Classe 27/11 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Mètodes, tècniques, fonts i organització del treball periodístic
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 27/11/2014
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

Fonts Clàudia Ramos 27/11/2014 Llibertats informatives: llibertat d’expressió (poder dir el que vols. Dret que tinc a expressar el que vulgui, amb el límit de no insultar a ningú) i llibertat d’informació (poder rebre i publicar informació). Drets recollits a la Constitució.
Intrusisme professional Clàusula de consciència: Ens podem acollir a forçar un acomiadament improcedent quan el medi pel que treballem ens obliga a realitzar feina que s’oposa al nostre codi deontològic.
“La cláusula de conciencia puede definirse como la facultad que asiste al profesional de la información de no realizar trabajos que se opongan a su código deontológico.” Hi ha una llei que la regula Secret professional: No hi ha cap llei que regula el secret professional en el periodisme.
Per tant, ens hem de basar en altres professions. Quan no es volen revelar les fonts.
Llibertat de carrera Dret a la informació: jo com a periodista dono informació, explico el que ha succeït. Passa la prova de veracitat: es demostra que el que s’ha escrit s’apropa a la realitat objectiva.
Diferent a la llibertat d’expressió, on dones la teva opinió.
Llei de premsa: Llei pre-constitucional, està en vigor.
Llei RJAPPAC i la transparència: Drets de la personalitat: - A l’honor: concepte ambigu que es relaciona amb la reputació d’una persona. No podem saltar-nos el dret als nostres articles.
- A la pròpia imatge: 3 drets diferenciats sobre a mateixa imatge: dret a la meva imatge com a dignitat, valor patrimonial o explotació publicitària de la meva imatge, dada que m’identifica (ex: DNI). El periodista decideix si publicar o no una foto segons a l’audiència que vol arribar i als interessos d’aquesta.
- A la intimitat: Concepte pròxim. No és el mateix que privacitat (més ampli) - A l’autodeterminació informativa: Jo sóc el legítim titular de les meves dades personals i ningú hauria de fer res amb la meva informació sense el meu consentiment, excepte si hi ha una llei que li ho permeti. Dret a l’oblit: que alguna cosa que has fet malament al teu passat no et persegueixi tota la vida.
- De rectificació: dret pel qual qualsevol persona que se sent afectada per una informació incorrecta (no relacionat amb opinions sinó amb fets) pot escriure al medi on s’ha publicat i instar a que publiqui la rectificació de les dades que l’afectat considera erronis.
* Atenció amb els menors (malgrat hi hagi consentiment dels pares, la Llei de Protecció de Menors protegeix els seus interessos) i els grups protegits (disminuïts psíquics, grups ètnics...) - Llei de secrets oficials: Llei pre-constitucional, segueix vigent. El govern pot no desclassificar informació quan considera que atempta contra la seguretat de l’Estat.
- Legislació laboral: Clàusula de consciència i deure de secret (aplicat sobretot a les fonts) - Intimitat i les càmeres ocultes: D’entrada, la càmera oculta està prohibida. No obstant, està permesa quan és la única manera d’obtenir la informació.
1 ...