T4: anatomia (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Logopedia - 1º curso
Asignatura Anatomía y Fisiología
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 13/02/2017
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Anatomia – T1 Aparell locomotor Aparell locomotor L’aparell locomotor és un conjunt d’òrgans relacionats amb la locomoció.
Elements de l’aparell locomotor:    Ossos Articulacions Músculs.
Funcions de l’aparell locomotor:      Sosteniment: gràcies a l’esquelet Mobilitat Protecció: l’esquelet axial protegeix els òrgans més importants ex: el crani –encèfal Reservori de Ca (cals) i P (fosfat): quan la sang necessita aquests components per realitzar una determinada funció, els ossos li passen i un cop acabada retorna als ossos.
Relació hematopoètica: formació de la sang. El moll de l’os forma la sang.
1. Ossos Definició: peces dures, solides i de color blanc / blavós en els adult. Un conjunt d’ossos forma l’esquelet. L’esquelet representa la tercera part del pes total de l’organisme.
Composició de l’os viu:    Components minerals: (65%) sals, calci... quan mor l’os és el que queda.
Matriu orgànica: (33%) estructures de tipus fibrós que li dona elasticitat a l’os. Aquesta elasticitat es va perden amb l’edat. En els nens és molt important que hi hagi elasticitat.
Component cel·lular: (2%): osteòcits, cèl·lules que formen el cos 2. Esquelet Definició: conjunt dels ossos de l’organisme.
  Esquelet axial: eix del cos Esquelet apendicular: extremitats.
3. Distribució dels ossos  ESQUELET AXIAL o CRANI  NEUROCRANI: envolta l’encèfal (part de darrere)  ESPLACNOCRANI: esquelet de la cara  OSSICLES AUDITIUS: ossos que transmeten les ones sonores del timpà al cervell.
Aquests ossos formen l’os temporal i són: el martell l’ancusa i l’estem o HIOIDE: sota del coll, és on penja la laringe.
o VERTEBRES: formen columna vertebral (part del darrere) CAIXA TORÀCICA 1 Anatomia – T1 Aparell locomotor o o ESTERN: Part del davant COSTELLES: costats  ESQUELET APENDICULAR o CINTURES: és per la part on les extremitats s’uneixen al eix axial  Escapular: unió per els braços  Pèlvica: cames o Ossos de extrem. Superiors o Ossos de extrem. Inferiors.
4. Classificació dels ossos.
    LLARGS: una de les dimensions predomina sobre les altres dues (són sobretot extremitats) CURTS: les tres dimensions són més o menys equivalents ossos calcanis (peu) vertebres PLANS: tenen dues dimensions similars i una tercera (gruix) molt petita ossos del crani PNEUMATITZATS: ossos que tenen aire en el seu interior. Hi ha alguns ossos del crani que són pneumatitzats, tenen un orifici que permet l’entrada d’aire, també pot entrar mucosa nasal. Això s’anomena SINS PARANASALS 5. Articulacions L’articulació és la unió entre els ossos.
Es pot classificar com:    Fibroses: entre els ossos hi ha una estructura fibrosa o Sutures: crani: al néixer hi ha un lligament (lligament satural) entre els ossos del crani, a mesura que et fas gran, el lligament es va calcificant o Gonfosis: dento-alveolar: unió entre la peça dental i l’alvèol Cartilaginoses: entre els ossos hi ha una estructura de cartílag. Unió entre dos vertebres.
Sinovials o diartrosis: entre els dos ossos hi ha un líquid anomenat sinovial.
6. Parts d’una articulació sinovial.
   Superficies articulars: estan en contacte amb els ossos. Estan recobertes per un líquid.
Mitjans d’unió: Mantenen els ossos units o Càpsula articular: va d’un os a l’altre.
o Lligaments: recobreixen la càpsula articular.
Membrana sinovial: les cèl·lules d’aquesta membrana formen i segreguen el líquid sinovial 7. Músculs Són elements anatòmics caracteritzat per 4 propietats:     Contractilitat: es contrauen Excitabilitat: la contracció es dóna perquè hi ha una estimulació nerviosa.
Elasticitat: acabada la contracció, torna a la mateixa posició inicial To: el múscul sempre té un estat de contracció inclús estan en repòs.
2 Anatomia – T1 Aparell locomotor Classificació:    Múscul estriat: són de contracció voluntària.
Miocardi: múscul cardíac, és una barreja de tots dos. Té forma estriada però la seva contracció és per reflexos.
Múscul llis: formen part de les parets de les vísceres, artèries, venes. No es contrauen voluntàriament sinó per reflexos.
Parts d’un múscul:    Inserció proximal (més pròxima a l’arrel de l’extremitat) Ventre muscular Inserció distal Al contraure’s el múscul, provoca l’escurçament d0aquest i per tant produeix el moviment de la inserció distal produint extensió o flexió.
La inserció proximal acostuma a quedar-se fixa Tipus d’insercions musculars    Tendons: estructura fibrosa i cilíndrica que va del ventre muscular i s’insereix a l’os Aponeurosi: fulla fibrosa i prima – músculs abdominals Rafe: dos músculs que s’encreuen i formen rafe – mandíbula Estructura d’un múscul: El múscul està format per feixos musculars que estan formats per fibres.
El nervi perifèric va a parar a la fibra muscular. El punt on el nervi connecta amb la fibra es diu placa motora. En aquest punt, la corrent elèctrica que ve pel nervi estimula la fibra muscular i produeix la contracció del múscul.
3 ...

Tags: