TEMA 6. PRESSUPOST DE TRESORERIA (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Ciencias y Tecnología de los Alimentos - 4º curso
Asignatura Economia i Gestió de l'Empresa Agroalimentària
Profesor F.
Año del apunte 2017
Páginas 8
Fecha de subida 17/10/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ TEMA 6. PRESSUPOST DE TRESORERIA Pressupost de tresoreria El pressupost de tresoreria és el què ens dirà si de debò el nostre projecte d’inversió serà rentable o no. Ens dirà quin és el grau de rentabilitat.
Quan fem els balanços de l’empresa, el pressupost el trobarem a l’actiu. Qualsevol entrada, ja sigui per cobrament o pagament, passarà pel pressupost de tresoreria. Tota activitat de tresoreria, passarà per tresoreria.
Quan demanem un préstec, el passiu augmentarà, augmentaran els deutes, però en canvi, obtindrem major tresoreria, més diners. Amb aquests diners podrem comprar una màquina; per tant, canviaríem diners per una màquina. Quan venem aquesta màquina, ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ automàticament es torna a convertir en diners. Quan tornem el deute, baixa el passiu però disminueix els diners.
La característica fonamental de tresoreria és que al final tots els balanços, acaben passant en general pel compte de tresoreria.
Si analitzem el concepte de tresoreria, veurem dos grans grups: - Explotació: tot el què estem pagant i cobrant de l’activitat normal de l’empresa.
Quan nosaltres fabriquem i venem, cobrem i això entra a la tresoreria. Quan nosaltres comprem matèria primera, surt del pressupost de tresoreria. Una gran part es nodreix de l’activitat natural de l’empresa - Capital: tots els altres cobraments i pagaments que tenen a veure amb la compravenda d’immobilitzats, de maquinària, i en les entrades i sortides de capital (demanem i tornem un préstec).
El pressupost, per tant, es divideix en dos grups; el saldo inicial de tresoreria, que és el què tinc en compte corrent (al banc), per tant, és real. A aquest saldo inicial, si li sumo els cobraments previstos per part de l’explotació i capital, tindré totes les entrades, tot allò que em puja la tresoreria. Si aquí li trec els pagaments previstos per explotació i capital, obtindré el saldo final.
Aquest saldo final ja és previst, teòric, perquè els cobraments i pagaments són previstos.
Això vol dir que, encara que el saldo inicial sigui real, jo estic treballant amb previsions i pot ser que m’equivoqui.
Això seria un quadre comú de pressupost de tresoreria i jo puc escollir en quin temps treballo; aquí es treballa en mesos.
Al mes 1, el saldo inicial és real però tots els pagaments i cobraments seran previsions, per tant, el saldo final serà previst.
El saldo final del mes 1 serà el saldo inicial del mes 2, per tant, aquest saldo inicial del mes 2 serà previsió.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Físicament, són iguals el pressupost de tresoreria i el compte d’explotació. L’única diferència és que en el compte d’explotació s’anota quan es realitza i en la tresoreria quan es paga/cobra.
Per què una empresa ha de controlar el pressupost de tresoreria? 1. Gestió de liquiditat: a curt termini serveix per fixar moviments financers.
L’objectiu és tenir saldo 0 però amb la posició en valor. Imaginem que en el nostre compte corrent tenim un saldo de 100€ i que rebem un xec de 500€ i l’ingressem.
Per tant, data d’operació 17 d’octubre (la data de quan ingressem el xec), import 500€, saldo 600€. Imaginem que el mateix dia retirem 400€ per fer un pagament.
Per tant, el saldo final al final de dia seria de 200€. La data valor és una altra cosa; quan nosaltres ingressem un xec, la data valor no té valor el mateix dia sinó dos dies després. En realitat, el valor del xec obté el valor el dia 19 d’octubre. Per tant, a data d’avui, tindríem 200€ però a data valor, el dia 17 d’octubre tindríem -300€.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Estarem durant dos dies amb saldo negatiu pagant comissions i interessos. Per això, es diu que la gestió de la liquiditat dia a dia es basa en la posició en valor, mai en data d’operació. Quin és l’objectiu? Saldo 0. Per què? Tenim el nostre actiu i el passiu. Imaginem que en aquesta situació la tresoreria és igual a 0. Si augmentem la tresoreria a 10.000€, el nostre actiu augmenta. Però com hi ha una igualtat, augmentarà també el passiu. Què és el passiu? Els deutes, el finançament que ha obtingut l’empresa. Aquest deute al final tindrà un cost que serà l’interès, per tant, com major deutes tingui, més cost haurà de pagar. A més, si l’empresa té un número elevat d’existències, l’empresa podrà reduir el cost reduint existències.
Això acabaria, idealment, donant actiu igual a 0 i, per tant, el cost financer d’aquesta empresa seria 0 també. Això és realment una situació impossible.
La gestió de la liquiditat té diferents funcions depenent del termini. Controlar la posició de la tresoreria és controlar la posició diària. Per a què els moviments que hem vist de tresoreria, no pugui haver saldo negatiu. Per a controlar els interessos i comissions que està pagant l’empresa.
2. Elements de previsió financera: La previsió de tresoreria és un termini d’uns 10-15 dies. Aquí ens deixa veure previsions i certeses. El què tinc que pagar i cobrar, ja ho tinc sobre la taula.
El pressupost de tresoreria és només una operació tàctica. L’horitzó és a un any i en un any, no puc saber què pagaré o cobraré i, per tant, es basa en suposicions.
El pressupost de financer ens diu que a nivell global, quines necessitats de tresoreria tindrem. És en aquest moment, quan nosaltres detectem les necessitats que tindrem i anar al banc, ensenyar-li el pla de 4-5 anys i dir-li el què necessitem. Això el banc ho analitzarà. Si el convences, et dirà què quan ho necessitis vagis un altre cop i parlareu, ell ja et coneix, ja es refia de tu perquè estàs fent pressupostos financers de 4-5 anys.
Tots els pressupostos es complementen. No són independents. Un cop tinc el pressupost d’un any, vaig allargant fins a 5 anys.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ 3. Pressupost de tresoreria: per tant, per a l’empresa, el pressupost de tresoreria és un recolzament per a gestionar, planificar i controlar.
Control del cash-flow Cash-flow indica també el pressupost de tresoreria.
Recordem que tot lo operatiu és l’activitat normal de l’empresa; compres, vendes. Això em donarà el cash-flow operatiu. Després, li col·loquem lo extraordinari i ens donarà els no operatius. Els extraordinaris serien peticions de préstecs, vendes d’immobilitzats... si a això li traiem el saldo inicial de caixa, tindrem l’excés de tresoreria. En el cas que tinguem un dèficit, haurem de contractar finançament.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ El flux econòmic i financers, en quantitat no han de ser iguals. Quan fem una venda, un ordinador per exemple, el podem vendre a 100€ però el què nosaltres cobrarem serà aquests 100€ se li sumarà l’IVA. Aquest IVA no pertany a la nostra activitat normal però l’hem de tenir en compte com a flux financer.
El període també és essencial; aquests 100€ els podem cobrar a diferents terminis, fet que ens afectarà també.
Temes com el medi de pagament; no és el mateix mitjançant xec, transferència o rebut.
Si nosaltres li venem a algú un ordinador, podem pactar el pagament mitjançant xec a 30 dies. Què vol dir? Li farem la factura i li carregarem l’IVA i esperarem fins al dia 30.
Aleshores, el comprador em pot enviar el xec o no pot fer-ho. Nosaltres li reclamarem perquè és clar, nosaltres ja li haurem donat l’ordinador. Aleshores, ens va donant llargues i el què nosaltres preveníem que es pagaria a 30 dies, es pagarà en X dies, depenent de quan el comprador ens pagui.
En cas de la transferència, el comprador ens la pot fer als 30 dies, però nosaltres no ho rebrem fins dintre d’uns dies més tard.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ En cas de que sigui per rebut domiciliari, tindrem un control del pagament; nosaltres enviarem un rebut al banc del comprador amb data límit de pagament i el banc ens pagarà la quantitat exacta. Aquí podem tenir més control de la data de pagament.
Tenim una sèrie de previsions i les hem de comparar amb la realitat; fem un sistema pressupostari.
El què passi en el pressupost anual i previsió quadrimestral, nosaltres ho analitzarem.
El què això ens provocarà serà una major necessitat de finançament i, per tant, menor capacitat d’inversió.
ECONOMIA I GESTIÓ A L’EMPRESA AGROALIMENTÀRIA ARUIZPEREZ Necessitats financeres En el sistema financer nacional, juntament amb la Europea, quan fas un cobrament o pagament, t’arriben en dos dies. Però quan passes a sistema internacional, has de tenir en compte que els dies que necessitaràs per realitzar la transacció és de setmanes/mesos, depenent del país. Això passa per què durant tot el procés, s’ha de canviar la moneda a la de país, entre altres coses. Aquest temps l’hem de controlar perquè ens limitarà la nostra capacitat financera.
...

Tags: