Giacomo Mateotti (2014)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Perspectiva històrica del món contemporani
Profesor J.P.
Año del apunte 2014
Páginas 10
Fecha de subida 21/03/2015
Descargas 2
Subido por

Descripción

Nota: 6.5
Treball penjat com a inspriació, no val copiar.

Vista previa del texto

Giacomo Matteotti Perspectiva Històrica del món contemporani Professor: Jordi Pomés Alberto del Arco García Grup 4 (Com. Audiovisual) Índex 1.
Presentació del personatge 3 2.
Cronologia bàsca del personatge 3 3.
Cronologia del context històric que li va tocar viure 4 4.
Països on va viure o va conèixer 4 5.
Aportacions al món importants 5 6.
Altres aspectes en els quals destaca 5 7.
Anècdotes conegudes 5 8.
Aspectes familiars de la vida íntima 5 9.
Relació amb Espanya incloent Catalunya 6 10.
Imatges més representatives que el defineixen 6 11.
Mostra comentada d’algun fragment d’un discurs o escrit 7 12.
Grau de reconeixement públic en la seva època i en l’actualitat 7 13.
Documental / Pel·lícula 8 14.
Aspectes bàsics de la seva ideologia 9 15.
Valoració personal 9 16.
Bibliografia 10 1. Presentació del personatge Giacomo Matteotti va ser un polític socialista italià nascut Itàlia (Fratta Polesine, província de Rovigo) el 22 de maig de 1885 i assasinat l’11 de juny de 1924. Fill d’una familia mitjana-baixa, va estudiar dret a la Universitat de Bolonya on va rebre les influències del moviment socialista en el qual va ser un personatge destacat.
Durant el període de la Primera Guerra Mundial va defendre la necessitat de mantenir la neutralitat d’Itàlia. Matteotti va ser cap del Partit Socialista Unitari en la càmera dels diputats d’Itàlia on fou durant un temps el portaveu de la reduïda oposició del Partit Nacionalista Feixista liderat per Benito Mussolini.
Va ser segrestat el 10 juny del 1924 a Roma i dos mesos després el seu cos va ser trobat en descomposició en un bosc.
http://es.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti http://suite101.net/article/giacomo-matteotti-el-socialista-que-desafio-a-mussolini-a88077#.VC_BsGSsV90 2. Cronologia bàsica del personatge Any Informació 1885 22 de maig, neixement.
1907 Gener, llicenciat en dret a la Universitat de Bolonya.
Allà va entrar en conctacte amb el moviment socialista.
1919 Escollit per primera vegada diputat al parlament.
1921 - Publicà “Investigació socialista en les gestes dels feixistes en Itàlia”.
- Escollit per segona vegada diputat al parlament.
1921 Escollit per segona vegada diputat al parlament.
1922 Va ser expulsat del Partit Socialista Italià, juntament amb altres expulsats van crear el Partit Socialista Unit i el va ser el secretari.
1924 - Va anar a Londres en secret i va publicar la traducció del seu - llibre “Un any de dominació feixista” amb el títol “El feixistes exposats; un any de dominació feixista”.
Escollit per tercera vegada diputat al parlament.
30 de maig, va parlar a la Cambra dels diputats per impugnar els resultats de les eleccions del 6 d’abril.
10 de juliol, va ser segrestat.
11 de juliol, la seva desaparició i mort va ser certificada.
16 d’agost, el seu cos va ser trobat en un bosc a 25km de Roma.
http://cinquantamila.corriere.it/storyTellerThread.php?threadId=giacomomatteotti
 3 3. Cronologia del context històric que li va tocar viure Any Informació 1914 28 de juliol, inici de la Primera Guerra Mundial.
1915 Itàlia s’afegeix al bandol dels Aliats.
1917 Les tropes italianes són batudes per els austro-hungars.
1918 11 de novembre, punt final de la Primera Guerra Mundial.
1922 Marxa sobre Roma, els feixistes liderats per Mussolini prenen el poder d’Itàlia i implementen un règim totalitari.
http://www.escuelapedia.com/cronologia-de-la-historia-de-italia/ http://es.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_Mundial#Frente_Italiano 4. Països on va viure o que va conèixer 1. Itàlia - Va neixer i viure.
2. Sicília - Va viure una temporada exiliat.
3. Regne Unit Va fer un viatge en secret a Londres on va publicar la traducció d’un llibre seu.
4. Altres / Visites 4.1. París (França) 4.2. Berlin (Alemanya) 4 5. Aportacions al món importants Al món en general no va fer gaires aportacions, però sense cap dubte al poble Italià va destacar per la seva lluita declarada contra el Partit Nacional Feixista, sent un dels pocs que es va declarar obertament el dia 30 maig 1924 en el discurs que va fer, que probablement li va costar la vida.
6. Altres aspectes en els quals destaca Matteotti es va llicenciar en Dret a la Universitat de Bolonya, en els principis va dirigir la seva carrera per exercir com a jurista, però les seves amistats socialistes el van encaminar fins al que avui coneixem d’ell.
http://modern_italy.enacademic.com/257/Matteotti,_Giacomo 7. Anècdotes conegudes El van sobrenomenar “La tempestat” per la seva impetu lluitadora en front els feixistes.
Matteotti donava gran part del seu sou com a diputat a orfenats de nens.
el 30 de maig de 1994 després de pronunciar el discurs queixant-se de les eleccions del 6 d’abril del mateix any i ser felicitat pels seus companys va afegir les següents paraules.
“Jo ja he fet el meu discurs. Ara us toca a vosaltres preparar el discurs fúnebre pel meu enterrament”.
http://es.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti http://it.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti 8. Aspectes familiars de la vida íntima En el 1916, Matteotti va contraure matrimoni amb la germana de Titta Ruffo (un cantant d’opera famós en la seva època) anomenada Velia Titta.
En el 1918, quan Matteotti encara estava exiliat a Sicília va neixer el seu fill gran Giancarlo Matteotti*. Aquest seguir el pasos polítics del seu pare, però en aquest cas en el partit on Giacomo va ser expulsat, el Partit Socialista Italià.
Quan Giancarlo va morir l’any 2006 va ser enterrat en el mateix lloc el seu pare.
http://it.wikipedia.org/wiki/Giancarlo_Matteotti http://it.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti *Veure fotografia segona de l’apartat 10 5 9. Relació amb Espanya incloent Catalunya Aparentment aquest personatge no va tenir cap relació destacada amb Espanya ni amb Catalunya.
10. Imatges més representatives que el defineixen.
En aquesta imatge podem veure a Giacomo Matteotti amb els seus companys de partit en 1923 a Roma.
Giacomo Matteotti a part de ser polític va ser pare de família, en aquesta foto el podem veure exercint com a tal.
12 d’agost de 1924, el dia del funeral de Giacomo Matteotti. A la ceremònia van anar una gran quantitat de persones. La seva mort va causar un gran impacte i la pèrdua d’un personatge carismàtic de la societat Italiana de l’època.
http://www.rainews.it/dl/rainews/media/Giacomo-Matteotti-640b39a5-bf39-4224-ac24-da8a926d861f.html 6 11.Mostra comentada d’algun fragment d’un discurs o escrit “En plena noche, cuando la gente honrada está en su casa, durmiendo, los camiones de los fascistas llegan a las pequeñas aldeas situadas en medio del campo, o a los caseríos de algunos centenares de habitantes. Llegan en compañía de los dirigentes de la Agraria local (organización patronal), naturalmente, siempre conducidos por ellos, pues de lo contrario sería imposible, en plena oscuridad. reconocer la casa del jefe de la Liga (el sindicato agrario local) o la pequeña oficina de colocación. Llegan hasta una de las casas y se oye la orden: «Rodead la casa». Son de veinte a cien hombres armados con fusiles y revólveres. Llaman al jefe de la Liga y le ordenan que baje. Si este no obedece se le dice: «Si no bajas, quemaremos la casa, con tu mujer y tus hijos». Entonces el jefe de la Liga baja. Se abre la puerta, lo cogen, lo atan, lo suben al camión, donde le someten a las torturas más inverosímiles, simulando que lo van a ahogar o a matar, y después lo abandonan en pleno campo atado a un árbol, desnudo. Si, por el contrario, este es un hombre con agallas, que no abre la puerta y utiliza algún arma para defenderse, entonces el resultado es el asesinato inmediato del ciento por uno.” Giacomo Matteotti. Discurso de marzo de 1921.
En el fragment d’aquest discurs podem veure clarament tot i no ser l’últim discurs que va fer el 30 de maig de 1924, Matteotti ja recalcava i es queixava obertament dels abusos i la violència amb la qual els feixistes sotmetien els petits pobles socialistes que no estaven d’acord amb les ideologies. En aquest cas explica el fet succeït amb el cap de la Lliga d’un poble i el procediment habitual i cruel exercit pels feixistes.
http://www.claseshistoria.com/fascismos/%2Bmatteottiviolencia.htm 12.Grau de reconeixement públic en la seva època i en l’actualitat Matteotti, en la seva època, va ser reconegut com un gran personatge ideològic d’esquerres. Les seves ideologies socialistes eren compartides amb molts. Tant era el seu gran de reconeixement que tenia que en múltiples ocasions va ser segrestat i torturat per esquadres feixistes, però això no el va callar mai fins a la seva mort.
Més tard en 1943, anys després de la seva mort amb la formació del “Comitè d’Alliberament Nacional”, que era una associació de partits polítics i organitzacions en contra del règim de Benito Mussolini, a la banda del Partit Socialista se la va anomenar la “Brigada Matteotti” en el seu honor.
En l’actualitat encara es recordat, multitud de carrers de ciutats italianes tenen un carrer en el seu honor, també el dia 10 de juny de 2014 l’actual president del Senat italià (Pietro Grasso) per motiu dels 90 anys de l’assassinat de Giacomo Matteoti va pronunciar un discurs recordant-lo fent una recapitulació de la seva trajectòria.
http://es.wikipedia.org/wiki/Resistencia_italiana Discurs de Pietro Grasso: http://www.senato.it/4171?atto_presidente=214 7 13.Documental / Pel·lícula Títol: Il delitto Matteotti Durada: 120 minuts País: Itàlia Any: 1973 Idioma: Italià Fragment de 8 minuts.
Aquest fragment conté el discurs que va fer Giacomo Matteotti a la Cambra dels Diputats el dia 30 de maig de 1924. Matteotti es va queixar dels resultats de les eleccions del dia 6 d’abril del mateix any. En aquestes eleccions ell denuncia la majoria d’irregularitats que van cometre els feixistes per guanyar les eleccions entre les quals estava el frau electoral, violència i intimidació. Durant tot el discurs va rebre insults i crits per part dels feixistes, en acabar el discurs els seus companys el van felicitar.
Preguntes Creus que aquestes paraules van ser el motiu de la seva ordre d’assassinat? Sí, és evident que després del discurs que va fer els ànims dels feixistes van estar exaltats davant el qüestionament que fa Matteotti de les eleccions del 6 d’abril.
Creus que se li pot dir democràcia al que es veu en aquesta Cambra dels Diputats? No, el comportament de tots aquests polítics en una cambra on es representa el poble no es el correcte, a més des de la “Marxa sobre Roma” on Mussolini havia assolit el poder podríem dir que era una falsa democràcia.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=SqvpcgYkQMY 8 14.Aspectes bàsics de la seva ideologia Giacomo Matteotti en un principi va estar unit al Partit Socialista Italià, però en una divició d’aquest es va formar el Partit Socialista Unitari del qual va ser el seu secretari. D’acord amb això la ideologia de Matteotti és la pròpia del Socialisme democràtic.
El socialisme democràtic és una variant del marxisme, aquest terme és de manera comuna utilitzat pels socialistes per remarcar que la seva posició és socialista com demòcrata. És un moviment arrelat al poble, en especial als obrers que defensa la seva llibertat i l’elecció dels representants del poble mitjançant el vot. També accepta la reforma del capitalisme i la seva dinàmica calmant-lo amb un estat del benestar reforçat.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Socialisme_democràtic http://it.wikipedia.org/wiki/Socialismo_democratico 15.Valoració personal Conèixer la història de Giacomo Matteotti ha fet que me n’adoni com era el context polític i social d’Itàlia entre el 1900 i el 1930. Matteotti és un personatge el qual mai havia sabut de la seva existència ni s’havia mencionat en estudis anteriors siguin com a la ESO o batxillerat i considero que quan es parla de la Itàlia feixista de Mussolini se l’hauria de mencionar.
Matteotti és un gran símbol del poble reprimit pels feixistes que no es va rendir, va donar tot fins l’últim moment i mai es va callar enfront de les injustícies realitzades pel Partit Nacionalista Feixista de Benito Mussolini.
Per la recerca que he fet puc considerar que Giacomo Matteotti va ser realment un bon polític dedicat per la seva causa i una gran icona de la democràcia. És una llàstima que en l’actualitat no hi hagi polítics carismàtics i que realment es dediquin per què el poble visqui en bones condicions.
9 16. Bibliografia Cinquantamila Giorni (Italià) http://cinquantamila.corriere.it/storyTellerThread.php?threadId=giacomomatteotti ClasesHistoria (Castellà) http://www.claseshistoria.com/fascismos/%2Bmatteottiviolencia.htm enAcademic (Anglès) http://modern_italy.enacademic.com/257/Matteotti,_Giacomo Escuelapedia (Castellà) http://www.escuelapedia.com/cronologia-de-la-historia-de-italia/ RaiNews (Italià) http://www.rainews.it/dl/rainews/media/Giacomo-Matteotti-640b39a5-bf39-4224-ac24da8a926d861f.html Senat italià (Senato) (Italià) http://www.senato.it/4171?atto_presidente=214 Suite101 (Castellà) http://suite101.net/article/giacomo-matteotti-el-socialista-que-desafio-a-mussolinia88077#.VC_BsGSsV90 Wikipedia http://ca.wikipedia.org/wiki/Socialisme_democràtic (Català) http://es.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti (Castellà) http://es.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_Mundial#Frente_Italiano (Castellà) http://es.wikipedia.org/wiki/Resistencia_italiana (Castellà) http://it.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Matteotti (Italià) http://it.wikipedia.org/wiki/Socialismo_democratico (Italià) 10 ...