Història de l'arquitectura tema 6 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 2º curso
Asignatura Història de l'arquitectura I
Año del apunte 2014
Páginas 5
Fecha de subida 16/03/2016
Descargas 17
Subido por

Vista previa del texto

RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMA 6: EGIPTE, L’ARQUITECTURA Es considera proper orient geogràficament, és el país del riu Nil. el riu a sigut la font de vida per a la ciutat, ja que és una zona desèrtica al nord d’Àfrica.
Delimitat per la Mar Mediterrània , el Mar Roig i dos deserts.
Als anys 60, es construeix una pressa, fent que actualment el riu estigui controlat. No obstant, antigament, el riu es desbordava anualment, inundant els camps, en els quals i quedaven minerals i sals quan l’aigua es retirava, fent que les terres fossin fèrtils.
Historia: • Baix Egipte: On el riu es divideix en tres braços.
• Egipte mig: Regió central • Egipte: Entre Luxor i Aswan Entre el IV i III mil·leni, s’unifica l’Estat egipci.
Fases: • • • • 1.
Època predinàstica / primitiva_3 primeres dinasties 2950 - 2640 a.C.
Imperi antic_ construcció de les piràmides 2640 - 2154 a.C. segona meitat del III mil·leni.
Impero mig Imperi nou_ segona meitat del II mil·leni.
La monumentalitat_Principals elements de l’arquitectura Egipcià.
Transcendeix les proporcions humanes amb la finalitat d’apropar-se a lo diví.
Justificació política dels emperadors.
2.
Arquitectura arquitravada.
Predomini de la línia recta, poc ús de l’arc i la volta. S’utilitza la falsa volta per construir passadissos i estances.
3.
Ús massiu de la pedra.
Al principi s’utilitza els tovot i la fusta com a element constructiu, però ràpidament s’adopta la pedra com a element principal. Es tallava en blocs i s’unien en sec. El tovot s’utilitzava en l’arquitectura domèstica.
La pedra forma part de l’arquitectura de poder i religiosa.
4.
Edificació usant murs gruixuts i sovint atalussats.
Tenien la funció d’augmentant l’estabilitat a l’edifici, a causa de que els fonaments estan sobre la sorra del desert.
26 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA 5.
Ús de nous suports.
Bàsicament pilars i columnes, no obstant les columnes són els suports més característics de l’arquitectura egípcia.
Els pilars: No és el més utilitzat, només s’utilitzen per reforçar alguns murs, especialment durant l’Imperi Antic.
S’utilitzaven en planta rectangular i a vegades en acanalat.
Les columnes: Columnes massives altes i robustes. Finalitzen amb un capitell floral. Són la representació de les plantes aquàtiques esculpides en pedra.
Tipus de columnes: Columna cilíndrica Columna lotiforme: flor de lotus.
Columna papiriforme: papir tancat.
Columna campaniforme: papir obert Columna palmiforme: palmera Columna hathòrica: Hi ha un retrat de la deesa Hathar, complementada amb un instrument, amb un sisto, també es representada amb una vaca.
Pedra: 1. Extracció: Es feia amb varis mètodes: Utilitzaven cinells i masses de fusta per colpejar la roca i partir-la. També amb cunyes de fusta mullades i clavades, quan l’aigua dilatava la fusta, augmentava el volum i partia la pedra.Pel granit i roques més dures, utilitzaven eines de dolerita. També servien per donar forma a les roques o carreus.
2. Trasllat: Utilitzaven bigues dentades de fusta, el transport es feia amb una espècie de trineus de fusta per terra i en barques pel riu.
3. El desbast i l’acabat: És la fase en la qual els artesans acaben de definir les formes de les pedres.
4. Sistemes d’elevació: S’utilitzen rampes, cordes, rodets.
Tipus de construcció: • Estructures excavades: HIPOGEUS • Estructures/ Monticles sòlids: PIRÀMIDES • Edificis accents: TEMPLES Tipus d’arquitectura: • Arquitectura civil: Ciutats i Palaus.
27 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA • Arquitectura religiosa: Temples i tombes.
No està ben establerta la naturalesa precisa del simbolisme que presideix les construccions funeràries (piràmides, mastabes i tombes excavades a la roca) però pel que als temples està clar: es pretenia que l'habitant del temples o tomba participés simbòlicament en el procés mateix de la creació o en els cicles còsmics, especialment en els del Sol.
La mitologia egípcia gira al voltant del Sol: neix i mor. Aquest simbolisme s'expressava en la planta: la planta tripartida.
Planta tripartida Pilons d'entrada: Accés amb dos grans murs atalussats on s'hi feien relleus. Al centre de la sala hi ha una porta orientada est-oest per tal de buscar que la llum il·lumini pel matí i que als solsticis la llum entri al santuari.
Sala Hipòstila: Sala amb columnes que suporten els arquitraus del forjat decorades amb representacions de plantes del pantà de creació. Els murs estan decorats amb escenes quotidianes, faraons, mites...
Ossiris:Déu protector de l'Alt Egipte↔Ra/Orus:Déu protector del Baix Egipte.
Sancta Santorum: És el lloc més sagrat on s'hi troben les representacions dels déus protectors de la zona.
S'eleva el terra i es baixa el sostre de manera que es tracta d'una estructura dins d'una altra estructura. Al voltant hi ha tot un seguit de petites sales per les ofrenes.
Representa el turó on es produeix la creació, el qual es trobava envoltat pel pantà d'on neix la vida i el mur themenós que serveix de límit. El recorregut del temple equival al recorregut de la creació.
TEMPLE DE KARNAK (LUXOR)→Capital de l'Alt Egipte, Tebes Construït al segle XVI aC, almenys una trentena de faraons van contribuir en la seva edificació. El temple principal estava dedicat a Amon, el déu solar del sud. Dins el complex es troben temples dedicats també a Khonsu, Mut, Montu i Amenhotepiv.
És força canònic, orientat d'est a oest amb un mur que delimita l'espai i un llac com a símbol del pantà de la creació.
Una entrada amb dos grans pilons que dona pas a un pati que porta al temple de Ramsès III amb altres dos pilons que separen el pati de la sala hipòstila. Aquesta portarà a santuaris en petits temples.
Davant els pilons s'hi troben els accessos monumentals i l'avinguda de les Esfinxs.
En general es tracta de la visualització d'una arquitectura molt massiva, una gran monumentalització per la coerció i la imposició de poder.
28 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMPLE DE MEDINET HABU Es tracta de l'antiga Tjamet, situat davant de Luxor.
Va ser una de les primeres àrees de la regió tebana estretament associades al déu Amon.
El temple fou construït per la reina Hatshepsut.
Arribarà a ser el centre de la vida administrativa i econòmica tebana durant varis segles.
A partir de les dinasties XXV, XXVI (712-525aC) el temple és ocupat per tombes i capelles funeràries.
És un gran recinte tancat amb una sèrie de dependències i un gran temple mortuori de Ramsès III. També hi ha altres temples petits i magatzems per les ofrenes i els elements de culte.
Els murs es troben decorats amb relleus: la imatge de Ramsès sobre dimensionat destruint enemics (Smitting God). Aquesta escena està envoltada d'inscirpcions dels noms dels Sea People que són mercenaris d'Egipte des del faraó Ramsès I. Estàncies amb columnes palmiformes i pilars ossiríacs estucats al fresc. Es busca la impressió de la decoració per aconseguir un impacte visual.
Fust de la columna→Capitell→Àbac→Arquitrau TEMPLE D'ABU SIMBEL Fou construït per Ramsès II (1290-1224aC). És un temple rupestre, el més important dels set temples de la Núbia per aquest faraó de la XIX dinastia.
El va localitzar J.L. Burckhard l'any 1813.
El nom original és el de Temple de Riamsese-Meryamum.
Es tracta d'un temple rupestre, excavat a la roca. El primer que es veu és un pòrtic que condueix a un atri i a una terrassa.
A partir d'aquí hom es troba amb la façana de 30 metres d'alçada per 35 metres d'amplada, amb quatres colossals sedents que representen a Ramsès III (cadascun de 21 metres d'alçada) acompanyats de petites estàtues de parents, col·locades entre les cames.
És un temple solar, està calculada la orientació perquè hi hagi il·luminació dos dies a l'any: els solsticis. Dins el santuari s'hi troben quatre estàtues: menfita Ptah, tebà Amon-Ra, heliopolità Re-Harakhty i Ramsès II.
Entre 1964 i 1968 els dos temples foren traslladats més amunt per no veure's afectats per la construcció de las presa d'Assuan, a 210 metres del riu i a 61 metres amunt d'alçada, perdent així la orientació que buscava en els solsticis.
29 RUTH SOLER RAMONET URV-ETSA REUS 2N CURS DE CARRERA TEMPLE DENDERA Dendera, l'antiga Lumet, fou la capital de l'Alt Egipte i una ciutat de certa importància.
Es tracta d'un temple tardà, edificat a partir de finals del segle II aC. El rei més antic esmentat és Ptolomeu XII Auletes (80-58aC). Encara que s'integren....
El temple està dedicat a la deessa Hathor i presenta una planta clàssica. Les columnes de les dues sales hipòstiles i el Pati de l'Any Nou tenen capitells en forma de sistrum, l'instrument musical de la deessa.
Dins del temple la distribució espacial es basa en criptes decorades, utilitzades per guardar-hi instrumental, arxius, emblemes màgics...
Al terrat hi ha un quiosc en el que estava representada la unió de Hathor amb el disc solar. Hi ha també un parell de capelles a Ossiris. En una s'hi localitza el famós Zodíac de Dendera, avui exposat al Louvre.
Ús de murs externs amb gola.
30 ...Comentario de mbasvillalba en 2018-04-06 12:17:10
Grácias!