Sesión Práctica Educación Física (2016)

Apunte Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Infantil - 3º curso
Asignatura Didáctica de la Educación Física
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 17/04/2016
Descargas 4

Vista previa del texto

SESSIÓ PRÀCTICA Edat orientativa: P3 (3 i 4 anys) Durada aproximada: 50 minuts Recursos:  Carta del Senyor Fog  Cançó dels 80 dies i músiques ambientals  Mapa del món  Avió viatger  Brúixola  Indiaques  Ringo  Cercles de diferents colors i mides  Pilotes de diferents colors  Teles de diferents colors  Cordes de diferents colors  Globus de colors  3 gorres Objectius generals:  Realitzar un treball en equip i col·laboratiu  Millorar la coordinació i el control del cos dels infants  Estimular la participació dels infants i la seva creativitat i imaginació  Potenciar l’autonomia i la presa de decisions dels infants Objectius específics:  Treballar l’orientació i l’organització de l’espai  Desenvolupar el coneixement i el control del propi cos  Treballar l’esquema corporal  Desenvolupar una imatge corporal ajustada i positiva  Treballar diferents nivells del cos (baix, mitjà i alt)  Treballar el rastreig i l’agudesa visual  Millorar l’escolta activa de la música  Treballar el ritme  Treballar la velocitat de reacció  Iniciar-se en l’aprenentatge de la respiració i la relaxació  Tenir consciència de la contracció i relaxació del cos La temàtica: Els nens i nenes de P3 d’aquest curs estan seguint l’eix temàtic de Willy Fog i la volta el món en vuitanta dies, i seguint aquesta ambientació els infants rebran una carta del senyor Fog que els demana que li vagin a buscar una brúixola que ha perdut durant el seu viatge.
En cada lloc per on passem trobarem una pista de cap a on hem de seguir el viatge per poder trobar la brúixola del senyor Fog i tornar a casa.
Estimats viatgers i viatgeres de p3, Ahir vaig tornar de fer la volta el món en 80 dies, però quan vaig desfer la maleta, sabeu què em va passar? No trobava la meva brúixola, i l’he de trobar perquè sinó em perdré. Com que sóc una mica despistat segur que me la vaig deixar per algun dels llocs tan meravellosos per on he viatjat. Que m’ajudaríeu a trobar-la? També us dono el mapa perquè us ajudi a guiar-vos durant el viatge i no us perdeu.
Moltes gràcies grans viatgers.
Atentament, El senyor Willy Fog.
INICI: 10 minuts - Ens arriba una carta a l’aula de P3. Les mestres l’obrim però… Quina sorpresa! És una carta d’en Willy Fog. Llegirem la carta en veu alta i observarem la reacció dels infants. També ens han enviat un mapa per no perdre’ns i ajudar a en Willy en el que ens demana i una cançó perquè ens ho passem d’allò més bé. Així doncs, l’objectiu que tenim és trobar la brúixola que ha perdut el Willy Fog. Se’ls preguntarà si saben què és una brúixola abans de començar qualsevol activitat; en cas que no ho sàpiguen, se’ls explicarà què és i per a què serveix.
- A continuació, escoltarem el CD que hem rebut i jugarem al joc del Rei. Farem dues o tres files diferents per tal que aquestes no siguin massa llargues i tots els nens puguin participar-hi i sentir-se protagonistes. Així doncs, el nen/a que vagi davant de la fila portarà una gorra serà el que guiarà i tots l’hauran de seguir i fer el que ell/ella faci fins que arribin al destí. Farà el gest o moviment que vulgui i tota la resta l’haurà d’imitar. Aquest joc el farem sempre que soni la cançó, és a dir, cada cop que canviem de regió. La cançó (La vuelta al mundo en 80 días) l’haurem après prèviament i, per tant, podran cantar-la a mesura que l’escoltin.
- Abans de començar el viatge, les mestres preguntaran als infants diferents maneres de desplaçar-se. Per exemple, caminant (cadascú caminaria a ritmes diferents, de maneres diferents); un altre infant pot proposar nedant, corrent, saltant, volant, etc. Que cadascú deixi volar la seva imaginació i originalitat.
CONTINUACIÓ: 30 minuts.
Els animals de la sabana africana. Àfrica: Comencem l’activitat a Àfrica. Expliquem als nens que a l’Àfrica hi ha molts animals i demanem que ens vagin dient aquells que coneixen (els corregirem si el que ens diuen no són de la sabana) i anem imitant el soroll que fan i la manera de desplaçar-se; remarcant també la velocitat a la que van. Un cop hem treballat alguns animals, cadascú farà aquell animal que més li agradi i s’anirà movent per l’espai imitant la seva manera de moure’s i el seu soroll característic.
Possibles animals: girafes, elefants, lleons, tigres, zebres, hipopòtams, micos, rinoceronts, serps, voltors.
Després d’això, sonarà la música de la volta al món en 80 dies i canviaran de país (Joc del Rei).
Temps: 7 minuts Ballem? Amèrica del Sud: A Amèrica del Sud els agrada molt ballar, en saben moltíssim, per això nosaltres volem aprofitar que estem aquí i aprendre’n una mica. Primer de tot, abans de ballar, per introduir les músiques del país jugarem al joc de l’estàtua, és a dir, que mentre la música sona es poden moure però quan para han de quedar quiets com unes estàtues.
Un cop realitzada aquesta activitat, cada nen haurà de dir una part del cos i hauran de ballar únicament amb aquesta. D’aquesta manera cada nen sentirà la música i s’expressarà d’una manera diferent, experimentant amb el cos, fins acabar ballant amb tot el cos.
Després d’això, sonarà la música de la volta al món en 80 dies i canviaran de país.
Temps: 8 minuts Netegem la platja. Hawaii: Aquest cop la cançó de Willy Fog ens ha portat fins a un vaixell on per poder continuar viatjant. Finalment, hem pogut arribar a l’illa de Hawaii, però al desembarcar a la costa ens la trobem molt bruta i no podem deixar-la d’aquesta manera. Així doncs, al terra trobarem 3 cercles de 3 colors diferents, que seran els contenidors, i cada infant haurà de col·locar el material que embruta l’illa al cercle corresponent segons el color (pilota blava al cercle blau, corda vermella al cercle vermell, tela verda al cercle verd).
Un cop hem col·locat la brossa al cercle corresponent, no la podem deixar enmig de la platja...
Com ho podem fer per treure la brossa ràpidament del mig de la platja i sense tornar-ho a barrejar? Farem tres grups, un per cada color i ho traurem fent una cadena per posar la brossa dins d’unes caixes. De sobte ve una ràfega de vent i s’emporta la brossa que havíem posat dins de les caixes. Així doncs, aquesta vegada provarem de tornar-ho a col·locar als colors corresponents per parelles i comprovar si ho fem més ràpid o més lent que abans.
Després d’això, sonarà la música de la volta al món en 80 dies i canviaran de país.
Temps: 8 minuts Tornem amb els cowboys. Amèrica del Nord: Acabem d’arribar a Amèrica del Nord i, com ja sabem, allà fa molts anys hi habitaven uns senyors que es deien cowboys. Aquests tenien molta punteria i hem pensat de provar a veure si nosaltres també en tenim tanta; potser d’aquesta manera finalment trobem la brúixola d’en Fog. Així doncs, agafarem les indiaques , els cercles petits i el coets, i les intentarem ficar dins dels cercles que hi haurà col·locats, - al terra i sobre bases- treballant sobretot la coordinació i també altres aspectes com la punteria i l’agudesa i rastreig visual.
Crearem tres racons diferents amb diferents materials per fer punteria, i els nens dividits en tres grups aniran passant pels tres espais. Els tres racons seran: ringo amb cercles de diferents mides al terra, indiaca amb cercle sobre base i coets en cercle sobre base alta. Cada cop que haguem de canviar de racó, la mestra tocarà el xiulet.
Finalment, deixarem una estona perquè vagin lliurement a l’espai on vulguin i puguin provar de llençar cada material en el cercle que vulguin.
Després d’això, sonarà la música de la volta al món en 80 dies i canviaran de país.
Temps: 7 minuts RELAXACIÓ: 10 minuts Descansem després del viatge. Japó: Arribem al Japó on, segons el mapa, aquest és l’últim lloc on ha estat el Senyor Fog; per tant, si no hem trobat la brúixola així que si no ho hem trobat abans ha d’estar per aquí. La buscarem molt, per tot arreu, per tots els racons… fins que per fi la trobem! Hem fet un esforç molt gran viatjant per tot el món i ara és hora de descansar, relaxar-nos i tornar a casa; i aprendrem dels millors, els japonesos, que en saben molt de relaxar-se.
Aleshores farem parelles per començar a treballar la respiració i, així, la relaxació.
Primerament -i individualment-, imaginarem que tenim una espelma al nostre davant, però ben lluny, i haurem de bufar per tal d’apagar-la -agafant aigua per la boca-. Haurem d’imaginar que l’espelma es va acostant, per la qual cosa cada cop haurem de bufar més fluixet. A continuació, els infants s’estiraran sobre una màrfega o un matalàs -si és possible, sinó al terrai els direm que contraguin tots els seus músculs per parts; és a dir, direm que posin els braços rígids, com si fossin pedres, contem fins a 3 i els comencem a relaxar, sense fer cap força, com si fóssim una titella i no peséssim res. Passarem als punys, a la panxa, a les cames... Aquest exercici es basa en la contracció i la relaxació muscular. Per últim, tancaran els ulls i, per parelles, passaran un globus per tot el cos del seu company (recorrerem tot el cos del cap als peus). Quan el globus passi per una part del cos, aquesta s’anirà relaxant. Finalment, molt poc a poc, com si fóssim un arbre que va creixent, ens anirem aixecant.
Temps: 5 minuts  Un cop hem trobat la brúixola d’en Fog, hem descansat i ens hem relaxat, imaginarem que tornem volant fins arribar a la classe. Quin viatge més divertit.
...