Tema 8 (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 2º curso
Asignatura Fisiologia i Fisiopatologia I
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 09/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

Fisiologia i Fisiopatologia I Júlia Domènech Sogas Tema 8: Artritis i Artrosis Artritis reumatoide Les seves característiques son: - Reumàtica: Afecta l’aparell locomotor, afecta ossos, músculs i articulacions Sistemàtica: Afecta a tot l’organisme Autoimmunitària: Anticossos contra substàncies pròpies del organisme (anticossos) Inflamatòria: Cursa amb inflamació Crònica: Perdura en el temps Afectació a la membrana sinovial de les articulacions sinovials o Simetria o Exacerbació-Remissió  Combina períodes de molta simptomatologia i períodes de cap o Manifestacions articulars i extraarticulars o Predominen les manifestacions femenines o Elevada prevalença Patologia 1. Predisposició genètica sobre les persones que presenten l’antigen d’histocompatibilitat HLADR4 o HLA-DR1 2. Factor desencadenant endogen o exogen, algunes vegades és important la presencia d’una infecció (normalment per virus Epstein-Brain que causa la mononucleosis infecciosa, també pot ser el paruovirus, retrovirus i bactèries de tuberculosis i lepra) 3. Producció d’autoanticossos: Immunocomplexos • 70-80% Ig G pròpia (Ig M ataquen a les Ig G, aquest procés és coneix com a factor reumatoide d’anticossos • Col·lagen • Components nucli cel·lulars (ANAs) És creu que pot ser per mimetisme molecular, és a dir, desprès de que el cos reaccioni contra substàncies estanyes alienes al organisme, ataca també substàncies i components propis del nostre organisme semblats als atacats primer.
Un altre explicació és que un cúmul de complexos en el teixit provoca una reacció d’hipersensibilitat de tipus III que desencadena l’activació de la inflamació, ja que activa el sistema del complement provocant l’atracció de leucòcits al lloc de la inflamació.
4. Formació de pannus de la membrana sinovial provocant per l’arribada dels macròfags que alliberen substàncies que acaben destruint el cartílag articular, els extrems ossis i la membrana sinovial, formant un teixit fibrós (fibrosi) de consistència semblant a una cicatriu.
5. Destrucció del cartílag i extrems ossis (fibrosis) que donarà lloc a una deformació articular i com a conseqüència la impotència funcional.
Semiologia Inici lent i insidiós, amb afectacions generals i molt inespecífiques, els síndromes que presenta son: malestar general, pèrdua de gana, pèrdua de pes, febres discreta i dolors musculars difusos… de vegades torbem un inic sobtat (menys freqüent) arrel d’un factor desencadenant molt important. La seva evolució és progressiva, ja que trobem períodes de exacerbació i remissió.
Semiologia articular - Inflamació local  Tumefacció o inflor, eritema i calor a conseqüència d’un major flux sanguini, dolor per l’alliberament de substàncies, augment de la permeabilitat i acumulació de líquid.
14 Fisiologia i Fisiopatologia I - Júlia Domènech Sogas Dolor i rigidesa matutina  Major o igual a 30’ Debilitat muscular  El múscul pot quedar afectat i quedar atrofiat Inflamació articular simètrica  Comença en articulacions petites (canells, mans, peus) Semiologia extraarticular - En fases avançades desprès d’anys de l’inici Afectacions en òrgans rics en teixit connectiu (molt de col·lagen) o Pell Nòduls subcutanis (colzes, mans) o Vasos sanguinis  Vasculitis: Inflamació en els vasos sanguinis o Ull  Uveïtis: Inflamació de la úvea o Pulmó  Pleuritis: Inflamació de la pleura o Cor  Pericarditis: Inflamació del pericarpi Diagnòstic, tractament i pronòstic És pot realitzar a través de la simptomatologia i l’exploració física, de radiografies per comprovar la deformitat de les articulacions, mitjançant proves de laboratori com l’anàlisi de sang (la més important ja que ens permet veure les alteracions en la formula leucocítica1, alteracions proteïnograma2, presencia d’autoanticossos3 i una anèmia moderada) o anàlisi del líquid sinovial (apareix de color tèrbol i sol ser factor reumatoide positiu).
Pel que fa al tractament es coneixen mesures generals com aigua calenta en les zones afectades en despertar, rehabilitacions, mesures farmacològiques o fins i tot quirúrgiques-ortopèdiques per intentar arreglar les articulacions En el pronòstic se saben dos finals, però no les causes d’abocar a un o l’altre, pot ser que remiteixi per sempre o que es cronifiqui.
Artrosis Les seves característiques son: - Reumàtica de l’aparell locomotor Simptomatologia progressiva Degeneració o destrucció del cartílag articular Lligada a l’envelliment i al desgast No és autoimmunitària No cursa amb sinovitis, és a dir, inflamació Idiopàtica  NO té una causa fixa però si uns factors predisposant com: o Sobrecarregues mecàniques: Edat avançada, obesitat, activitat professional física intensa, hàbits i postures, microfractures o Predisposició genètica a canvis bioquímics del cartílag o Altres factors endocrins, metabòlics, malalties cròniques Patogènia 1. El cartílag articular, que té una funció protectora del desgast ossi i funció amortidora experimenta una sobrecàrrega mecànica.
2. Es produeix un augment de l’alliberament d’enzims catabòlics (proteases i col·lagenases) per part dels condròcits 1 Leucocitosis amb neutrofília, és a dir, augment de leucòcits i neutròfils com en tot procés inflamatori Descens de l’albúmina i augment de la α i γ globulina 3 >70% Ig G o 40% ANAs 2 15 Fisiologia i Fisiopatologia I Júlia Domènech Sogas 3. Apareixen i es produeixen fissures i erosions del cartílag articular fins arribar a la desaparició del cartílag 4. Es formen excrescències òssies de forma irregular i asimètrica anomenats osteòfits 5. L’ultima etapa que és pot donar lloc és l’anquilosis òssia, en la qual es produeix l’abolició completa o parcial dels moviments per soldadura dels ossos.
Semiologia Semiologia articular Com hem dit, és d’evolució lenta, per tant, sols es produeix simptomatologia en fases avançades.
- Dolor articular progressiu Rigidesa articular (>15’) Limitació de moviment Cruixits ossis  Crepitacions Deformacions articulars (no necessàriament simètriques) Articulacions afectades: Genoll, maluc, columna cervical i lumbar, ma Formació de nòduls durs (osteòfits i cartílag) Diagnòstic i tractament El diagnòstic és pot fer a través de la simptomatologia, d’exploracions articulars i radiografies, on es pot observar la reducció de l’espai articular i la presència osteòfits. Així com, també es realitzen proves al laboratori, com anàlisis de sang per mirar si presenta factor reumatoide negatiu, ANA negatiu i proteïnograma negatiu.
Els tractaments més freqüents són mesures generales, farmacològic i quirúrgic-ortopèdic.
16 ...