Temari Patrimoni de les destinacions (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Turismo - 2º curso
Asignatura Patrimoni de les destinacions
Año del apunte 2015
Páginas 153
Fecha de subida 11/02/2015
Descargas 37

Descripción

Apunts força complerts de l'assignatura de Patrimoni de les destincions. Es podrien afegir detalls esmentats a les classes teòriques però ja està aquí inclòs l'essencial.

Vista previa del texto

RESENTACIÓ Primera destinació japonesos: EUA Gran potència turística: EUA – Mèxic, Malàisia, Xina Per ingressos la major potència és EUA . El segon és Espanya a nivell d’ingressos. A continuació va França i en quarta posició, Xina. Itàlia, Alemanya, UK.
ARRIBADA DE TURISTES INTERNACIONALS : al món hi ha 980 milions de persones.
Europa: 502/Àsia i Pacífic: 215/ Amèriques: 156/ Àfrica: 49/ Orient Mitjà: 55 Totes han pujat menys l’Orient Mitjà per causa dels problemes dels llocs. Europa és la principal destinació del món.
ARRIBADA DE TURISTES INTERNACIONALS PER PAÏSOS: França(-ingressos)/ Estats Units/Xina/Espanya(+diners)/ Itàlia/Regne Unit/Alemanya/ Turquia/ Malàisia/Mèxic.
Primers viatgers van a l’Europa clàssica(Turquia està molt a prop d’Europa). Finals del XVIII principis del XIX, comencen a incloure l’entrada a Espanya que evoca una mirada romàntica. Els turistes veuen les mateixes coses.
INGRESSOS INTERNACIONALS: EUA: 103000milions$/ Espanya: 52000milions de $/ França: 46.6milions de $/ Xina/Itàlia/ Alemanya/ Regne Unit.
Què és el patrimoni? Són recursos que hi ha en el territori que són de dos tipus: - Culturals: són tots els béns que hem heretat d’altres generacions. Són béns que tenen un valor per la seva singularitat, sigui científic, estètic, etc. I es poden classificar amb: a) Tangibles (material): es palpa. N’hi ha de mobles (que es poden moure) i immobles (que no es poden moure) b) Intangibles (immaterial): no es pot tocar. Són el llenguatge, costums, religions, mites, música.
- Naturals: són tots els paisatges, monuments de la natura, formacions geològiques que tenen aquest valor estètic, ambiental, etc. I que la UNESCO ha catalogat com reserves de la biosfera, monuments naturals, reserves nacionals o parcs nacionals.
(Tot i que quan fem altres països parlarem també de recursos recreatius) La seva singularitat és que tenen un valor.
El patrimoni de la humanitat són tots els béns que l’UNESCO protegeix. A la seva llista hi ha béns culturals, naturals i mixtes (alhora naturals i culturals) També hi ha altres classificacions: - Swarbrooke (1995) parla de: 1. Patrimoni natural 2. Elements creats x l’home sense finalitat turística: palau, castell, església, etc.
3. Elements creats per l’home amb fins turístics: museu, casino, parc de lleure, parc temàtic, etc.
4. Esdeveniments: festes, festivals, actes esportius, mercats medievals, fires, etc.
- Boniface & Cooper (2005) parlen de: 1. Nodes estrelles: béns del patrimoni culturals o naturals que per ells sols ja justifiquen la visita, els “must see”.
2. Nodes secundaris: són els que complementen, no aniries a una destinació per veure’ls.
3. Nodes complementaris: elements del patrimoni de caràcter menor.
- Clawson’s (1966): 1. Reproduïbles: es poden reproduir com ara és el Tah Mahal 2. Irreproduïbles: si es perden s’hauran perdut per sempre com ara el “Gran Cañón” del Colorado.
EXEMPLES  Exemples de Patrimoni Natural: Cascades Victoria i Quebrada de Umahuaca  Ex. Patrimoni cultural moble: Tapís de la Creació, David de Miquel Àngel  Ex. Patrimoni cultural immoble: Colisseu Roma i Tah Mahal  Ex. Patrimoni cultural immaterial/tangible: el flamenc (ball) i teixits que fan a la illa de Taquile de Perú.
 Element creat per l’home NO pel turisme: castell Neuschawansten d’Alemanya  Element creat per l’home pel turisme: museu Guggenheim de Bilbao  Esdeveniments: la fira de Renaixement de Tortosa  Node estrella: Torre Eiffel  Node secundari: Sacré-Coeur de Paris  Nodes complementaris: Pompidou de Paris  Reproduïbles: les coves d’Altamira  Irreproduïbles: la natura com el Gran Canó del Colorado o el Machu Pichu de Perú.
AMÈRICA Amèrica del Nord: És una àrea geogràfica formada per tres grans països: 1. EUA 2. Mèxic 3. Canadà Hi ha una enorme diferència entre Nord Amèrica que la resta del continent. També hi ha moltes diferències entre aquests tres grans països. És un continent multicultural sobretot perquè són països d’una alta immigració, sobretot hispana. Són països molt grans i diversos, Canadà és el segon país més llarg del món després de Rússia. Tenen 8 franges horàries diferents a Canadà i EUA. Estan molt influenciats per la seva geografia.
És una regió amb diferents climes, paisatges, etc.
A més EUA i Canadà han sigut molt prolífics a l’hora d’explotar els seus recursos naturals. Van crear el primer parc nacional del món (EUA) i el segon a Canadà.
Patrimoni EUA i Canadà: - Parcs nacionals - Grans ciutats exnuovo: grans ciutats noves - Poc patrimoni històric que ho han suplert amb aquestes macro ciutats que estan permanentment creixent. A part de ser un continent amb païssos enormes, també té ciutats enormes. D’aquest poc patrimoni històric en fan líving history, interpretació tematitzacions...
- Parcs temàtics Patrimoni Mèxic: - Patrimoni arqueològic (Maies) ESTATS UNITS -Una de les principals potències turístiques: 59,8 milions arribades internacionals – 2ª potència món 103,5 mil milions $ ingressos turisme – 1ª potència món 8 milion treballadors en el sector turístic -Demanda turística internacional a EUA: Canadencs (50%) Mexicans (volum +, ingressos -) Japonesos Euopeus de l’oest (UK, alemanys, francesos) -Demanda nacional molt important (80% dels nord-americans que viatgen ho fan al propi país) -Patrimoni: Parcs Nacionals Parcs temàtics (+320 milions de visitants/any) Grans ciutats (+ 35 superen el milió d’hab.) Recursos menors (platges i patrimoni històric) - Triangle Est: ( Nova York, Cataratas de Niagra, Philadelphia) - Triangle Oest: ( Los Àngeles, Las Vegas, San Francisco i torno a Los Àngeles) - Península de Florida: (Miami, Orlando parcs temàtics) - Ruta 66: (Chicago, Loas Àngeles) -Riu Mississipí - Parc Nacional de Yellowstone: Patrimoni de la Humanitat, 1r parc del mónparc de consum per el propi americà. És al lloc on es coneix l’existència de l’òs americà (Oso Yogui).
Costa Est On es troben les primeres ciutats formades.
NOVA YORK: Hi ha 5 districtes diferents: La part turística de la ciutat és MANHATTAN, on es troba Central Park. A la Cinquena Avinguda, hi trobem les botigues, de més qualitat.
HARLEMbarri molt marginal de Manhattan (principal lloc de tràfic de droga).
BRODWAY zona dels musicals, a la part esquerra del Central Park.
SOHObarri industrial de Nova York (edificis on hi ha les escales per fora), ara actualment, s’hi troba la gent més “fashion”, amb botigues de disseny. Zona que s’ha posat de moda.
LITTLE ITALY hi ha restaurant italians.
Situats allà mateix, trobem el CHINA TOWN (+important a San Francisco).
Al sud, trobem WALL STREET Borsa Dow Jones, antigues Torres Bessones (s’anomena zona 0) Aquí mateix, trobem EL SEAPORT, carregat d’oci i lleure(semblant al Port de BCN, Imax, Maremagnum..).
I també, el PONT DE BROOKLEY.
Davant de les antigues torres bessones, trobem ferris que et porten a L’ESTÀTUA DE LA LLIBERTAT, situada a una illa, illa de la llibertat al sud de Manhattan, és considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
EMPIRE STATE, és l’edifici més alt de NY, Torre Crysley, és la torre dels arcs/ Botiga Apple i Botiga Nike Towns, són dos dels recursos turístics emergentses defineixen coma nous prototips.
Tres grans museus: MOMA(conté una de les col·leccions d’art contemporani més importants del món), GUGGENHEIM (primer museu Guggenheim, dedicat a l’art modern), METROPOLITAN (és un dels museus més destacats del món, amb obres d’art de tot el món, hi podem trobar obres de: Rafael, Tiziano, el Greco, Rembrandt, Velázquez, Picasso, Pollock, etc.).
BOSTON: Ciutat del segle XVII, primer colons.
És una de les ciutats més cultes, elitista i intel·lectual; on hi ha les Universitats més importants com HARVARD, amb molts Premis Nobel.
BACON HILL, on es troben les grans cases. Molts dels presidents d’EUA neixen a Boston.
CAMBRIDGE, zona universitària.
FENWAY, on hi ah el millor equip de beisball.
FREEDONWAY, és un recorregut que passa per els 16 edificis històrics més importants com: Trinity Church, Quincy Market...) NIAGRA: On hi ha les CASCADES DE NIAGRA. Ciutat que es troba a la frontera entre el Canadà i EUA.
La ciutat més propera per EUA és Niagra i per Canadà, Toronto.
A les nits es poden visitar amb espectacles de llum i so.
WASHINGTON: Ciutat del govern, del pentàgon (exèrcit) Es troben també els grans records de memorials i guerres.
EL CAPITOL, és l’edifici on es situa el Congrés dels EUA.
Baixant per l’avinguda Washington, trobem L’OBELISC que commemora el president Washington, i si baixem més, trobem un edifici que representa el MEMORIAL DE LINCON.
LA CASA BLANCA, es visita només l’exterior i alguna sala interior amb visita concertada.
Es troba també una estàtua figurada per Roosbelt i el seu gos.
Aquesta ciutat, té dos cementiris importants que es troben als costats de l’avinguda Washington: 1. On es troben els soldats que van participar a la Guerra de Corea.
2. On es troben els soldats que van participar a la Guerra del Vietnam.
Creuant el riu, trobem el CEMENTIRI ARLINGTON, que commemora la 2na Guerra Mundial, on hi ha enterrat Kennedy i al davant, hi ha una flama de foc sempre encesa per recordar-lo.
PHILADELPHIA: És la segona ciutat més històrica després de Boston.
On comença la Revolució Americana i on comença la Guerra d’Independència.
Dins del parc de la Independència , hi ha EL INDEPENDANCE HALL (declarat Patrimoni de la Humanitat), on es va firmar la declaració de la independència dels EUA.
Hi ha la CAMPANA DE LA LLIBERTAT que representa l’abolició de l’esclavitud.
El carrer més antic que hi ha als EUA, es troba en aquesta ciutat, el seu nom és FRED’S ALLIN i es característic per les façanes de les cases pintades.
Costa Oest LOS ÁNGELES: Ciutat molt extensa, plana i amb molts terratrèmols.
Degut als terratrèmols, els grans gratacels es troben situats al centre de la ciutat, i és on s’hi troba el DOWN TOWN, la zona financera. També és en aquest espai on trobem el BARRI XINÉS.
Per sobre del Down Town, trobem HOLLYWOOD .
BEVERLY HILLS, és el barri on viuen els rics, el carrer Rodeo Drive, és un carrer amb botigues molt cares i la part on es concentren les mansions.
I molt aprop de Beverly Hills, al HOLLYWOOD BOULEVARD, trobem les mans i petjades d’aquelles més famosos, és el carrer de la fama.
Aquesta ciutat té platges com la de MALIBÚ, SANTA MÓNICA i VENICE. És a la platja de Venice on hi ha els típics bars dels motoristes de Harley’s.
Al sud de Los Àngeles, trobem DISNEYLAND.
Al CHINA THETARE, és el tetare on es celebraven abans els Oscars.
El producte turístic de Los Àngeles són dos parcs temàtics: UNIVERSAL STUDIOS I DISNEYLAND.
LAS VEGAS: Ciutat situada al mig del desert, un sol “corredor” anomenat: LAS VEGAS BOULEVARD.
Carrer amb abundància d’hotels i casinos.
Ciutat totalment d’oci, de cartró-pedra, cada any es construeixen i s’enderroquen hotels. A més, els Casinos conformen la part més gran que és el JOC.
FREEMON STREET : carrer on hi ha els hotels més vells.
Tots els hotels estan extremadament tematitzats.
La gent va a Las Vegas a gastar diners, després de fer-ho, es casen o se’n van al Gran Canyó.
PARC GRAN CANYÓ DEL COLORADO: Parc més famós dels Estats Units i amb visita obligada.
És un canyó que s’ha fet al llarg del temps per el riu Colorado, té una profunditat de 600 metres. Es pot volar amb avioneta, helicòpter, camins per fer recorreguts, excursions amb jeep, rutes amb cavall, amb bicicleta, es pot fer una visita amb globus, es pot fer ràfting per el riu Colorado, és Patrimoni de la Humanitat.
MONUMENT VALLEY, reserva d’indis navajo, hi són encara a l’actualitat. Aquests indis, són els que gestionen aquesta reserva.
A la part inferior, quedant al nord al costat de las Vegas, hi ha el CANYÓ BRYCE CANYON, és un amfiteatre que té com a característica unes xemeneies que s’han erosionat per causes meteorològiques i ha esdevingut aquest amfiteatre; és de roca vermella i segons la llum que fa hi ha jocs de llum.
Anem pujant i arribem al PARC DE YOSEMITE NP, Half Done pedra de roca vermella amb una alçada de 1300-1400 metres. The Capitan, és més elevada 2000 i algo metres es fa escalada a totes dues roques. És un parc ple de Nodes, molt important els Salts d’aigua.
SEQUOIA PARC (bosc de sequoies, arbres molt alts), grans llacs.
YELLOWSTONE : és el parc nacional més antic del món SAN FRANCISCO: Una de les ciutats més grans que es troba a l’oest americà. La part Oest, hi ha moltes ciutats amb nom espanyol degut a la colonització de les ciutats. Sant Francisco era una missió del ordre dels franciscans. És una ciutat freda, sobretot a l’estiu, amb una població de 7/8 milions d’habitants. Es troba en una zona de muntanya.
Al DOWN TOWN, a la part d’abaix, trobem la zona financera. Ciutat més europea de la costa Oest, té alguns nodes importants com el GOLDEN GATE(pont més icònic), les CASES VICTORIANES , cases del s XVII, XVIII, només se’n conserven unes 6 i estan a sobre d’un turó, típics tramvies que baixen.
Moll més important PIER 39( industries, restaurants...era una zona portuària) LOMBARD STREET, connecta la part baixa amb la part alta, famós per les grans corbes i decorada amb jardins.
Al costat de la zona financera hi ha el BARRI XINÉS més important dels Estats Units, o LA ILLA D ’ALCATRAZ amb la seva presó. De la zona del moll Fisher man world, hi ha els ferris que van fins a aquesta illa.
CANADÀ És el 3r país més turístic del continent: 16 milions arribades internacionals – 15ª en el ranking mundial 15,7 mil milions $ ingressos turisme 10% població treballa en el sector turístic La demanda turística internacional a Canadà: Nord-americans d’EUA i Euopeus (-10%) El turisme està concentrat en dos territoris: Oest: Vancouver i les Rocoses, Sud-est: Toronto-Montreal-Québec Patrimoni: Parcs Nacionals de l’oest i Ciutats de l’est Al sud-est de Canadà hi ha les ciutats més importants i més turística(Toronto, Otawa,Quebec Montreal) l’altre zona important turística es situa a l’oest amb les ciutats de (Vancouver i Calgary, i la zona de les muntanyes rocoses i les muntanyes de Columbia) COSTA EST TORONTO: Ciutat més important de Canadà, ciutat cosmopolita perquè té molts immigrants.
Atractiu turístic és la TORRE SENA on es pot veure tota la vista de Toronto.
AJUNTAMENT, es veu la vista de la ciutat perquè està situada a un gratacel, UNIVERSITAT DE TORONTO. Queda al costat de les Cascades de Niagara.
El producte turístic de Toronto són les MIL ILLES, on s’han construït mansions de grans fortunes de Nord-Amèrica, situades al Riu San Lorenzo.
OTTAWA: A 400 Km de Toronto. Com a capital té els EDIFICIS DEL GOVERN, el PARLAMENT canadenc i la casa del president.
El Parlament és un edifici neogòtic, i es troba al costat del CANAL RIDO, patrimoni de la humanitat(riu).
Al costat del Parlament, podem trobar la part més important i interessant. Hi ha els canvis de guàrdia. El Canal de Rido, a l’hivern es gela i és una pista de gel natural. La RIDO H OUSE, és la casa del president.
Al costat del Parlament hi ha el BIGOW MARKET on hi ha la zona comercial i el GATINO PARK, parc molt important.
QUEBEC: Ciutat bressol més francesa del territori, es parla francès. El CENTRE HISTÒRIC és patrimoni de la Humanitat. Ciutat fortificada i té dues parts: PART BAIXA(VIEUX QUEBEC): és on hi ha les cases més històriques, al costat de la zona portuària i on hi ha la part comercial PART ALTA (HAUTE VILLE): trobem la zona fortificada i troben el castell de Chateu de Fortinyà., connectades per un funicular.
A la part baixa i trobem la zona comercial anomenada CHAMPLAIN, amb restaurants, molt artesana. Zona alta, trobem la zona fortificada de Ciutadella, trobem el CHATEU DE FORTINYÀ, que és un hotel fet per la gent ferroviària del Canadà per dur turistes.
Al costat del castell hi ha els camps de batalla. A les afores de la ciutat hi ha SANTA ANNA DE BOTRE i és una zona de pelegrinatge.
Entre Ottawa i el Quebec, hi ha unes muntanyes que es diuen MONT TREMBLAND, on hi ha les grans zones d’esquí.
TADOUSSAC hi ha les balenes blaves i es troba en una de les desembocadures .
MONTREAL: Ciutat francesa, un 50% parla el francès, ciutat molt cultural i històrica.
PART BAIXA VILLE-MONTRÉAL amb la PLACE REIALE, i la CATEDRAL DE NOTRE DAME.
Catedral Notre Dame Les calesses (carros tirats per cavalls) són les que et porten per aquesta zona. La ciutat està oberta per el subsòl, hi ha centres comercials, fa molt fred i es visita per el subsòl.
La visita més secundària és la zona del PARC OLÍMPIC, L’ESTADI I LA TORRE INCLINADA més gran del món, i davant de l’estadi hi ha el BIODOMO, espai de flora i fauna.
COSTA OEST Zona de parcs nacionals, muntanyes rocoses. Hi ha també les muntanyes de Columbia.
Primer parc nacional Yellowstone i el segon Banff.
VANCOUVER: Zona molt maca de la Costa Oest, ciutat comercial, financera i portuària. Té a part de la zona financera. GASTOWN és la part més històrica de la ciutat.
A la mateixa ciutat el PARC STANLEY i l’edifici més gran del món davant de mar anomenat CANADÀ PALCE i el PUBLIC MARKET.
Al darrere hi ha les MUNTANYES DE COLUMBIA.
Davant de Vancouver hi ha la illa de Vancouver, amb ciutats. La ciutat més maca és la de VICTORIA, on hi ha la zona de passeig i els BUTCHER GARDENS(zona enjardinada), neogòtica, es pot arribar amb ferri.
CALGARY: Primera ciutat del Canadà on va haver-hi els primers jocs olímpics d’hivern. És on hi ha la part d’esquí de la part Oest. La zona del parc olímpic és la més maca. Fa molta gràcia perquè la gent va vestida de Cowboy, i la policia va muntada. Ciutat més Country del Canadà. Es fa una festa anomenada Stampida, en el qual es fan rodeos i moltes escenografies de cowboys. A prop de la ciutat trobem: PARC NACIONAL DE REVELSTOKE : Parcs molt grans on hi ha pobles.
Hi trobem també el THREE VALLEY LAKE, el poble fantasma on es va a buscar or i un riu.
GLACIER NATIONAL PARK: Parc molt antic. Té més de 400 glacials i té les 10 muntanyes més altes de les muntanyes rocoses entre 2600-3400 metres. Els llacs, al hivern es converteixen en pistes de gel.
PARC NACIONAL BANFF: Patrimoni de la Humanitat. Té un poble típic de muntanya, hi ah aigües termals. Queda al cor de les Rocoses. Dins del mateix parc hi ha el Lake Louis, i just a sota hi ha el Glacial Victoria.
JASPER NATIONAL PARK: Patrimoni de la Humanitat. Alta muntanya, salts d’aigua, llacs, glacials i hi ha un funicular que connecta el parc amb la ciutat de Jasper.
MÈXIC És el 2n país més turístic del continent: 22,2 milions arribades internacionals – 10è en el ranking mundial 11,7 mil milions $ ingressos turisme 2 milions treballs en el sector turístic La demanda turística internacional (alta dependència dels mercats): Nord-americans i Canadencs El turisme es localitza: Mèxic DF – capital, Ruïnes de Teotihuacán(gran ciutat de la civilització asteca), Platges Acapulco i Rivera Maya i Yucatán i Chiapas Patrimoni concentrat al sud de Mèxic (Chiapas i Oaxaca) i al Yucatán: Restes arqueològiques de la cultura Maia, Cenotes i Ciutats colonials.
REGIÓ DEL YUCATÁN Els maies s’instal·len en aquest territori del segle III al segle XV.
Al segle XV acaba la civilització maia amb al colonització dels espanyols a finals del segle XV. La colonització, es produeix al segle XVI.
Civilització a nivell arquitectònic i astrològic molt desenvolupat. La societat maia, és molt jerarquitzada.
La zona de platges cristal·lines la trobem a Rivera Maya.
Actualment, el 30% de la societat del Yucatán, parla Maia.
CHICHEN ITZÁ: Ciutat maia, formada per la piràmide escalonada, on la part superior hi ha el temple (a prop dels déus). Les piràmides, tenen una zona de temples que és on vivien. A més, tenen zona de mercat, de banys, de joc de la pilota...
Lloc característic que hi ha a prop d’aquestes ciutats: CENOTES zones de bany produïdes per enfonsaments de coves, amb aigües temperades, aigües subterrànies.
Aquesta ciutat és declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
MÉRIDA: Capital del Yucatán, és una ciutat colonial, feta per els colons espanyols al segle XV. La seva arquitectura és barroca, ja que en aquells moments a Espanya era l’estil arquitectònic per excel·lència. Hi podem trobar com qualsevol ciutat espanyola del mateix segle la Plaza Grande, Catedral al costat, Palau Govern, Palau Municipal.
És també declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
CELESTÚN: Aquesta ciutat es troba a la costa del golf de Mèxic. És característica per al seva gran reserva natural de pelicans i flamencs roses. Tenen aquest color perquè degut a la combinació d’aigües salades i aigües dolces de la Ría de Celestún fan que el color augmenti.
Està proposada per ser Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
CAMPECHE: Ciutat colonial, mateixa estructura: Catedral, Plaça aporticada, ciutat portuària i podia ser atacada per pirates; per aquest motiu era una ciutat emmurallada i es conserven 500 metres de muralla. A més, podem trobar la Fortalesa i el Castell.
Proper en aquesta ciutat, hi ha una reserva de civilització maia que és Patrimoni de la Humanitat. La ciutat de Campeche, pràcticament ho és tota també.
UXMAL: va ser una ciutat maia, declarada Patrimoni de la Humanitat. Com altres ciutats maies, té piràmide escalonada, la zona de temples i palaus, de mercat,, la zona on es juga el joc de la pilota, etc.
TULUM: va ser una ciutat maia, és totalment litoral i té una molt bona vista marítima(1000colors de blau diferents).
Arquitectura és igual que les altres ciutats maies, i està construïda a sobre d’un penyasegat i té platja.
XEL-HA I XCARET: Són dos parcs temàtics amb piscines naturals, amb exhibicions d’animals, zona d’aquari i restaurants. Queda davant de l’illa Cozumel i l’aigua és impressionant.
REGIÓ DE CHIAPAS És l’estat més indígena.
PALENQUE: Ciutat maia, semblant a les altres ciutats maies vistes anteriorment. Té tot un espai de runes molt important. Aquesta, és la ciutat més elegant i influent que hi havia ne tota la civilització maia.
CASCADES DE AGUA AZUL: Trobem cascades d’aigües totalment blaves que formen canyons i penya-segats verticals.
SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS: És la ciutat capital de Chiapas, on hi podem trobar la Catedral. Podem observar ja només per el seu nom, que és una de les ciutats totalment colonials. És la primera ciutat que hi va haver de caràcter colonial i és declarada Patrimoni de la Humanitat.
SAN JUAN CHAMULA: Ciutat indígena. Davant de l’església fan totes les activitats com per exemple el mercat. Dins de l’església fan molts rituals que fan certa por i posen tots els déus al terra per tal de que estiguin més a prop d’ells.
CAÑÓN DEL SUMIDEIRO - ZINACATÁN: És una zona molt indígena. El canyó, s’ha anat creant a mida que l’aigua ha anat desgastant la pedra, és un lloc per visitar i sobretot hi ha fauna tropical.
És a més, la zona de les tres creus: hi ha tres piràmides. Es troba en un enclau meravellós, al mig de la selva tropical. Els arqueològics, han excavat només un 10% de la ciutat, però creuen que encara hi ha més de 1000 estructures arquitectòniques tapades per la selva.
CENTRE AMÈRICA I CARIB És un territori molt estret, on hi predomina la zona tropical i per tant, hi ha una gran reserva de naturalesa.
La primera destinació turística és República Dominicana i la segona és Puerto Rico.
Totes dues amb les mateixes característiques: Sol i platja i grans resorts.
CUBA El tercer país més turístic del Carib (República Dominicana i Puerto Rico).
No està massa desenvolupada turísticament degut principalment a la situació política (2,5 milions).
Els principals consumidors provenen de Europa (50%) i Canadà Patrimoni turístic de Cuba: Arquitectura colonial (Habana Vieja, Trinidad, Santiago...), Patrimoni immaterial i Platges (Cayos, Varadero...) - resorts Els principals recursos turístis cubans són Patrimoni de la Humanitat: La Habana Vieja i sistema de fortificacions, Trinidad i Vall de los Ingenios, Valle de Viñales i Castillo del Morro de Santiago.
És un país molt culte, molt educat(millors metges, físics i químics del món).
Patrimoni immaterial els propis ciutadans cubans.
Era la casa de pepas dels EUA.
Tot l’atractiu turístic és Patrimoni de la Humanitat.
PINAR DEL RÍO PROVINC: Hi ha els grans conreus de sucre, cafè i tabac. A més hi podem trobar 6 reserves de la biosfera.
L’illa del Carib, és molt rica amb cultura; a més, es pot practicar busseig, trèking, senderisme...
LA HABANA: Té dues parts molt diferenciades: OLD HAVANA: ciutat colonial, va ser la última de les colònies que hi va haver. És la part més maca.
EL MALECÓN: gran avinguda al costat del litoral. Castillo de la Real Fuerza, la plaça, Convent de San Francisco, zona de la fortalesa. El Capitolio, és igual que els dels EUA, marca la frontera amb la Habana comunista.
No s’ha acabat encara la restauració de la Habana.
PINAR DEL RIO - VIÑALES: en aquesta zona és troba la major producció de tabac.
El parc Nacional de Viñales és patrimoni de la humanitat TRINIDAD: Ciutat colonial i Patrimoni de la Humanitat. És una ciutat que no ha evolucionat, amb cases baixes i mostra una imatge de ciutat antiga.
SANTIAGO DE CUBA: Ciutat, situada al costat de Guantànamo. És la primera capital que va tenir Cuba.
És una ciutat que té turó i mar, a més té el Castell de San Pedro del Morro, amb la zona de la fortalesa per protegir-se dels pirates. Aquest Castell és Patrimoni de la Humanitat.
El gran Patrimoni són els Santigueros, gent de la ciutat. La majoria són molt addictes al règim Castrista Fidel Castro, absolutament a cegues. El sistema educatiu, és el millor de tot Amèrica Llatina.
COSTA RICA És el 4rt país en importància turística de la regió Amèrica Central i Carib, darrera Cuba.
És un país de gran estabilitat política Bon nivell de desenvolupament de les infraestructures i allotjament pel turisme.
És el centre neuràlgic on conflueixen els ecosistemes del nord i sud d’Amèrica; això fa que sigui un lloc de gran riquesa flora i fauna.
Els principals mercats: Ecoturistes, Motxilers – allotjament petit i gestionats pels locals i Turisme familiar.
Patrimoni turístic de Cota Rica: Parcs Nacionals i Platges.
Aquí a Costa Rica, és on podem trobar la major diversitat d’orquídies i papallones del món.
No hi ha res declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
SAN JOSÉ: És una ciutat colonial que no val gaire la pena visitar.
PARC NACIONAL TORTUGUERO: És on hi ha la platja característica amb les tortugues més grans del món. Té part de selva amb zona de riu.
VOLCÀ ARENAL: És un volcà que està en erupció des del 1978. Hi ha hotels i balnearis a prop del volcà on pots veure el volcà fumejant o en erupció.
RESERVA DE MONTEVERDE: Bosc d’arbres gegants que es pot veure caminant per els ponts en alçada (tibetans) o tirolines per veure bé la selva, ja que el sota bosc és molt lleig.
PARC NACIONAL MANUEL ANTONIO: És el parc més turístic. Parc molt gran que combina platja amb espècies úniques com el cranc de colors i selva.
Amèrica del Sud La inestabilitat política i la inflació han sigut un fre pel desenvolupament turístic de Sud-Amèrica.
L’alt cost de les línies àrees internes i la manca de vols xàrter interiors (s’explica en part pel fet de ser una destinació de viatgers aventurers) El turisme ha crescut molt en el darrer any (10%) Els principals mercats són els europeus i nord americans Sud-Amèrica està molt condicionada per la seva gran diversitat geogràfica: diversitat de climes, paisatges i flora i fauna: Andes, Selva Amazònica, Deserts i zones humides i Terres australs Els dos països més importants a nivell turístic són Argentina i Brasil ARGENTINA El país més turístic de l’Amèrica del sud i el quart del continent americà (després dels tres d’Amèrica del nord) És un dels països més rics en recursos naturals i un dels més fèrtils (terres de cultiu de la Pampa) Fins finals del segle XX el turisme internacional era poc important pel país. Era molt ric i exportava turistes, sobretot a Brasil, Uruguay i Xile.
A partir del 2001 amb la crisi financera Argentina veu en el turisme una entrada de divises i de creació de llocs de treball Patrimoni turístic d’Argentina (gran diversitats de recursos naturals, degut a l’extensió del país i la diversitat geogràfica i climàtica): Nord-est: Iguazú i les missions jesuïtes, Nord-oest: pobles indígenes de la zona andina, Oest: les vinyes i la zona d’esquí, Sud: Patagònia i Est: Buenos Aires.
BUENOS AIRES: Ciutat molt europea, va tenir molta influencia d’espanyols i italians. És una ciutat molt afrancesada (recorda a París), no és una ciutat de nodes sinó de barris, d’escenografies. A qualsevol barri, hi ha comerços, teatres, places... ciutat molt efervescent.
PUERTO MADERO, és la zona d’alt standing, se li ha donat nova centralitat, és la part del port.
PALERMO, grans parcs amb jardins japonesos.
CASA ROSADA, situada a la Plaza de Mayo, és la casa de la presidenta.
Las VIEJAS DE MAYO, són patrimoni immaterial. Al final de l’Avenida de Mayo, trobem el Congrés (arquitectura neoclàssica).
SAN TELMO, plaça molt famosa de Buenos Aires.
La gastronomia és excel·lent: la pasta i els diferents tipus de carn. És un lloc d’anar a veure els barris, passejar, intel·lectual, de teatre...EL TANGO és Patrimoni de la Humanitat.
CATARATES D’IGUAZÚ: 3 cops més gran que les de Niagra. Tenen 270 salts d’aigua, i una extensió de 300km.
Zona subtropical i molt rica en flora i fauna.
MISSIONS JESUÏTES: És on van viure els indis guaranís. Tribu índia més extensa de l’Amèrica llatina. Són Patrimoni de la humanitat i fan frontera amb Brasil. Sant Ignasi és la missió més ben conservada.
TUCUMAN-SALTA-JUJUY: TUCUMAN: ciutat que és porta d’entrada a aquesta zona d’alta muntanya. Grans edificis, estil neoclàssic molt afrancesat.
SALTA: ciutat molt colonial, molt barroca. S’hi agafa e “tren de las nuves” fins a San Antonio (poblet d’alta muntanya) Sobretot s’hi troben esglésies. És una ciutat molt ben conservada. És important la Catedral, l’Ajuntament i el Convento de San Frnacisco (renaixentista) QUEBRADA CAFAYATE : és un “desfiladero”on hi trobem la “Garganta del Diablo”. Té molt bona acústica, es fan concerts.
JUJUY-HUMAHUACA: zona indígena, mercats, església, el valor del patrimoni és immaterial, és la societat en sí.
QUEBRADA HUMAHUACA: és un “desfiladero” on hi ha un petit turó anomenat el Cerro de los 7 colores. És Patrimoni de la Humanitat.
PENÍNSULA VALDÉS(Patagònia): Reserva de mamífers marins més importants del món (balena blanca, pingüins, elefants marins, etc.
BARILOCHE: A prop dels Andes, zona d’esquí, és com la Suïssa argentina.
PARC NACIONAL GLACIARS: Zona de la Patagònia andina. Son grans llengües de gel que avançen mollt lentament i van creant gruixos de neu i de gel fins que finalment cauen. És patrimoni de la Humanitat. Dins d’aquest parc, trobem la llengua de gel de PERITO MORENO tros de gel que avança uns metres cada any, el més famós si pot arribar caminant.
UPSALA, també és famós i s’arriba amb vaixell trencagels, és de colors molt blaus.
USHUAIA(extrem sud d’argentina): És la última ciutat del món. Tot és la fi del món. Zona molt austral.
Es visiten tres coses: Presó (presó amb més seguretat), Parc Nacional de Tierra del Fuego (parc de fauna atlàntica)on hi ha el tren de la fi del món, Far de la fi del món.
BRASIL És el 5è país en importància turística del continent americà És el país més gran de Sud-Amèrica (ocupa la meitat de la regió) Brasil és la fusió de tres cultures (amerindis, africans i portuguesos) i tant la seva població com els seus recursos turístics es concentren a l’Atlàntic Té una imatge turística vinculada a la platja, al Carnaval i a l’Amazònia La demanda turística internacional és majoritàriament europea, tot i això predomina turisme domèstic El turisme no s’ha desenvolupat suficientment a causa de l’alt cost del transport aeri i la inestabilitat socio-política fins el 2000 El patrimoni natural i cultural del Brasil es concentra a: Amazònia (turisme sostenible), Les Catarates Iguazú, Les platges (Recife i Fortaleza), Les ciutats culturals (Salvador de Bahia, Rio de Janeiro, Sao Luis).
CASCADES IGUAZÚ: Per la part de Brasil, hi ha un ascensor que connecta la zona de la Garganta, punt àlgid de les cascades.
RIO DE JANEIRO: Ciutat formada per muntanyetes-turonets(cerros), que és on hi ha les fabeles. És una ciutat molt nova, no té gaire encant, tant sols és la capital del país PAO DE AÇUCAR: És un dels cerros més importants, ofereix les millors vistes de Rio.
S’hi practica l’escalada.
CRISTO DE CORCOVADO: es pot veure una vista de 360 graus sobre la ciutat ja que està construït sobre un turó. Commemora els 100 anys de la independència del país. És una de les 8 meravelles declarades Patrimoni de la humanitat.
CENTRE DE LA CIUTAT : part colonial històrica, hi ha un convent on encara es segueixen els cants gregorians i també hi ha la escola més bona. Palaus, multitud d’esglésies, palau del rei, grans avingudes, biblioteca més gran, teatre municipal copia de l’òpera de París.
BARRI DE SANTA TERESA: zona més bohèmia i alternativa, amb petits restaurants, petits negocis, pintors, etc.
BARRI DE LAPA : zona de negocis. S’hi troba la Catedral també.
LES FAVELES: no hi ha res de subministrament, zona més pobre..., però és on hi ha les millors vistes. Ara per ara és un nou producte turístic.
SALVADOR DE BAHIA: És una ciutat molt més africana. Hi trobem molta barreja cultural. Hi ha 165 esglésies i una Catedral.
Hi ha dues ciutats, l’alta i la baixa, les dues parts estan connectades amb un ascensor.
SAO LUÍS: Ciutat colonial i pintoresca, Patrimoni de la humanitat, molt conservada perquè està en una illa. No es va industrialitzar mai.
AMAZONES: Té dues entrades, és la zona més extensa del món on viuen tribus indígenes, i moltes que es desconeixen. Es fan estades de 2 o 3 dies, recorreguts amb barca, es visiten tribus, etc.
PERÚ LIMA: Lima, és coneguda com la Ciutat dels Reis, va ser des de la seva fundació un oasis de la cultura i de l’elegància a l’Amèrica Espanyola.
Va ser la ciutat i capital més important dels dominis espanyols a Amèrica del Sud fins a mitjans del segle XVIII.
L’arquitectura, és molt influenciada en l’arquitectura d’Espanya en aquells moments, per això tenim que les esglésies són d’estil barroc i renaixentista, palaus amb balcons estilitzats que constitueixen la notable arquitectura de Lima, ciutat que ofereix als visitants museus, galeries d’art, llocs de recreació i espais arqueològics que pertanyen a civilitzacions anteriors a l’època inca. A més, degut als danys fets per terratrèmols, posseeix nombrosos monuments arquitectònics de gran valor, com el CONVENTO (PATRIMONI DEL 1988).
DE SAN DE LA FRANCISCO H UMANITAT DES Convento de San Francisco, Lima CIUTAT DE CUSCO: Aquesta ciutat va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 1983. Cusco, és una ciutat que queda situada al sud dels Andes peruans. A més, és la primera ciutat turística del país i una de les més importants d’Amèrica.
Era coneguda per els inques com la Ciutat Sagrada i el seu nom amb Quechua, Qosqo, significa el “melic del món” ja que controlava tota una franja de camins que unien tota Sud-Amèrica, des de Colòmbia fins el nord d’Argentina.
Un cop els espanyols van conquistar-la, van construir esglésies i palaus sobre ruïnes dels temples i monuments de la ciutat incaica.
SANTUARI HISTÒRIC DEL MACHU PICCHU: Aquest santuari inca va ser declarat Patrimoni de la Humanitat l’any 1983. És un espai que es considera l’exemple més extraordinari d’arquitectura paisatgística del món.
Es troba ubicada a 2430 metres d’altura en un paratge de gran bellesa, al mig d’un bosc tropical de muntanya, al dus dels Andes peruans.
El Santuari del Machu Picchu va ser una de les realitzacions arquitectòniques més importants de l’imperi Inca.
Es pensa que va ser un centre de culte i d’observació astronòmic o el recinte privat de la família de l’inca Pachacútec. Va ser descobert el 1911, les seves muralles, terrasses, rampes gegants donen la impressió que van ser esculpides de la mateixa roca, és a dir, com si formessin part d’ella. Com queda situat al vessant oriental dels Andes, on hi ha l’Amazones, té una flora i fauna molt variades Santuari del Machu Picchu LÍNIES DE NAZCA: És Patrimoni de la Humanitat des de 1994. Van ser descobertes el 1927 i és l’herència més important que ha deixat la cultura Nasca.
Aquestes increïbles línies situades a 400km del sud de Lima, tracen diferents figures d’animals i divinitats fetes en el terra entre els anys 500a.C. i 500d.C., aquestes línies plantegen una enigma de l’arqueologia degut al nombre, naturalesa, dimensió i continuïtat. Els jeroglífics representen criatures vives, vegetals estilitzats, éssers fantàstics i figures geomètriques de varis quilòmetres de longitud. Es creu que tenien una funció ritual vinculada amb l’astronomia.
Vista aèria de les línies dibuixades Exemple d’una de les representacions CENTRE HISTÒRIC D’AREQUIPA: És declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat des del 2000. Arequipa, és la segona ciutat més gran del Perú, situada al sud dels Andes peruans. Es coneix també per la Ciutat Blanca, degut a la pedra volcànica amb el que són construïdes les cases i els edificis públics de la ciutat.
Els edificis del centre històric són representatius degut a la fusió de les tècniques de construcció europees i autòctones, és a dir, arquitectes i mestres d’obres espanyoles i paletes criolls i indígenes. Aquesta fusió es representa en els robustos murs de les edificacions, les arcades i cúpules, els patis i espais oberts i la complexa decoració barroca a les façanes.
Centre de la ciutat d’Arequipa EL LLAC TITICACA: Aquest llac, no és Patrimoni de la Humanitat. És un cos d’aigua ubicat a la mesera del Collao en els Andes Centrals, entre Bolívia i Perú. Té una àrea de 8.562km2 dels quals el 56% pertany a Perú i el 44% restant a Bolívia. És un llac que augmenta durant l’estiu i és el llac navegable més alt del món. Aquest llac, acull diverses illes on els seus habitants mantenen costums i tradicions.
ÀFRICA És el continent menys turístic però amb grans expectatives de creixement, degut a l’interès que desperta i a les millores en el transport aeri internacional.
El nord del continent s’hi troben els països més turístics, més similars a Orient Mitjà i, per tant, més diferents de la resta del continent.
La barrera natural que separa les dues regions és el desert del Sàhara Les ciutats del sud no tenen cap encant, són caòtiques de xaboles, etc.
Àfrica és el continent més fascinant a nivell de vida salvatge (grans mamífers) i un gran escenari de cultures tribals.
A part del nord i Sudàfrica (el país més desenvolupat), a la resta del continent el turisme és pràcticament incipient, degut: Accessibilitat : molt poc transport aeri dins el propi continent, no hia ha moltes vies d’entrada, gairebé només hi ha un aeroport internacional per país, no hi ha transport públic, ni xarxa viaria ni ferroviària. No hi ha ports, els més importants són a Sudàfrica.
Baix desenvolupament econòmic (tot és agrari, cultiu de supervivència) Organització turística feble Inestabilitat política (dictadures, terrorisme, corrupció, etc.) Problemes amb la salut i burocràcia epr entrar al país molt lenta (visats, vacunes; colera, malària, febre tifoide, etc.
Manca d’inversions econòmiques internacionals (ara comencen a invertir-hi els xinesos) Països més turístics: 1. Marroc 2. Sudàfrica (està molt desenvolupada) 3. Tunísia 4. Moçambic (no se sap perquè) 5. Zimbabwe (per les cascades Victòria, una de les meravelles del món) Kenia i Tanzania junts eren el terçer lloc més visitat però fa dos anys que no recullen dades.
NORD-ÀFRICA És la regió més propera a Europa (físicament) i a Orient Mitjà (a nivell cultural) de tot el continent El nord d’Àfrica es divideix en tres zones geogràfiques: Les planes costeres (clima mediterrani), s’hi desenvolupa un turisme de litoral Les muntanyes de l’Atles, que s’estenen pel Marroc El desert del Sàhara (pobles nòmades, oasis, palmerars…) Els països del nord mantenen una cultura àrab (des del s. XVIII quan varen ser conquerits per països de l’Orient Mitjà). Les seves ciutats (típiques àrabs) tenen la Medina, Mesquites, Souks, Kasbahs(fortaleses) i Madrases(escolarització) Marroc, Algèria i Tunísia varen estar sota la influència francesa, per això la 2ª llengua oficial és el francès El turisme bàsicament s’ha desenvolupat al Marroc (1ª destinació) i Tunísia MARROC: Les 4 ciutats imperials: Fez, Rabat, Marrakesch i Megnes TUNÍSIA Triangle del nord: Túnez, Cartago i Sidi bu Said Kairouan, Sousse, el Jen ÀFRICA SUB-SAHARIANA La majoria de països (bàsicament agrícoles i amb economies de subsistència) estan molt poc o gens desenvolupats turísticament Hi ha grans mancances a nivell d’infraestructures A nivell turístic els seus majors recursos són: Parcs i reserves de vida salvatge (safaris) Les tribus i ètnies (Masai – Mara, Toulouse, Himba, etc.) Les grans muntanyes (Kilimanjaro, Drakensberg…) El grans rius i llacs (Nil, Zambeze, Congo, llac Victòria…) El desert (Kalahari) Sudàfrica és un país desenvolupat en un continent pobre subdesenvolupat. Economia de mines d’or i diamants.
Els altres països de l’Àfrica Subsahariana amb major nombre d’arribades internacionals són: Zimbawe, Kènia i Tanzània, Botswana i Zàmbia.
Característiques sabana africana: gran plana d’herbes altes amb poca vegetació (arbust, acàcia, baobab, etc.) Hi ha algunes zones més frondoses que estan on hi ha aigua (riu o llac) KÈNIA I TANZÀNIA KENIA: capital: Nairobi, ciutat caòtica, desordenada, bruta, xaboles, etc. Sol haver una part més financera. És la porta d’entrada al país.
Es ven com a un sol producte turístic, fas els dos territoris en un mateix viatge.
PARC NACIONAL ABERDARE : està situat sobre un turó i és el parc més elevat del país. També li diuen “Santuari dels rinoceronts” ja que hi ha el rinoceront negre (actualment en perill d’extinció) MONT KENIA: la muntanya més alta del país i la segona del continent (5400m) és Patrimoni de la Humanitat. és un volcà extingit. Hi ha 12 glaciars Parc Nacional del Samburu: planes semi desèrtiques amb espècies úniques: la zebra real i la girafa reticular.
LLAC NAKURU: forma part del Parc Nacional Nakuru que és patrimoni de la humanitat. El llac està a la falla del Rift. Zona de migració dels flamencs. Es fan safaris per creuar el llac i veure la fauna d’aus. És una de les reserves de flamencs més importants del món.
RESERVA DE MASAI MARA: és el santuari de vida salvatge més important del món. Hi passa el riu Mara. S’hi poden veure els 5 gran mamífers (lleó, guepard, búfal, elefant i rinoceront). Hi ha una de les ètnies més importants d’àfrica els masai, persones molt altres, molts treballen com a guies dins del parc. Dins del parc es fan safaris fotogràfics amb jeep o camió. També es poden fer visites des de l’aire amb globus aerostàtic o bé amb helicòpter. Hi ha zones d’acampada o de bungalous. L’entrada al parc és molt cara (200 – 300€) TANZÀNIA: Capital: Dodoma (és la capital nova, s’està traslladant tot allà) Capital de tota la vida: Dar es Salaam. El turisme es concentra sobretot al nord.
ARASHA: ciutat important, porta d’entrada per anar al Serengeti.
PARC NACIONAL DEL SERENGETI: és la continuació natural del Masai – Mara. Acaba al cràter d’un volcà: Ngorongoro, que és una àrea de conservació. Els dos són patrimoni de la humanitat.
NGORONGORO: a dins el cràter hi ha zona d’acampada, hi viuen els masai i s’hi poden trobar una gran quantitat d’animals. Aquí l’herba és més baixa i es poden veure millor els animals però aquests estan molt acostumats als jeeps.
LLAC MANYARA: dins el Parc Natural Manyara. S’hi poden veure els lleons sobre els arbres (són una espècie molt particular) KILIMANJARO: muntanya més alta del continent (5900m) a la part baixa hi ha sabana, part alta fauna de muntanya.
Zona de sorra blanca, amb aigües cristalines i amb la ciutat més maca del continent que s’anomena StoneTown.
Zanzibar: illa de Tanzània. Turisme de sol i platja. La ciutat més important és Stone Town, que és una ciutat colonial molt ben conservada i meravellosa. Hi ha una important presó que ara és un museu.
ZIMBAWE País que fa frontera amb Sudàfrica, la seva capital és Harare. És un país força ric, té mines d’or i altres materials. Hi ha colònies de blancs que solen ser els més rics.
Destaca per las Cascades Victòria, que fan frontera amb Zàmbia. Els seu parcs naturals són més petits.
PARC NACIONAL LIVINGSTONE : o Parc Nacional Hwange (Livingstone va ser l’explorador que va descobrir les cascades Victòria.) RUÏNES DE GREAT ZIMBABWE: recinte arqueològic d’una antiga civilització del s. XI – XV. Era la capital de la reina de Saba (llegenda). És patrimoni de la humanitat PARC NACIONAL MANA POOLS: parc de les quatre piscines. És Patrimoni de la Humanitat, és un parc nacional que té un prat molt verd degut a que està al costat del riu LLAC KARIBA: El llac que està entre les catarates i el mana pool. Els safaris es fan per el llac perquè hi ha molta diversitat de fauna.
CASCADES VICTÒRIA: el seu nom és en honor a la reina d’Anglaterra. Són les més grans del món, no són tan accessibles com altres. Activitats que es poden realitzar: recorreguts amb elefant, caminades amb lleons, rafting (rafting comercial més gran del món),safaris amb jeep o a peu, pesca del peix tigre, helicòpter, ràpel, puènting, etc. El riu que forma les cascades és el riu Zambezi.
Àsia i Pacífic Nord est: Japó i Xina Nord oest: Malàisia, Tailàndia i Singapur Meridional: Índia És el continent més extens i divers, condicionat geogràficament per les muntanyes (Himàlaia), planes del nord i els monsons al sud.
Està condicionat culturalment per la gran diversitat de religions, tant pel que fa al patrimoni material com immaterial (espiritualitat).
A nivell turístic és un territori descompensat, ciutats molt turístiques i altres de molt pobres.
Inclou països amb algunes de les ciutats més antigues del món. (nord – est) Sud – est: de Myanmar a Indonesia, compren països que vans ser colònies europees, la majoria són destinacions turístiques i altament econòmiques.
Hi ha destinacions on el seu patrimoni és basa en la tradició (agricultura – ramaderia) i d’altres que més cosmopolites.
MALÀISIA Malàisia peninsular: - Kuala Lumpur - Johor - Malacca - Illa de Penang – George Town Malàisia illa de Bormeo - Sabah: Kota Kinbalu i PN Kinabalu - Sarawal: Kuching, coves de Niah i PN Gungung KUALA LUMPUR: Situada a la zona subtropical, molta boira, humitat.
Té dues parts de ciutat, la zona ordenada, i l zona industrial. La ciutat colonial és portuguesa. Ciutat del Caos, ciutat deixada Destaquen les Torres Patrones van ser durant molt de temps les més altes del món. És una ciutat de negocis, molts centres comercials.
En el punt de confluència de rius, hi trobem la Mesquita de Divendres, situada a la ciutat colonial. També hi ha l’estació ferroviària, construïda a finals del XIX principis segle XX, és així fantàstica perquè hi arriben trens com l’Orient Express.
Té parcs, museus, però té un museu islàmic a escala.
JOHOR: Està situat al sud de la península, és l’única zona envoltada per mar pels dos costat. El principal atractiu és veure l’entorn rural / tradicional.
MALACCA: És patrimoni de la humanitat, colònia holandesa, ciutat antiga. Té un gran interès turístic, havia set la capital del país. Hi ha una gran diversitat d’edificis i monument . és una barreja entre la part més oriental i la part més europea.
ILLA DE PENANG – GEORGE TOWN: trobem moltes residències de governadors. Arquitectura més tradicional Està al sud.
SABAH – KINABALU: Capital de la regió: Kota Kinabalu.
Parc Nacional de Kinabalu, entrada per arribar a Hong Kong. Destaquen els mercats, comerços per la gran varietat de fruites i verdures. Illa de les tortugues. Kinabalu és la muntanya més alta de la Malàisia.
SARAWAL: Capital: Kuching, es troba al sud. Llegat històric i cultural. Va ser capital de diferents dinasties.
FORT MARGHERITA: museu de la policia.
COVES DE NIAH: fauna i flora, diversitat paisatgística.
PARC NACIONAL GUNGUNG MULU: patrimoni de la humanitat. És una de les coves més extenses del món. Antigament les feien servir (la població local) per fer rituals.
TAILÀNDIA És un país emergent.
ZONA CENTRAL BANGKOK: És la capital del país. És una barreja entre la modernitat i la tradició, el pes de la religió és important. Antigament hi passaven rutes comercials. Hi ha el palau reial, hi ha molts temples com el temple del Buda Esmeralda, el del buda d’or, buda reclinat, etc.
AYUTTHAYA: Ciutat abandonada que és patrimoni de la humanitat. Havia set capital del regne Thai, però va ser destruïda, tot hi que han quedat varies torres i temples, palaus, etc.
DAMNOEN SADUAK: On es troba un dels mercats flotants més coneguts, són molt famosos i n’hi ha molts.
KANCHANABURI: Hi ha el santuari de fauna THUNG YAI – HUAI I KHA KHAENG. Fa frontera amb Birmania. És una zona on hi ha molts mamífers sobretot elefants.
NORD CHIANG MAI: Dóna nom a una regió i d’una ciutat; la més important de la regió i del nord, pel tema de les rutes comercials. És la segona ciutat més important després de la capital. S’ha desenvolupat molt l’artesania local. Hi ha molts temples.
CHIANG RAI: Fa frontera amb Laos i Birmània, és una de les zones més rurals del país. Hi ha el Temple Blanc.
LAMPOON: Punt comercial important al fer frontera amb altres regions. Hi ha molts temples. Zona famosa per les ceràmiques, artesania, etc.
SUKHOTAI: Típica arquitectura tailandesa dels segles XII i XV. Ciutat històrica. Va ser capital sel regne de Siam. És patrimoni de la humanitat.
PLATGES DE TAILÀNDIA: KOH SAMUI, KRABI, ILLES PHI PHI, PHUKET: zones naturals, turisme de sol i platja.
XINA És el quart país més gran del món i el país més gran d’Àsia. Hi ha una gran varietat de cultures i de clima.
Hi ha més de 56 grups ètnics (Han són els més importants) Religió: budisme, taoisme i religions tradicionals xineses. Cristianisme (catòlics i protestants) i islamisme.
Llengües: Mandarí (oficial), mongol, tibetà, miao, yu, etc. Angles i portuguès (llengües cooficials) Calendari xinès.
Gastronomia.
Tradició.
BEIJING: MURALLA: 220 aC. – 1644 dC. Es va construir per períodes. Més de 20 mil kilòmetres.
És l’estructura militar més gran del món, servia per protegir-se dels mongols. Patrimoni de la humanitat.
CIUTAT PROHIBIDA : casa dels emperadors dels s. XV al XIX. No hi podien entrar ciutadans i l’emperador no sortia mai d’allà. Patrimoni de la humanitat. Hi ha una part de la ciutat que no es pot visitar TEMPLE DEL CEL : feien sacrificis. Connexió entre allò diví i l’humà. Patrimoni de la humanitat.
PALAU D’ESTIU: es va construir l’any 175. Patrimoni de la humanitat.
PLAÇA TIAN’ANMEN: plaça més gran del món. 3 edificis. Porta de la Pau Celestial. Hi ha el Mausoleu Tse Tang, el Monument dels Herois del poble i la porta de Qianmen.
Aquesta plaça està construïda l’any 1449 per poder celebrar grans esdeveniments en el regim comunista.
L’OPERA XINESA HUATONG: barris tradicionals de Pekin. Molt pobres, carrers estrets, banys públics perquè les cases no en tenen.
SHANGAI: TEMPLE DEL BUDA DE JADE THE BUND PUDONG: districte financer; edifici Oriental Pearl, Shangai financial Center YUYUAN GARDEN TEMPLE DE CONFUCI OLD CITY: és nova, reformada però l’estètica és antiga. És un centre ple de comerços.
FRENCH CONCESSION: és on va néixer el partit comunista. És de la colònia francesa.
MAGLEV : tren bala ANCIENT TOWNS: barris tradicionals a les afores.
VOLTANTS DE SHANGAI: HANGZHOU: llac de l’oest, gran llac amb temples en illetes, algunes d’elles artificials.
SUZHOU: canals (Venècia Xinesa). Jardins clàssics, són patrimoni de la humanitat.
XIAN: MAUSOLEU DE L ’EMPERADOR QIN On hi ha els GUERRERS DE TERRACOTA: patrimoni de la humanitat BOSC DE LES ESTELES .
MURALLA DE XIAN HENAN: DENGFENG: és el centre del cel i de la terra. Patrimoni de la humanitat.
GRUTES DE L ONGMEN: són patrimoni de la humanitat. Més de 2300 coves excavades i estàtues esculpides (unes 110 mil) YUNNAN - HAUGHE HANI: terrasses d’arròs. El paisatge és patrimoni de la humanitat.
És una zona molt tradicional.
FUJIAN: FUJIAN TALOU: 46 edificis per amagar-se. Van començar el segle XV. Cases fetes amb terra de forma tradicional. Patrimoni de la humanitat GUILIN: TURÓ DE LA LLUNA LONGSHENG – TERRASSES DE TÉ .
MUNTANYES RIU LI HONG KONG: Província amb independència administrativa. La llengua oficial: anglès i xinès.
TSIM SHA TSUI – AVINGUDA DE LES ESTRELES : hi ha les estrelels xineses (com holliwood) CIM VICTÒRIA: es veu tot l’arqipèleg de Hong Kong. És un turó.
GRAN BUDA TIAN TAN: fa 34 metres, és de bronze i va ser construït l’any 1943. És el buda assegut més gran del món esta assegut sobre una flor de lotus.
TAI O: poble pescador molt típic i tradicional.
MACAU: Colonia portuguesa. Arquitectura portuguesa. El conjunt històric és patrimoni de la humanitat. Hi ha el far més antic de món.
TIBET: LHASA: conjunt de palaus i temples del Dalai Lama (hi ha el palau d’estiu, el palau d’hivern, etc.) PALAU POTALA PALAU BLANC I VERMELL PALAU JOKHANG PALAU NORBULINGKA RUTA DE LA SEDA: COVES DELS MIL BUDES DE BEZEKLIK: murals que representen la vida de buda.
COVES DE MOGAO: Patrimoni de la humanitat. Daten del 366 d.C i hi ha 492 coves.
PATRIMONI NATURAL: MONT TAI: muntanya sagrada, s’hi ha fet culte des de fa més de 2000 anys. Patrimoni de la humanitat MUNTANYES HUANG: patrimoni de la humanitat. Diuen que és la més bonica de Xina.
HUANGLONG: s’hi troben animals en perill d’extinció com el panda gegant i una espècie de mico. Hi ha aigües termals. Patrimoni de la humanitat.
CARST DEL SUD DE XINA: muntanya erosionada per l’aigua. Es patrimoni de la humanitat.
DANXIA: Patrimoni de la humanitat JAPÓ És la tercera economia del món després d’Estats Units i la Xina.
Capital: Tokio Capitals històriques del Japó: Nara, Kioto i Tokio (a l’actualitat) TOKIO: TORRE DE TOKIO: va ser acaba l’any 1958. Està inspirada en la Torre Eiffel i fa 332m (és més alta que la de París). Serveix com a torre de comunicacions i com a atractiu turístic.
TEMPLE ZOJOJI: temple budista PALAU IMPERIAL DISTRICTE COMERCIAL DE GINZA SANTUARI MEIJI SHINTO TAKESHITA STREET AKIHABARA – CIUTAT ELECTRÒNICA TEMPLE ASAKUSA KANNON TEATRE KABUKI TSUKIJI – MERCAT DE PEIX NIKKO: CASCADA KE GON SANTUARI TOSHO – GU, PORTA SAGRADA PAGODA DE LES CINC HISTÒRIES LES TRES MONES MONT FUJI – LLAC ASHI – HAKONE TORII DEL SANTUARI H AKONE – JINJA NAGOYA: CASTELL DE NAGOYA MUSEU TOYOTA CASES GASHOZUKURI GOKAYAMA – FABRICACIÓ DE PAPER KANAZAWA: JARDINS KENROKUEN CASTELL CASA SAMURAI NAGAMACHI KIOTO: BARRI DE GION: GEISHA STREET CASTELL DE NIJO TEMPLE DAURAT (TEMPLE + JARDINS) SANTUARI HEIAN TEMPLE FUSHIMI INARI ILLA DE LES PERLES NARA: PARC DELS CÉRVOLS TEMPLE TODAIJI (BUDISTA) SANTUARI KASUGA TEMPLE KOFUKUJI (BUDISTA) HIROSHIMA: CASTELL PARC DE LA PAU MUSEU MEMORIAL DE LA PAU MIYAJIMA: TORIÏ OSAKA: OBSERVATORI ORIENT MITJÀ Els països més turístic d’aquesta zona són: Arabia Saudí i Egipte.
La majoria dels països són musulmans, formaven part de l’imperi otomà (imperi turc), que estava format per mongols, musulmans, etc. En aquests països trobem un patrimoni històric i cultural molt gran i variat.
Són països conflictius: guerres, terrorisme, inestabilitat política, etc.  això és un fre per al turisme.
Aquests països musulmans, alguns són molt tancats i alguns molt oberts. El grau de religiositat de cada país influeix en el grau de desenvolupament turístic de cada un d’ells.
Principals destinacions: - Aràbia Saudí : 14,3 milions de turistes - Egipte: 11,2 milions - Emirats Arabs: 9 milions (Tots a Dubai) ARÀBIA SAUDÍ Capital: Riad. És un país molt tancat religiosament.
És el país islàmic més important del món, és on va néixer Mahoma. Hi ha la ciutat més sagrada del món islàmic: La Meca. Tots els musulmans han d’anar una vegada a la vida a la Meca, per això hi ha un nombre de turistes tant elevat. Tots els turistes són de pelegrinatge.
Hi ha la segona reserva de petroli del món (la primera Veneçuela) També hi ha una part de turisme de negocis, ja que hi ha molts empresaris que van a negociar temes de petroli.
I turisme de família, és a dir turisme de retorn, gent nativa que en el seu moment va emigrar i tornen a visitar la família.
Patrimoni del país: les mesquites, les més importants: - Mesquita Sagrada (Meca): nomes poden entrar musulmans - Mesquita de Mahoma Estructura d’una mesquita: pati central, cúpula (de materials nobles) i minarets (des d’on es crida per resar).
EGIPTE Era el país més important d’Orient Mitjà fins el 2010, quan van haver-hi els aixecaments. L’any 2012 comença a recuperar-se turísticament. Hi ha un gran llegat egipci, civilització de l’any 3000aC. És conserva l’única de les meravelles del món antic.: les tres piràmides.
Egipte va ser el bressol de la civilització egípcia, que va ser una de les més importants de la història amb un llegat molt important.
La majoria de turistes són europeus. Sobretot britànics, ja que Thomas Cook va fer una ruta.
Patrimoni: - Riu Nil (Patrimoni Natural) - Al voltant del riu Patrimoni Cultural.
Hi ha una gran desert però no hi ha res, tot està al voltant del riu.
La societat egípcia era molt piramidal; 1. Faraó: classe molt elevada, gairebé era un déu, es casaven entre germans 2. Sacerdots i Nobles: artesans, comerciants i soldats, aquesta classe social vivia dins la ciutat 3. Agricultors: vivien al camp, fora la protecció de la ciutat. Una part de la collita era pel faraó i família.
4. Esclaus: no es consideraven ni persones, alguns animals tenien més classe socials que els esclaus (gats, gossos, panteres, etc) són la mà d’obra de les grans construccions.
5. Dones: són una classe social diferent dels homes, no estan mai al nivell de l’home però estan més ben considerades que en altres cultures. Es poden divorciar, poden tenir propietats, etc.
Hi ha tres períodes de l’imperi egipci: I. Imperi antic: època de les grans construccions funeràries: piràmides. Capital Memfis.
II. Imperi mitjà: Egipte fa les grans conquestes per orient mitjà, sud, oest... Capital: Tebas (Luxor) III. Imperi nou: grans construccions, època d’esplendor. Grans faraons: Tuthankamon, Cleopatra, Nefertiti..
Edificacions funeràries: - Mastabes: simplement un passadís i al final la sala on estava el faraó enterrat - Piràmides: passadissos de trampes fins a la sala on hi havia el faraó enterrat - Hipogeus: tombes subterrànies. Trampes laberints, etc.
Els egipcis tenen molt present el tema de la mort, és molt important, per això s’enterren amb els animals de companyia, les seves riqueses, etc.
Les tombes normalment son saquejades, per això hi ha aquesta evolució per a protegir cada cop més les riqueses.
EL CAIRE: És la capital del país, es troba ala ribera dreta del riu Nil. És una ciutat musulmana, el barri més històric és diu SALADINO: és una ciutadella sobre una petita muntanya, hi trobem una muralla amb torres, mesquites, etc.
La mesquita més important és diu Alabastre i és patrimoni de la humanitat. Pren el seu nom per el material de la cúpula (Alabastre: material noble) i té 5 minarets, la nau central, totalment buida, està plena d’espelmes que la il·luminen.
Fora de la ciutadella hi ha el museu egipci, on es troba la col·lecció d’art egipci més important del món (mòmies, roba dels faraons, etc.) Plaça Han el Halili: és on hi ha el gran mercat de la ciutat, el zoco, el basar, etc.
Barri Copte: és el barri de cristians.
GIZÀ: És a la ribera esquerre del riu, hi ha les tres grans piràmides; de Keobs, Kefren i Miserinos (3 generacions: avi, pare i fill) Gran Esfinge: està just davant de les tres piràmides. Cos de lleó i cap humà. Sempre hi ha un esfinge (o algun altre tipus d’escultura semblant) davant d’un temple funerari.
SAQQARA: És el recinte arqueològic més important del país. Hi ha la piràmide escalonada. Hi ha molts Mastabes (recintes funeraris), necròpolis només d’animals, , etc.
MEMFIS: hi ha el Colós de Ramses II, fa 8 metres de llargada.
LUXOR: hi ha dos grans temples i la Vall dels reis i de les reines.
TEMPLE DE LUXOR: Estructura dels temples egipcis: gran avinguda d’esfings, arribada al temple amb una gran escultura (colós, obelisc, esfinge, etc.) dins el temple hi ha una gran sala de columnes reservada només al faraó i sacerdots i finalment sempre hi ha una sala amb l’escultura de qui estava dedicat el temple. Aquest temple té aquesta estructura i està dedicat a Amenofis II.
TEMPLE DE KARNAK: temple més important. En comptes de esfinges hi ha el passadís amb Karnaks. Era de Ramses II, la sala de les columnes té 136 columnes i totes elles estan gravades. Hi ha una escultura de Ramses i Nefertiti (que era la seva dona preferida) i aquesta apareix esculpida als peus d’ell. El temple està dedicat a Amon (déu de déus).
VALL DELS REIS I LES REINES : és on hi ha enterrats els reis de l’última època de l’imperi egipci. Són tombes excavades a la roca. Hi havia enterrats faraons, reis, alguna reina, etc. Hi ha la tomba de Cleòpatra, Nefertitis, etc. Hi ha la Vall dels Reis i separada la Vall de les Reines.
TEMPLE EDFU: és el més ben conservat del país i el segons més important després de Karnak.
KOM-AMBU: temple dedicat al déu sol. Gravats d’instruments quirúrgics.
PHILAE: temple dedicat a la deessa de la fertilitat.
ABU SIMBEL: temple de Ramses II i la seva dona.
EUROPA Continent en extensió molt petit, però té un 50% de turistes internacionals.
França, Espanya, Itàlia, Turquia, Anglaterra, Alemanya són els països que reben més turistes.
Museus importants Itàlia: Museus del Vaticà i la Galeria dels Uffizi.
Rússia: Museu de l’Hermitage a Sant Petesburg Madrid: Prado Londres: British França: Louvre EUROPA MEDITERRÀNIA Clima, mar, això comporta el turisme de sol i platja.
Països amb un gran llegat històric. Va ser el mar de la gran civilització grega que van anar fundant colònies. Els romans, un cop arriben comencen a colonitzar més territori del que havien colonitzat els grecs i anomenen el Mar Mediterrani com a Mare Nostrum.
Estil arquitectònic de l’època del Renaixement vinculat a Itàlia principalment.
La gastronomia té un alt nivell degut a la dieta mediterrània que és declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
PORTUGAL La capital és Lisboa, una ciutat on hi trobem les platges del Algarve, que són les costes del sud. La zona del nord, té una ciutat important anomenada Porto, concretament és una ciutat que actua com a punt de trobada a les excursions que es fan per la zona del nord com és per exemple l’excursió al Santuari de Fàtima.
Una altra ciutat important és Coimbra, una ciutat universitària important al territori portuguès.
ESPANYA La seva capital situada al mig de la península és Madrid.
Reconeguda per les diferents costes i illes: Costa Brava, Costa Daurada, Costa Blanca, Costa del Sol, Illes Canàries i Illes Balears.
Espanya, és un dels països del món que té molts llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, concretament té 43 llocs naturals i culturals declarats i 25 que estan en procés de ser-ho.
GALICIA: El camí de Santiago i la ciutat vella de Santiago de Compostela.
CAMÍ: És patrimoni de la Humanitat. Principal recurs del nord, primer itinerari cultural europeu. No és una única ruta, és un conjunt de camins que porten a Santiago. N’hi alguna que neixen a Alemanya, n’hi ha de marítims, etc. El principal neix a França i passa pel nord d’Espanya.
SANTIAGO DE COMPOSTELA: el centre històric és Patrimoni de la Humanitat. És important la seva catedral i els seus carrers típicament medievals.
COSTA DA MORTE I CAP DE FINISTERRE: situat a les Rias Altes al nord de Galicia.
Penya-segats, ries profundes... és molt important la pesca i la navegació. Cap de Finisterre: punta més occidental d’Espanya.
A CORUÑA – TORRE D’HERCULES (far) LUGO: ciutat important, la seva muralla romana és Patrimoni de la Humanitat.
PONTEVEDRA – RIAS BAIXAS (sud, frontera amb Portugal) zona menys abrupta on hi ha molts vivers de marisc.
ASTÚRIES: hi trobem una gran quantitat de monuments preromànics, tot el conjunt d’aquests són Patrimoni de la Humanitat.
PICS D ’EUROPA (Astúries i Cantabria): Parc Natural. Hi ha els llacs de Covadonga.
Santuari de Covadonga.
CANTABRIA: capital: Salamanca.
SANTILLANA DEL MAR: petita població medieval, a prop hi ha les coves d’Altamira que son Patrimoni de la Humanitat. Són pintures rupestres en jaciments arqueològics.
PAÍS BASC: BILBAO: antiga ciutat industrial. Hi ha el Guggenheim i el Pont de Vizcaya (uneix els dos costats del riu nervion, és Patrimoni de la Humanitat com a mostra d’arquitectura industrial.) LA RIOJA: destinació reconeguda pel vi. Enoturisme és molt important, va ser de les primeres destinacions d’enoturisme d’espanya. Hi ha bodegues molt importants. D.O.
La Rioja.
MONESTIRS DE SAN MILLAN DE YUSO Y SUSO: són dos monestir importants de l’època romànica.
ARAGÓ: hi trobem els Pirineus, el Mont Perdut (Odesa) MADRID: ha perdut turistes, fa uns anys era una destinació cultural molt important.
Volen copiar el model de Barcelona perquè estan perden turistes.
llocs importants: El centre Monestir i el lloc de l’Escorial (patrimoni de la humanitat) Universitat i barri d’Alcalà de Henares (patrimoni de la humanitat) Paisatge Cultural d’Aranjuez (patrimoni de la humanitat) Passeig de l’Art: el Prado(col·leccions reials), Reina Sofia (Museu d’art Contemporani) i Tissen (col·lecció del baró Tissen) i Catedral de la Almudena.
CASTILLA LA MANCHA: Ciutat històrica de TOLEDO: comença essent una ciutat romana, després visigoda, també va estar ocupada pels àrabs. Hi ha diferents elements arquitectònics vinculats a les diferents cultures.
CUENCA: cases penjades. Ciutat emmurallada, formes rocoses erosionades.
RUTA DE QUIJOTE (paisatges de la Mancha): Ruta literària. Tret característic del paisatge: els molins ALMADEN: mines d’extracció de mercuri. Declarat Patrimoni de la humanitat industrial en desús.
CASTILLA I LLEÓ: SALAMANCA: ciutat vella, ciutat universitària , plaça major, casa de las conchas...
(patrimoni de la humanitat) SEGOVIA: ciutat vella medieval i aqüeducte (patrimoni de la humanitat) ÀVILA: ciutat vella, muralles i esglésies extramurs (patrimoni de la humanitat) BURGOS: catedral gòtica i atapuerca (pintures rupestres) LEÓN: las médulas (jaciment romà d’extracció de pedra), catedral i centre històric.
ZAMORA: Llac de Sanabria, únic llac d’origen glaciar d’Espanya PALÈNCIA: Vall del Côa (jaciment arqueològic d’art rupestre=) i Siega Verde ANDALUSIA: SEVILLA: Catedral, alcassar, arxiu d’indies, torre del oro..
GRANADA: Alhambra, Sierra Nevada CÓRDOBA: centre històric, mesquita..
LA COSTA DEL SOL I LA COSTA DE LA LUZ PARC NACIONAL DE DOÑANA JAÉN: ubeda, Baeza, Sierra de Cazerola EXTREMADURA: MÉRIDA: conjunt arqueològic, el teatre és patrimoni de la humanitat CACERES: ciutat vella, el centre històric és patrimoni de la humanitat GUADALUPE: real monestir LES ILLES: BALEARS (MEDITERRANI ): Eivissa i paisatge cultural de la serra de tramuntana (són patrimoni de la humanitat) CANÀRIES (ATLÀNTIC ): El parc natural de Garajonay i el Parc Nacional del Teide son Patrimoni de la humanitat.
Sant Cristobal de la Laguna, el seu centre històric també és Patrimoni de la humanitat.
Alhambra de Granada (1984) Catedral de Santiago de Compostela, la seva ciutat vella (1985) i el Camino de Santiago (1993) Mesquita de Còrdova (1984) Sevilla (Giralda i Torre del Oro) Museu Guggenheim de Bilbao Sagrada Familia de Barcelona (1984) El lloc més visitat de Catalunya és la basílica de la Sagrada de Família de Gaudí i totes les seves obres, les obres de Muntaner, les obres de Dalí i Montserrat. La ciutat romana de Tarragona és Patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000.
ITÀLIA Les ciutats més importants són Roma que és la capital, la ciutat del Vaticà, Florència, Pisa i Milà que té un atractiu turístic comercial, econòmic i cultural. A més d’aquests ciutats, és important Venècia perquè té port i és important per el comerç marítim, Nàpols com a ciutat però també com a punt de trobada per fer excursions a altres ciutats i les platges del mar Adriàtic. Itàlia posseeix dues illes, Cerdenya i Sicília.
NORD EST D’ITÀLIA DOLOMITES: zona declarada patrimoni natural de la humanitat.
Arriba fins a uns 3000 km d’alçada. S’hi practiquen activitats com el senderisme, escalada, esqui, bici de muntanya, etc.
Trobem diversos llocs: LLAC GARDA, LLAC COMO  llacs alpins en zones elevades. Als voltants dels llacs s’ha desenvolupat la vida humana, ciutats més grans, per tant més activitat turística. Als llacs hi ha activitats turístiques aquàtiques.
VENÈCIA: ciutat molt important a nivell turístic, artístic i històric. Està construïda sobre una llacuna a la costa adriàtica amb sortida al mar. El seu port és molt important, antigament el comerç marítim era molt important. És una ciutat comercial amb famílies molt riques, per tant es desenvolupa l’art, palaus decorats, etc. Lloc importants de la ciutat: Gran Canal: principal eix que travessa la ciutat, arteria de comunicació. Molts ponts que el travessen.
PLAÇA SAN MARCO: hi ha la basílica de San Marco, Palau Ducal i altres edificis rellevants.
ACADÈMIA DE VENÈCIA: és un museu on hi trobem des de pintures del renaixement fins al barroc. Art visentí.
CANALS I PONTS : pont de rialto, pont dels sospirs, etc. És on hi ha les góndoles.
CARNAVALS: són molt importants. Quan es celebren es temporada alta.
ILLA DE MURANO: (Proper a Venècia) es fa el vidre artesà de Murano, fet amb una sorra especial que es troba a l’illa. És vidre bufat.
VERONA: el seu centre històric és patrimoni de la humanitat. Ciutat romana fundada el segle I a.C. Hi trobem diversos edificis històrics emblemàtics: amfiteatre romà. Període d’esplendor: s. XIII i XIV (època medieval) Coneguda per la història de Romeu i Julieta que està inspirada en aquesta ciutat.
VICENZA: fundada pel romans, va quedar sota el domini del venecians. El renaixement va deixar una arquitectura important aquí. Destaca: VILLES DE PALLADIO: als voltants de la ciutat. Són residencies particulars, no totes son fetes per Palladio però segueixen totes el seu estil.
PADUA: basílica de San Antoni de Pàdua. San Anonti va néixer en aquesta ciutat. Capella Scrovegni pintada al fresc per Giotto amb diferents escenes, comença a introduir perspectiva. És d’una antiga família important.
NORD OEST D’ITÀLIA MILÀ: ciutat comercial i industrial.
Motor econòmic d’Itàlia. És la ciutat de la moda, hi ha molts esdeveniments importants i molt turisme de shopping.
Hi trobem: DUOMO: és la catedral de la ciutat ESGLÉSIA DE SANTA MARIA: on hi ha el FRESC DE L’ÚLTIM SOPAR de Da Vincci.
Per temes de conservació les visites són molt restringides.
Als voltants de la ciutat hi trobem: MANTUA: ciutat patrimoni de la humanitat. Exemple de renovació d’una ciutat que ja existia.
SABBIONETTA: ciutat patrimoni de la humanitat. Ciutat que pràcticament es fa nova seguint les premisses del renaixement.
VALL D’AOSTA: a la zona dels Alps. Dóna accés a França. És una zona molt rural, on hi ha petites poblacions, castells medievals, estacions d’esquí importants. És una zona pionera en el turisme rural.
TURÍ: ciutat propera als Alps.
GÈNOVA: ciutat a la costa mediterrània.
ITÀLIA CENTRAL FERRERA I DELTA DEL PO: (Emilia Romana) El riu Po és un dels més importants del país, desemboca a l’adriàtic. Regió propicia pel cultiu de l’arròs. És una regió gastronòmicament molt important (rissotto) FERRERA: ciutat interior. El seu centre històric és patrimoni de la humanitat, (també ho és el DELTA DEL PO) és una ciutat renaixentista, on es van reunir personalitats i artistes d’aquest moviment.
PARMA: (Emilia Romana) Ciutat gastronòmica important (parmesà, pernil). També és important l’arquitectura.
MÒDENA: (Emilia Romana) ciutat gastronòmica important (vinagre). També és important l’arquitectura.
RAVENA: (Emilia Romana) Hi ha esglésies paleocristianes d’estil visantí (tret carectaristic de l’art visentí  mosaics) Aquestes esglésies són patrimoni de la humanitat.
FLORÈNCIA: (Toscana) Hi havia molts mesenes (famílies d’alt nivell adquisitiu i social) que pagaven a artistes per decorar les seves mansions, això deixa un gran llegat artístic. Miquel Angel va començar aquí.
DUOMO DE SANTA MARIA: arquitectura renaixentista. Trets rellevants: la cúpula.
BAPTISTERI: portes de bronze amb relleus CENTRE HISTÒRIC : hi ha molts edificis, palaus, residències, etc. importants.
GALERIA DELS O FFICI: hi ha el David, Naixement de Venus, entre moltes d’altres obres.
PONTE VECCIO: zona més comercial de la ciutat. Sobre el pont hi ha moltes joieries.
PISA: (Toscana) La torre inclinada, la plaça del Duomo i el Baptisteri són Patrimoni de la Humanitat SIENA: (Toscana) Ciutat medieval de l’edat mitjana. És important la Plaça Pallio, famosa per les festes Pallio, festes tradicionals que encara avui en dia es celebren.
SAN GIMIGIANO: (Toscana) aquest poble medieval és Patrimoni de la Humanitat. Es van edificar fins a 72 cases torre, algunes arribaven als 50 m. d’alçada. Es feien per demostrar riquesa i poder. En queden 14. A l’interior de l’església es conserver frescos molt ben conservats.
PIENZA: (Toscana)el centre històric d’aquest poble és patrimoni de la humanitat. És un exemple del paisatge típic de la toscana. Hi ha alguns edificis medievals.
ASÍS: (Umbria) Ciutat natal de San Frnacesc d’Asís (fundador de l’ordre dels franciscans), era un frare, pioner defensor de l’austeritat i del contacte amb la natura i contactar amb un mateix. Va ser el primer en fer pessebres. Asís: lloc de pelegrinatge.
ROMA: Capital administrativa. És la seu de la cristiandat. Trobem moltes esglésies, molta noblesa i burgesia i per tant els palaus d’aquests. Hi trobem: COLISSEU: amfiteatre romà ARC DE TRIOMF RESTES DE L ’ANTIC FÒRUM ROMÀ CATACUMBES DE ROMA: Els cristians eren perseguits i s’amagaven, a Roma n’hi havia molts de perseguits, hi ha les catacumbes de Roma on els cristians anaven a practicar culte i rituals cristians, també s’hi enterraven segons els seus propis rituals.
FONTANA DI TREVI PIAZZA ESPAGNA VATICÀ: administrativament és un microestat. Hi ha la BASÍLICA DE SANT PERE DEL VATICÀ, PLAÇA DE BERNINI del renaixement i la PIETAT. MUSEUS VATICANS : col·lecció artística que encarregaven els papes. S’hi troba la CAPELLA SIXTINA amb el Judici Final de Miquel Angel.
SUD D’ITÀLIA NÀPOLS: És la ciutat més important del sud. Va començar sent una colònia grega i ha anat evolucionant. En el seu centre històric hi ha la Catedral, la fortalesa medieval, etc.
És una ciutat comercial COSTA AMALFITANA: la ciutat més improtant d’aquesta zona és AMALFI: arquitectura d’influència visentina. Hi ha esglésies de l’època visentina construïdes amb cúpula.
Aquesta zona és molt escarpada i abrupte. Hi ha moltes poblacions construïdes en vertical en les vessants i faldes dels penyasegats. Hi ha conrreus de vinya i olivera de petites extensions i en terrasses per guanyar terreny.
POMPEIA I HERCULA (MONT ELNA): zones arqueològiques de l’època romana declarades Patrimoni de la Humanitat. A causa de l’erupció del volcà les poblacions van quedar coberta de cendra i van quedar enterrades. A finals del s. XVIII es troben documents que parlen d’aquestes ciutats i comencen les excavacions i troben aquestes ciutats. S’han trobat tal com estaven, no han estat mai modificades ni urbanitzades, per això són tant interessants. Pompeya era més gran i comercial i Herculà era una ciutat més petita de segona residència.
ELS SASSI I LES ESGLÉSIES RUPESTRES DE MATERA: Conjunt d’esglésies i cases rupestres excavades a la pedra. Els primers assentaments són de l’època prehistòrica però es troben assentaments fins a l’època medieval.
SARDENYA: illa on hi ha diverses zones paisatgístiques clarament diferenciades. El centre de l’illa és molt rural, ramadera, muntanyosa, zones humides i fèrtils. Contrasta amb el litoral: platges mediterrànies. Les més explotades són les del nord.
Al centre hi ha molta artesania sobretot de formatges, texits, treballs amb fusta, etc.
ALGUER: (nord-est) Ciutat emmurallada medieval del s. XII, XIII conquerida pels catalano-aragonesos, avui en dia encara es parla català. Centre històric important CAGLIARI: (sud) principal porta d’entrada i capital de l’illa però és menys turístic que l’Alguer.
COSTA ESMERALDA: (nord-est) zona vocacional dels italians, segones residències..
Nuoro: ciutat més important del centre on hi ha construccions de l’edat de bronze anomenades Nuraxi, són torres circulars, no se sap ben bé perquè servien, no eren residències, però podrien ser per funcions defensives o funeràries.
SICILIA: illa mediterrània del sud d’Itàlia. La capital és Palermo.
AGRIGUENTO: zona arqueològica fundada pels grecs. Va ser una de les ciutats més importants de l’època grega. Hi ha molts temples. Està molt ben conservat. També s’han trobat jaciments de l’època romana.
Siracusa: ciutat emmurallada fundada en l’època grega que és Patrimoni de la humanitat. Va ser el nucli històric, després van venir els romans. Es considera un exemple d’evolució d’una ciutat mediterrània des de l’època grega, passant pels romans, època medieval fins a l’actualitat. A les afores de la ciutat s’ha trobat un cementiri (necròpolis) greco-romà, és un des més importants amb més de 5000 tombes excavades a la roca.
GRÈCIA La capital és Atenes (Acròpolis). Moltíssimes illes, Creta i Ciclades les més turístiques, Rodes. Tot el que és l’arxipèlag d’illes greques s’acostuma a fer amb creuers, un exemple és la zona del Peloponès amb Esparta, Corint, Miconos. A Meteora i Kimonatos i hi trobem monestirs. Altres ciutats importants són Delfos i Olympia.
Espais Patrimonials: Santorini Acròpolis d’Atenes FRANÇA La seva capital és París, on hi trobem molts atractius turístics a nivell cultural com poden ser: Louvre, Torre Eiffel, Arc de Triomf, Mont Mâtre, Catedral de Notre Dame, museu d’Orsay.
Ciutats importants com Versalles per el seu gran palau i Normandia per el seu llegat històric. A més trobem tota la zona dels Castells del Loira. Ciutat important per la presència del port més important de França és Saint Malo. Zona de l’Alsàcia i zona del sud-oest amb les ciutats de Bordeus (important per la producció de vi), Toulouse i Lourdes. Aquesta última és un lloc de pelegrinatge i la segona ciutat de França després de París que té més places d’allotjament turístic. A la zona del sud hi trobem Marsella, Canes i La Provença (presència de pintors expressionistes). Al nord-oest, trobem una de les més grans anomenada Mont Saint Michele. Carcassona situada al sud del territori destaca que és una ciutat emmurallada. Gran importància d’atractiu turístic són els Alps Francesos (Mont Blanc, a Lyon; principalment pistes d’esquí).
PARIS: ciutat d’extensió molt gran i amb molts recursos turístics molt repartits.
Monuments: TORRE EIFFEL: fa 300 metres d’alçada, construïda per l’arquitecte Eiffel per l’exposició universal del 1889. Situada al costat del riu Siena.
ARC DE TRIOMF: construït per ordre de Napoleó Bonaparte, per commemorar una victòria en una batalla. Es troba a la plaça de Charles de Gaulle.
CIUTAT DELS MUSEUS: molts artistes, sobretot europeus van anar a França per estar en contacte amb altres artistes de l’època. Els museus que hi ha són: LOUVRE(museu nacional de França, conté obres d’art de fins a l’època de l’impresisonisme, tant escultura, pintura arqueologia, etc. hi ha la Gioconda de Leonardo Da Vincci.) , ORSAY (museu impressionista, situat en una antiga estació) i POMPIDOU (és un museu i centre cultural, acull exposicions temporals. Pensat per a la població) NOTRE DAME: és la catedral gòtica més visitada. Està dedicada a Maria, mare de jesús.
MONTMARTE: és un turó, principalment coneguda per la cúpula blanca de la BASÍLICA DE SACRÉ COEUR (Sagrat Cor). Aquest barri va ser cuna dels impressionistes i dels bohemis de Paris del segle XIX PALAU DE VERSALLES: va ser una de les residències monàrquiques més importants d’Europa. El conjunt (800 hectàrees) del palau i els jardins és Patrimoni de la Humanitat. Es va construir molt a poc a poc, en tres etapes.
AUVERS: església pintada a un quadre de Van Gogh. Actualment és un centre d’interpretació de l’impressionisme.
PALAU DE FONTAINEBEAU : és un dels palaus reials més grans de França, situat a la població de Fonetainebeau, molt propera a París. Té uns grans jardins i tot el conjunt és Patrimoni de la Humanitat.
VALL DEL LOIRE: zona declarada Patrimoni de la Humanitat amb una gran concentració de castells i palaus. Concepte d’estiueig a prop de París. Hi trobem una gran quantitat de patrimoni artístic i arquitectònic. Alguns dels castells més reconeguts són: castell de Chambord, Chenonceau, Amboise, etre molts d’altres.
CHARTES: és unade les primeres catedrals del gòtic francès (el gòtic francès es troba sobretot al nord de França i la majoria de catedrals són molt siomilars) declarada Patrimoni de la Humanitat. Les vidrieres estan posades de forma estratègica de forma que tota la llum que entra a la Catedral il·lumina a la Mare de Déu.
BOURGES – CATEDERAL DE SAINT ETIENNE : catedral gòtica del s. XII. Ens mostra clarament la transició del gòtic al romànic.
ORLEANS: Juana de Arco TOURS: catedral gòtica BRETANYA: (Costa atlàntica) costa amb moltes illes moltretallades.
SAINT MALO: port fortificat CARNAC: jaciment arqueològic on hi ha la major riquesa de monuments megalítics i dòlmens del món.
MONT SAINT MICHEAL: inicialment era una església gòtica construïda en una illa, quan la marea baixa es pot accedir per terra i quan és alta per mar. Al voltant de l’església hi ha diversos comerços. És Patrimoni de la Humanitat.
NORMANDIA: (desembarcament de Normandia, Segona Guerra Mundial) Hi ha un museu de la 2GM i un centre d’interpretació.
LA HAVRE: ciutat destruïda durant la segona guerra mundial per bombardejos i posteriorment va ser reconstruïda. El centre reconstruït es patrimoni de la Humanitat.
RECINTES PARROQUIALS : en aquesta regió hi ha diversos esglésies, diferenciades entre elles amb diferents creus ornamentades a l’entrada de cada una d’elles. Tot el conjunt és patrimoni de la humanitat.
Conca minera Pas de Calais: zona on es troba el ferri i el túnel per accedir al Regne Unit. Zona relacionada i coneguda per l’evolució industrial.
CHAMPANYA: zona on s’elabora el Xampany, zona de vinyes. El clima és més fred.
Catedral de Reims: catedral gòtica declarada patrimoni de la humanitat.
Provins: ciutat emmurallada de l’època medieval que va ser residència dels comptes de Champanya.
BORGONYA – DIJON: zona d’important producció de vi, sobretot el vi negre. La vinya és molt important, és com un patrimoni familiar que passa de pares a fills . hi ha molts productors diferents. L’Enoturisme va començar molt d’hora aquí.
DIJON: ciutat medieval important, la mostassa n’és originaria. L’arquitectura medieval d’aquesta zona és diferent a l’espanyola. (arquitectura medieval del nord de França i d’Alemanya) VÉZELAY: poble on hi ha un església romànica. L’estil romànic francès és més ornamental que l’espanyol.
ABADIA DE FONTENAY: és Patrimoni de la Humanitat. D’estil romànic. (abadia = monestir amb un abat, amb un rang més alt que el monestir) ALSACIA: aquesta zona abans de la Segona Guerra Mundial pertanyia a Alemanya, això es reflexa molt en l’arquitectura. És important a nivell paisatgístic i pels seus pobles medievals. Regió de pas de les aus migratòries com per exemple les cigonyes.7 ESTRASBURG: capital d’aquesta regió. S’hi troba la seu del Parlament Europeu. El centre històric és Patrimoni de la Humanitat. El més important és la catedral, però també cal destacar tot el centre històric amb arquitectura medieval.
RHONE ALPS: aquesta regió fa frontera amb els Alps italians. Aquesta regió és important pel turisme d’esquí MONT BLANC: muntanya més representativa. El túnel del mont Blanc connecta Itàlia i França LYON: ciutat més important tant comercial com industrial. El seu centre històric és Patrimoni de la Humanitat.
CÔTE D’AZUR: El nom de la regió és La Provença – Alps – Còte d’Azur. Aquesta regió està al mediterrani.
MARSELLA: ciutat més important amb un centre històric molt característic CANNES: important pel festival de Cinema.
LA PROVENÇA: zona interior molt mediterrània, amb camps d’espígol liles molt característics. Hi ha moltes restes de l’època romana ARLES: ruïnes romanes que es troben en molt bon estat. Tot el centre històric és Patrimoni de la Humanitat. Hi ha un important amfiteatre. S’associa molt a la imatge de Van Gogh.
ORANGE: ruïnes romanes on hi ha un teatre molt important. Tot el conjunt és patrimoni de la humanitat.
AVINYÓ: seu papal antigament. Hi ha el Palau dels Papes, diversos edificis arquitectònicament i històricament importants. Tot el conjunt històric és Patrimoni de la Humanitat.
LLENGUADOC: zona mediterrània. És una regió molt petita on es troba un llegat romà important com per exemple l’aqüeducte romà que es troba en molt bon estat de conservació. Hi ha una zona de platges amb complexes hoteleres i una zona d’aiguamolls importants per a la fauna de la regió.
CARCASSONA: ciutat emmurallada medieval declarada Patrimoni de la Humanitat. És la ciutat més rellevant d’aquesta regió.
MIDI-PYRINEÉS: regió interior que va des dels Pirineus fins a l’interior de França.
Paisatge molt similar al del nord de Catalunya. Regions molt plujoses, molts rius, etc.
Arquitectura: pobles medievals petits, no hi ha grans ciutats.
ROCAMADOUR: ciutat on hi ha una església molt interesant.
RUTA DELS CÀTARS : Els càtars s’amagaven en castells i es protegien perquè els perseguien i anaven retrocedint fins que travessen la frontera a Catalunya i es fa la ruta dels bons homes.( = extensió de la ruta dels càtars a Catalunya) TOLOUSE I EL CANAL DU MIDI: TOLOUSE: a nivell patrimonial és molt rica, inclou diversos períodes: romà, gòtic..
CANAL DU MIDI : travessa diferents departaments del sud de França, no és un riu natural, és una construcció declarada Patrimoni de la Humanitat construït per connectar diversos punts del sud de França. És navegable, associat al turisme fluvial.
EQUITANIA: costa atlàntica, zona molt similar al país basc.
BORDEUS: ciutat més important. Vi de Bordeus és molt conegut.
SANT EMILION VALL PREHISTÒRICA DE VÉXÈRE – COVES DE LASCOUX: jaciment arqueològic, el més famós les Coves de Lascoux.
AUVERGNE: zona volcànica. La terra és molt fèrtil i molt humida. Els paisatges són molt verds, hi ha molts camps. Productes agroalimentaris com formatges molt característics.
LE PUY: ciutat més important de la regió ALEMANYA La capital és Berlín, amb museus, el gran atractiu el mur de Berlín, districtes de la ciutat. Voltants del Rin. La ciutat de Munich, on hi trobem Vaviera i la Selva Negra a la zona del Danubi.
Catedral de Colònia Catedral d’Aquisgrà Castell Neuschwanstein Porta de Brandemburg a Berlín ÀUSTRIA Capital és Viena, destaca per la música, els valsos, l’emperadriu Sissí, cafès de Viena que són declarats Patrimoni de la Humanitat, i la noria que és la més gran d’Europa travessada pel Danubi.
Ciutats importants, Salzburg que és la ciutat natal de Mozart i té gran Patrimoni i Innsbruck que és la zona del Tirol on hi trobem prats verds i casetes de fusta.
Salzburg SUÏSSA La seva capital és Berna, és un país envoltat de països que pertanyen a la UE, però ella és neutral. Està delimitada per un costat francès, un italià, un alemany i austríac.
Aquest país es veu associat amb el turisme per els Alps Suïssos, el senderisme i l’esquí.
A més s’hi troba un llac molt gran anomenat Llac Constança.
Kapellbrüke, a Basilea Alps suïssos HOLANDA Amsterdam és la capital, coneguda per els seus canals, tulipes i molins de vent.
Amsterdam BÈLGICA Capital Brussel·les Atonium de Brussel·les Manneken Pis de Brussel·les POLÒNIA Cracòvia, Varsòvia i Auswitch (Camps de concentració).
Auswitch REPÚBLICA TXECA La seva capital és Praga, característica per els concerts de música clàssica en directe i per el Pont Carles.
Praga HONGRIA La seva capital és Budapest.
Parlament de Budapest TURQUIA La seva capital és Ankara. El país toca al mar Negre, Mar Marmara, Mar Egeu i Mar Mediterrani.
ESTAMBUL: ciutat històricament molt important, va ser capital de l’imperi visentí. El seu patrimoni i infraestructures són molt importants per a la ciutat, més que no pas a la capital. És l’única ciutat del món que està situada a dos continents (Europa i Àsia), separada per l’estret de Bosfor, que també separa els dos continents. És una de les ciutat més poblades d’Europa.
Durant la seva història ha tingut diversos noms: Visansi, en honor del seu fundador, en època romana es deia Constantinoble en honor a l’emperador Constantí. Trobem monuments, palaus, mesquites, etc. d’aquestes diferents èpoques. Es barreja constantment la cultura oriental i occidental, això es un gran punt d’atractiu turístic.
Alguns dels monuments més importants són: Basílica de Santa Sofia: primer era una basílica però la van transformar i actualment és una mesquita.
Mesquita Blava.
Gran Basar.
Estret del Bòsfor: es poden fer passeigs en vaixell.
COSTA DE L’EGEU (SUD) Zona molt propera a Grècia, i molt poblada. Una tercera part de la població hi viu.
Tenen una forma de vida més occidental.
LLOC ARQUEOLÒGIC DE TROYA: És un dels jaciments més importants i coneguts del món. Era una ciutat que va ser assaltada pels guerrers espartans. Té més de 4000 anys d’història. Hi passa la Ilíada d’Ulisses.
IZMIR: és la tercera ciutat del país i segon port després d’Estambul. Té barris jueus, mesquites, monuments, museus, etc. Comercialment també és molt important.
PÈRGAM: jaciment d’una ciutat fundada pels grecs en turons i a les seves faldes. Va passar a ser governada per Alexandre el Magne i es va convertir en una de les ciutats de centre d’estudis més important del món i posteriorment va passar a ser romana.
Una de les parts més ben conservades és la biblioteca.
EFES: (Efeso) és un jaciment del que era un port dels més importants en època romana, avui en dia, però, no hi ha port. Havia esset una ciutat molt important pel port i el comerç i per ser un centre molt important del cristianisme. Es diu que Maria va anar a passar els seus últims dies a la ciutat. Avui en dia es poden veure les ruïnes de la biblioteca i el temple entre d’altres.
BODRUM: ciutat comercialment molt dinàmica situada a la zona on s’ajunten el mar mediterrani i el mar Egeu. Hi ha una llarga tradició en la construcció de vaixells.
HIERAPOLIS – PAMUKKALE: (=castell de cotó) és un recurs natural. Muntanya d’on en brollen fonts d’aigua amb molta calç i es creen com unes terrasses (piscinetes) de color blanc plenes d’aigua (en algunes d’elles s’hi pot banyar). Hierapolis és la ciutat on es troba Pamukkale. Prop d’aquesta zona hi ha molts balnearis.
COSTA MEDITERRÀNIA Zona menys poblada i menys desenvolupada turísticament.
ANTALAYA: És una de les ciutats comercials més importants d’aquesta zona.
XANTHOS - LETOON: Jaciment arqueològic on hi trobem tombes excavades a les roques enmig dels penya-segats.
ANKARA I ANATÒLIA OCCIDENTAL ANKARA: és la capital del país des de 1920, quan es contracta un arquitecte perquè la reformi a l’estil europeu. Es creen molts museus per reforçar la capitalitat.
LLOC NEOLÍTIC CATALHÖYÜK: jaciment arqueològic de l’època del neolític (edat de pedra), és un dels més antic que s’ha trobat, és molt gran, amb més de 130 mil metres quadrats. Data del 6000/7000 aC. Es el moment en que passen de tribus nòmades a sedentaris. Primers poblats eren agrupacions de cases sense lògica, sense carrers.
CAPADOCIA I ANATOLIA CENTRAL I ORIENTAL PARC NACIONAL DE GÖREME I LLOC RUPESTRE DE CAPADOCIA: KAYSERI: BOGAZKALE: HATTUSAS: NEMRUT DAG: Santa Sofia d’Istanbul RÚSSIA Capital és Moscou, caracteritzada per la Plaça Roja.
Plaça Roja de Moscou NORUEGA Capital Oslo, coneguda per els Fiords Noruecs FINLÀNDIA Capital Helsinki.
SUÈCIA Capital Estocolm.
DINAMARCA Capital Copenhage La Sireneta a Copenhage IRLANDA Capital Dublín.
REGNE UNIT Capital Londres.
Big Ben i Cases del Parlament Stonehenge ...