TEMA 17. MICOLOGIA III (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Genética - 1º curso
Asignatura Botànica
Año del apunte 2014
Páginas 4
Fecha de subida 18/10/2014
Descargas 25
Subido por

Descripción

Professora: Concepción Delinares

Vista previa del texto

TEMA 17: MICOLOGIA III Els fongs verdaders són els que pertanyen al regne fongs, a l’Opisthokonta. Però també hi ha els grups dels fongs ameboides i els pseudofongs, que pertanyen a altres regnes.
Als fongs que no tenen paret cel·lular, els ameboides, se’ls anomena cèl·lules nues. El plasmodi és el mateix que la forma d’ameba, en aquest cas, per moure’s s’arrosseguen. La fagotròfia és fagocitar la matèria orgànica i digerir-la en l’interior. La lisotròfia és segregar els enzims perquè degradin la matèria orgànica en l’exterior i després absorbir-la ja degradada.
FONGS AMEBOIDES Hi ha tres subfílums. Els més abundants són els mixomicets (subfílum Mycetozous). Aquests tenen tant característiques que els fan assemblar-se als animals com que els fan assemblar-se als fongs.
Característiques d’animals: - Les fases vegetatives són mòbils, pseudopodis i fagocitosi.
Nutrició fagotròfic típica.
en forma d’ameba. Són cèl·lules nues, amb Característiques de fongs: - Generació d’espores en esporangis aeris.
La fase vegetativa és el plasmodi. És una massa protoplasmàtica nua, plurinucleada, que fa moviments per reptació i fa fagocitosi.
Dues amebes que es troben es poden fusionar en una de més gran. A vegades, una mata l’altra i passa per sobre seu.
Altres, no té perquè matar-la i simplement passa per sobre seu. També pot ser que es fusionin per fer reproducció.
Tenen esporangis molt semblants als zigomicots. Tenen un peu (prolongació perpendicular al substrat) i al final es forma una bossa, el peridi. Aquest peridi protegeix la columel·la, que és una prolongació del peu a partir de la qual es formen les espores. L’esporangi aparenta un bolet.
Els fongs ameboides són diplo-haploides. Diem que són mixamebes si tenen només un flagel, i mixoflagel·lats si en tenen dos. Les mixamebes es converteixen en mixoflagel·lats quan hi ha abundància d’aigua en el medi. Si falta aigua, el procés serà el contrari.
A més, si les condicions són desfavorables, la paret cel·lular del fong s’engruixeix i forma una forma que es diu que està en encistament.
Dues mixamebes o dos mixoflagel·lats es poden fusionar i donar lloc a un fong diploide. Un altre cop, aquest fong diploide es pot protegir si les condicions no són favorables, i entre en la fase de escleroci. Aquest fong diploide és el que pot crear esporangis, dins els quals es farà la meiosi.
Llavors es formaran quatre meiòspores, de les quals només en sobreviurà una. Aquesta, donarà lloc a una nova mixameba.
PSEUDOFONGS Actualment, són els germans dels heterocontes. La classe més important, és la dels oomicets.
Tenen característiques d’algues, altres de fongs i altres de pròpies.
Característiques d’algues: - Una fase amb presència de zoòspores biflagel·lades.
Paret cel·lular de cel·lulosa.
Característiques de fongs: - Fase vegetativa formada per hifes cenocítiques que formen micelis.
Nutrició heterotròfica, concretament lisotròfica.
Característiques pròpies: - Fan reproducció sexual mitjançant una oogàmia especial. Els anteridis formen espermatozous sense flagel.
Tenen cicle diploide.
Són aquàtics i paràsits de plantes.
Com hem dit, el miceli és cenocític i només forma septes per aïllar estructures reproductores.
Com els espermatozous no tenen flagels, el que fan és que l’anteridi es prolonga i s’enganxa a l’arquegoni, i hi injecta els espermatozous, que fecundaran les ovocèl·lules que hi havia dins l’arquegoni.
Les zoòspores apareixen en la reproducció asexual. Per fer aquesta, el fong forma un septe en una hifa, i en la part aïllada, es formen les zoòspores, que després s’alliberen.
Alguns ordres d’oomicets poden viure en aigua i/o ambients humits i ser saprobis de peixos.
Altres són aquàtics, amfibis o terrestres, i són saprobis o paràsits obligats de vegetals (podridura de els patates). Altres viuen sota les fulles de les plantes, i en són paràsits obligats.
...