     Consum de substàncies: síndrome d’abstinència, intoxicació de cocaïna,...
Efectes secundaris de fàrmacs que produeixen un síndrome confusional Simptomatologia psicòtica Trastorns afectius (mania i depressió) Trastorn de personalitat: límit, anti-social i histriònic 3. Disminució activitat motora Alentiment o retard psicomotor Alentiment de l’activitat mental i motora, major latència en les respostes, disminució en la velocitat de pensament i de la parla i una menor activitat motora espontània o reducció de l’expressivitat i mímica.
 Trastorn mentals orgànics: encefalitis, Hungtinton, Parkinson  Intoxicació per sedants  Depressió d’intensitat greu Mutisme Persona callada, sense emetre sons, vigila, conscient i entén ordres. Pot escriure de manera coherent.
Negativisme Actitud per part de l’usuari d’oposició al que se li ordena.
Disfuncions psiquiàtriques Mar Busquets Estupor Estats de la disminució de la reactivitat als estímuls, pot anar acompanyat de la disminució de la consciència de l’entorn.
Catatonia Alentiment psicomotor important amb immobilitat.
4. Altres trastorns psicomotors Manierismes Postures o moviments voluntaris repetits que resulten extravagants.
Estereotípies Repeticions contínues de moviments (gestos, postures). Són intencionals, sense finalitat aparent i no són funcionals.
Ecopràxia Imitació de gestos que la persona està observant.
Parkinsonisme Bradicinèsia, por en repòs, rigidesa muscular i inestabilitat postural.
Acatisia Necessitat interna d’inquietud que es manifesta per estar en constant moviment. Fàrmacs Distonia Contracció tònica involuntària d’un grup muscular, provoca una postura anormal sostinguda.
Típiques: Torticolis, distonia lingual, oculogires. Fàrmacs Discinèsia tardana Dificultat o alteració en la realització de moviments musculars involuntaris, sense intencionalitat i repetitius.
Per exemple: Protrusió llengua, fruncimiento, fruncir el entrecejo, chasquido de labios ...