01 - Concepte i mètode de la història de la psicologia (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Historia de la Psicología
Profesor A.M.
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 26/10/2015
Descargas 31
Subido por

Descripción

Tema 1, introductori, de historia de la psicologia.

Vista previa del texto

Alba Mª Cañas Alonso Si necesitas más apuntes puedes encontrarlos en Unybook.com buscando el usuario: acanas25 HISTÒRIA: Reconstrucció intel·lectual del passat amb l’objectiu de trobar el seu sentit més profund, tenint en compte diversos factors (socials, econòmics, culturals, institucionals, polítics, etc).
PER A QUE SERVEIX? La història ens dona experiència, ens ajuda a entendre el nostre passat, present i futur (a on anem?), i ens dona un altra perspectiva i distància del present que ens permet plantejar-nos diferents teories i postures. És un marc conceptual on enquadrem les diferents postures teòriques.
INTRODUCCIÓ A LA HISTORIOGRAFIA: La historia és subjectiva, dependrà de les dades agafades, d’on el historiador considera que comença i acaba. No hi ha història objectiva i neutral. Cal que els fets siguin contextualitzats i fiables, i es necessari interpretar-los. Hi ha un debat sobre si la humanitat avança amb “revolucions”.
La història ens permet justificar-nos (a vegades de manera incorrecta  Whiggish history; creant problemes). La historia és flexiva: l’home fa història i a la vegada forma part de ella.
“Whiggish History”: tipus d’història que busca antecedents d’algun plantejament actual per a la seva justificació, sense un interès genuí per comprendre el passat.
Crònica menys de 20 anys de distància ; Historia més de 20 anys de distància.
...