Treball de reflexió 1 (2017)

Ejercicio Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología + Derecho - 2º curso
Asignatura Policia i seguretat
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 26/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Policia del segle XXI.

Vista previa del texto

Guillem Campillo unybook.com Policia i Seguretat Curs 2017-2018 Treball de reflexió I La policia 1. Què és el que fonamentalment fa la policia, segons Radcliffe? A través del primer gràfic que se’ns mostra, l’autor vol trencar amb la visió que la majoria de gent té de la policia (en gran part a causa del món del cinema i les novel·les policíaques), una policia heroica que dedica gran part del seu temps a perseguir terribles psicòpates criminals armats fins les dents i sovint amb ganes d’aniquilar una gran ciutat.
Per fortuna nostra, tal com mostra el gràfic, els delictes més greus (homicidis, robatoris, violacions, piromania, tràfic de drogues, etc.) ocupen una porció de temps diminuta als cossos de seguretat, els quals dediquen la major part del seu dia a tractar amb denúncies o avisos no fonamentats, falses alarmes de robatori, accidents de cotxe i a informar als ciutadans de temes diversos. En conclusió, fins i tot en les ciutats més conflictives, la Policia dedica la major part del seu temps a tractar incidents majoritàriament sense importància fruits de la vida quotidiana del dia a dia dels ciutadans.
2. Com pot la policia realment incidir en el procés del crim? En el segon gràfic deixa palès que de la gran majoria de delictes que tenen lloc, amb prou feines la meitat arriben les oficines de la policia. D’aquesta meitat, a mesura que la xifra s’apropa al sistema judicial es va reduint dràsticament, fins arribar en l’àmbit penitenciari on només hi queden un 0.4% dels delictes inicials. Tenint en compte això, és obvi que si la policia intervé en les àrees que representen les barres inferiors del gràfic (delictes detectats, per exemple) estaran intervenint de manera poc contundent ja que en cas que les seves actuacions tinguin resultats satisfactoris, la inferència aconseguida serà molt baixa ja que estarà deixant de banda una gran quantitat de delictes (representats en les barres superiors). Així doncs, si es vol reduir eficaçment la delinqüència la policia ha d’intervenir en els aspectes que més s’allunyin de les institucions i més s’apropin als carrers i a la realitat, ja que és allà on un èxit esdevindrà realment una victòria a efectes pràctics. A més a més, aquesta intervenció ha de ser tan Guillem Campillo unybook.com específica com es pugui ja que està demostrat que l’actuació de la policia a petita escala, el sentit d’adaptar-se a les condicions de cada barri i subcultures, genera uns millors resultats que actuar homogèniament a tot el territori.
3. Quins canvis han hagut en la policia en els darrers temps? Utilitzant com a pretext el tema de les malalties mentals (sovint la policia ha de tractar amb malalts mentals, ja sigui pel poc pressupost que té la gent per pagar la sanitat privada, o per altres causes) l’autor ens vol comunicar que la policia actual realitza una sèrie de tasques en diversos àmbits que originàriament no havien estat mai feina dels cossos policials.
D’altra banda també se’ns diu que l’ofici policial és cada vegada més segur (una seguretat mesurada a partir dels morts anuals de membres dels cossos de seguretat), una seguretat que van en augment pràcticament des del 1933 amb l’abolició de la llei seca (accentuant el pic que té lloc durant els anys de la gran lluita contra els cartels de traficants de drogues). En l’últim gràfic comprovem con professions com la de pescador, paleta o pilot d’avió, entre moltes altes, són estadísticament molt més perilloses que no la de policia.
Per concloure, com he dit en la pregunta anterior, remarcar que l’actuació de la policia és cada vegada més específica i personalitzada per cada àrea d’intervenció, ja que d’aquesta manera el nivell d’èxit ha crescut molt.
Bibliografia: Ratcliffe, J. (2017). Dret i Criminologia, (2017) Policing explained in a few graphs.
Policing, criminal intelligence, and crime science.
http://www.jratcliffe.net/blog/policing-explained-in-a-few-graphs/ Recuperat de: ...