10. Valoracions. (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Fisioterapia - 2º curso
Asignatura Avaluació instrumental en fisioteràpia de l'aparell locomotor.
Año del apunte 2015
Páginas 4
Fecha de subida 24/01/2015
Descargas 33

Vista previa del texto

Valoracions.
1. Espatlla.
1.1. Palpació de les articulacions de la cintura escapular.
- Estrerno-clavicular Acromio-clavicular Escàpulo-toràcica Gleno-humeral 1.2. Inspecció.
1) Moviment dels braços al caminar: uniformat, simetria dels moviments, etc.
2) Estat de la pell 3) Comparació bilateral en posició estàtica.
a. Paràlisi d’Erb: una espatlla més caiguda que l’altre a causa de la paràlisis de un nervi del plexe braquial. Mesurat demanant una elevació total o parcial del braç.
b. Luxació escàpulo-humeral c. Deformitat de Spengel: elevació congènita de l’escàpula.
d. Escoliosi e. Sheuerman o cifosi infantil: mesurat de perfil.
1.3. Palpació.
- Esternocleidomastoideu (simultani bilateral) Pectoral major Bíceps: simetria i palpació del tendó per la corredora bicipital (+ proba de yergason) Deltoides Trapezi Romboides Dorsal ample Serrato major 1.4. Balanç articular.
Prova Apley: es demana al pacient que passi la mà per darrera del cap i es toqui l’espatlla oposada (abducció i rotació externa) i després ha de tocar-se el angle inferior del omòplat oposat (adducció i rotació interna). Aquesta maniobra ens permet valorar de forma rapida i senzilla la mobilitat de l’espatlla.
1.5. Proves passives de mobilitat.
1.6. Balanç muscular (0-5).
1.7. Reflexes 1.8. Sensibilitat 1.9. Proves especials Prova de Yergasson: supinació resistida de la mà, amb el colze en flexió de 90º. Dolor significa inflamació o patologia del tendó de la porció llarga del bíceps.
Caiguda del braç: desgarro del manegot dels rotadors.
Aprensió a la luxació d’espatlla: rotació interna forçada amb glenohumeral a 90º.
D’aquesta manera sortirà el cap de l’húmer per la zona anterior i provocarà aprensió si s’és propens a la luxació.
Perímetre bíceps tríceps. Localitzar l’articulació acromioclavicular i l’olècranon. Mesurem el perímetre de la zona central situada entre aquests dos punts.
2. Colze.
2.1. Palpació del colze.
- Humero-radial Radio-cubital Humero-cubital 2.2. Inspecció.
    Posició anatòmica: o Angle en valgo normal, entre 5 i 15º entre l’húmer i l’avantbraç. Curvatura fisiològica o Angle en varo és anromal: deformitat de culata. No es poden posar en posició anatòmica Visió comparativa als dos colzes.
Estat de la pell: tumefacció del colze per fractures (local/difusa) Cicatrius (Cremats, injeccions…) 2.3. Palpació d’ossos.
- Epitròclea de l’húmer.(part interna) Línia epitroclear superior de l’húmer Olècranon Fossa de l’olècranon Banda cubital Còndil humeral Cap del radi Epicòndil Línia supracondília del húmer 2.4. Palpació de teixits.
- Nervi cubital Pronador rodó i flexors de canell (palmar major, palmar menor i cubital anterior) Lligaments i ganglis limfàtics Bursa de l’olècranon.
Tríceps Extensors del canell (epicòndil): supinador llarg, 1r radial externa, 2n radial extern.
Tumefacció de l’olècranon: “pell” caiguda local o difusa (hematoma o lesió interior) 2.5. Balanç articular.
Flexió-extensió, prono-supinació.
2.6. Balanç muscular.
2.7. Reflexes i sensibilitat.
2.8. Proves especials.
Estabilitat lligamentosa Signe de Tinel: pressió amb el dit sobre el canal epitrocleolecraniano provoca dolor.. Pot arribar a convertir-se en una lesió del nervi cubital. (epitrocleitis) Epitrocleitis, síndrome del pronador-flexor o colze del golfista.
Colze del tenista o epicondilitis.
[Pronador rodo i flexor llarg, curt, cubital anterior. Col·locar la ma a sobre de l’avantbraç.
Principals flexors.] 2.9. Graus de mobilitat.
      Flexió extensió Flexió dorsal-palmar Flexió-extensió amb pronosupinació Abducció - adducció Abducció - adducció horitzontal Desviació cubital/desviació radial, etc.
3. Altres mesures antropomètriques.
Per mesurar les mesures antropomètriques s’han de col·locar el pes i la tall que donarà IMC, calcular perímetres i plecs cutanis.
Diàmetre de la cintura, de l’abdomen i del maluc. Amb les mans als pectorals contraris.
Localitzem espina ilíaca anterosuperior i cantonada inferior de les costelles. Dues mesures: la cintura a la base de les costelles, abdomen a l’altura del melic. Zona que surt més (normalment el trocànter major) per mesurar les cartucheres.
Pliometre/Caliper: es repeteix tres cops aguantant tres segons. Entre la base de les costelles i la espina ilíaca anterosuperior.
Formula que calcula el índex de massa corporal a partir de 6 mesures diferents (també 3 segons i tres tomes i es fa la mitja) - Punt mig a nivell de bíceps Punt mig a nivell de tríceps Abdomen Subescapular: dos dits per sota de l’escàpula Quàdriceps: assegut. En mig Tríceps sural on hi ha la part més grossa.
...