Memòria de la Sortida Cultural al Paranimf Grup B1 (2016)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 1º curso
Asignatura Art i Història
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 12/04/2016
Descargas 8
Subido por

Vista previa del texto

aenriquezalvaro MEMÒRIA DE LA SORTIDA CULTURAL: SORTIDA AL PARANIMF Art i Història LA VISITA El dia 14 d’Octubre vàrem realitzar una sortida cultural al Paranimf de l’edifici central de la Universitat de Barcelona.
El nostre grup de 1r any del grau d’història va ésser acompanyat dels altres grups del grau de 1r any, dels grups d’arqueologia, d’antropologia i d’història de l’art, de primer any tots també.
Vàrem començar la sortida a les 14:00h davant de l’edifici central, on vàrem entrar per una de les dues portes secundaries i vam pujar les escales fins al 1r pis de la facultat, on, desprès de recórrer un passadís amb vistes al claustre interior, vam entrar al Paranimf.
Ens van convidar a seure als diferents bancs de l’espai, en direcció al capdavant de la sala, on hi havia una projecció i un parell de docents e investigadors de la Universitat.
La projecció i següent conferència va ser estructurada en dues parts: Inicialment, ens varen parlar d’una breu història de la Universitat de Barcelona, destacant sobretot els moments més emblemàtics de la nostra Universitat.
A continuació, Mireia Freixa, doctora i catedràtica de la facultat de Geografia i Història, ens va explicar la segona part de la conferència. Aquesta, tractava sobre la construcció del edifici actual central, la vida del seu arquitecte, els projectes anteriors abans de l’emplaçament actual, la construcció del saló de Graus (com es coneixia antigament el Paranimf), la decoració d’aquest, una breu explicació dels materials utilitzats i d’on varen ser extrets, una explicació del programa iconogràfic de les obres del Paranimf, una explicació i el significat de les grans pintures situades a la sala i, finalment, va fer ressenyes a altres projectes de Paranimfs per altres autors de renom del Modernisme català.
Al acabar la conferència, vàrem donar una ullada a l’espai sencer del Paranimf, a les seves pintures i al programa iconogràfic, tal com moments anteriors ens havien explicat.
Finalment, vam sortir del Saló de Graus i la sortida es va donar per finalitzada.
2 BREU SÍNTESI DELS CONTINGUTS A la primera part de la conferència, ens van explicar els fenòmens històrics principals de la nostra Universitat, més aviat referint-nos a la institució.
Ens vam remuntar al segle XIV per parlar de la primera universitat dins la corona catalanoaragonesa, creada directament per la monarquia, per donar un coneixement fet des de les institucions més altes (Rei, Papa) i no des de poders més locals. A partir d’aquí, Martí l’Humà crea un estudi de medicina al costat de les Rambles, que va durar fins al decret de Nova Planta. Aquest decret va traslladar els estudis universitaris a la ciutat de Cervera.
Al 1817 es creà però, de nou, la Universitat de Barcelona a causa de la decadència de la monarquia borbònica, situada al Convent del Carme. Al 1865 i finalment 1870 la institució es traslladà al edifici actual.
La segona part de la conferència ens van parlar de la construcció de l’edifici i del Paranimf, junt amb les seves característiques principals.
La idea principal de la conferència va ser el paper del Saló de Graus com a una caracterització de la Universitat, marcant un símil amb que els edificis del segle XIX, cada un d’ells, té el seu caràcter. Al Paranimf doncs, trobem una riquesa extraordinària, tant de decoració com d’art, que connota uns efectes culturals gegantins; tot això en contrast amb la gran austeritat que trobàvem a les classes.
Una anècdota de la construcció del edifici, per part del seu arquitecte Elies Rogent, va ser mentir històricament per poder aprovar el seu projecte d’obra. Aquesta va ser dir que el seu edifici realçaria el poder del Renaixement català1, cosa que va agradar molt a les institucions catalanes, en ple context de la Renaixença i li van acceptar el projecte.
El Paranimf té un programa iconogràfic aprovat al 1874, on trobem tot un seguit d’obres que reflecteixen els moments històrics triomfants de les universitats espanyoles (imposat des de el poder espanyol), tot i que abans hi havia un projecte iconogràfic, datat de 1868, que volia repassar el progrés i els èxits del coneixement dins del context català.
Dos dels quadres del Paranimf però, són part del primer programa iconogràfic.
1 El Renaixement català mai es va donar lloc com a tal. Recordem que a partir del segle XV, el poder, i amb ell la cultura, va recaure sobretot a la corona castellana.
3 COMENTARI PERSONAL La visita al Paranimf de l’edifici central de la Universitat de Barcelona ha estat una experiència, en la meva opinió, molt positiva.
L’espai que ens va mostrar aquesta sortida és un espai il·lustre, carregat de simbolisme i d’ostentació al coneixement i a la cultura. Precisament per això, en aquest saló s’entreguen els títols de grau2, s’anomenen doctors “honoris causa” i es realitzen grans actes reconeixent i alabant el coneixement.
Haig de destacar que considero que aquesta sortida ens ha estat útil a la assignatura per entendre com funciona, a la pràctica, un programa iconogràfic (ja que a classe n’havíem parlat). Aquest, ens explica els moments de glòria de l’avanç del coneixement en la totalitat de l’estat espanyol, on també podem veure un esperit nacionalista espanyol envers del nacionalisme emergent català, al descartar el primer programa iconogràfic basat en el context de la Renaixença.
Amb tot, considero que la visita ens ha servit per veure un espai que el tenim relativament a prop, però que s’obre l’accés en molt poques ocasions i ens ha permès adquirir nous coneixements de la universitat on estudiem: la Universitat de Barcelona.
BIBLIOGRAFIA Freixa, Mireia. Elies Rogent i la construcció del Paranimf de la Universitat de Barcelona.
Dins de Quaderns d’Història del Campus Virtual.
WEBGRAFÍA Catàleg d’espais de l’edifici històric http://www.ub.edu/comint/espais/ca/paranimf.html [data de consulta: 13/01/2016] Mireia Freixa Serra, professorat http://www.ub.edu/art/directori/professorat/mireiafreixa-serra/ [data de consulta: 13/01/2016] Viquipèdia, Edifici històric de la Universitat de Barcelona.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Edifici_hist%C3%B2ric_de_la_Universitat_de_Barcelona [data de consulta: 13/01/2016] 2 D’aquí el nom de Saló de Graus.
4 ...