Introducció Medieval (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 3º curso
Asignatura Història de la Cultura i les Institucions europees
Profesor G.M.
Año del apunte 2017
Páginas 2
Fecha de subida 01/11/2017
Descargas 4
Subido por

Descripción

Apunts del bloc de Medieval d'Història de les cultures i les institucions

Vista previa del texto

ndiazmon NEUS DÍAZ MONTANÉ CULTURA I INSTITUCIONS 2017-2018 BLOC DE MEDIEVAL: HISTÒRIA DE LA CULTURA I INSTITUCIONS EUROPEES 2.1 LA FI DE L’IMPERI ROMÀ I LA PÈRDUA D’UNITAT EUROPEA Les migracions germàniques Són un fenomen complex i mal documentat: tenim pocs textos escrits al respecte, i els que tenim sovint són esbiaixats. Per exemple, Pau d’Orosi.
Podem dividir aquest procés en diverses fases: 1. Segle I-II 2. Segle III: una sèrie de causes polítiques, econòmiques i socials provoquen un canvi de conjuntura. Hi ha crisi en la producció agrícola, en les vies, en els transports, monetària, fiscal... Respecte la crisi social, la ciutat entra en crisi i la gent es refugia més al camp. Hi ha un augment de preus, pressió sobre els petits agricultors, grans persones poderoses apareixen amb grans latifundis (aquesta concentració de propietats en poques mans).
Període d’anarquia militar, amb l’entrada dels francs que salten el Rin i entren fins a Hispània. L’imperi entra en crisi i anirà a un procés de desaparició.
3. L’acció política de Dioclecià: al segle III-IV és la reacció que frena tot això. Gal·liè seria un precedent a l’acció de Dioclecià, tot i que aquest últim tindrà millors resultats. Gal·liè ja fa algunes reformes militars, amb un canvi de pes de la infanteria a la cavalleria. Per tant, és un procés de canvi, perquè ho comença a fer Gal·liè però es veuen les millores amb Dioclecià.
Dioclecià és el gran perseguidor de religions alienes, però a la nostra historiografia ens arriba que és perseguidor de cristians, principalment.
El que fa per salvar la unitat del poder és: - Una descentralització - Divideix l’Imperi politico-administrativament en dues parts. Ell crea una estructura de quatre persones: dos Augusts i dos Cèsars (tetrarquia). Els divideix un de cada a cada part: la zona oriental i la occidental. Cada August tindrà a les seves ordres un Cèsar.
Tot està fet en funció de com centralitza a la capital tots els recursos de subsistència (econòmics, polítics, militars...), en funció de la frontera, perquè així, la resposta militar és molt més ràpida. Per tant, s’acosta el poder a les fronteres. El territori quedarà dividit en diòcesis, que després serà adoptat per l’Església.
- Monarquia absoluta: l’Emperador és una divinitat (noció de dominatum). És un senyor, és qui mana. Els habitants de l’Imperi passen de ciutadans a súbdits.
- Persecució de les religions. D’aquelles que no l’admeten a ell com a Senyor. Quan demana que es facin ofrenes per a les divinitats imperials, hi ha cristians que no admeten que hi hagi ningú més que el seu Déu.
- Introdueix una reforma de l’exèrcit: un creixement de l’exèrcit que arriba a tenir 75 legions.
NEUS DÍAZ MONTANÉ ndiazmon - CULTURA I INSTITUCIONS 2017-2018 Estratègia militar: la seva política militar està en enfortir les fronteres, no expandir-se.
La primera tetrarquia va ser del 293-305. El 305 és la data en que es marca el canvi cap a la segona tetrarquia. Dioclecià decideix que vol que el sistema sobrevisqui, i fa que en vida hi hagi una prosperitat.
Força a Maximià a que passi a Galeri i Constanci Clor el títol d’August.
I es designa un nou cèsar. Galeri designa com a cèsar a Sever II i, com que Constanci Clor mor, es nomena Constantí August d’Orient (el fill de Constanci Clor). Per això, a partir del 306 el sistema comença a no funcionar. S’obre un període de 20 anys que es van sumant Cèsars i Augusts fins que, amb Constantí (designat el 306 per les tropes), és el que 20 anys més tard esdevé únic emperador (el 326). Arriben a haverhi fins a set Augusts. En aquests 20 anys, hi acabarà havent una triarquia, una diarquia fins a l’arribada de Constantí com a únic emperador.
El 326 Constantí trasllada la capitalitat de l’Imperi a Bizanci, a Constantinoble.
...

Tags: