ACTIVITATS DE PROMOCIÓ DE LA SALUT I CONSUM D'ALCOHOL (2017)

Resumen Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 2º curso
Asignatura Infermeria comunitaria I
Año del apunte 2017
Páginas 4
Fecha de subida 02/10/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

ACTIVITATS DE PROMOCIÓ DE LA SALUT I CONSUM D'ALCOHOL

Vista previa del texto

INFERMERIA COMUNITÀRIA I BLOC 3 – TEMA 2: ACTIVITATS DE PROMOCIÓ DE LA SALUT I CONSUM D’ALCOHOL Consum d’alcohol: importància per a la Salut Pública - És una droga legal i popular, de gran consum. Notable indulgència de la població vers el seu consum.
- Té conseqüències variades: salut, treball, trànsit, relacions socials i familiars...
- És un problema de Salut pública al produir una elevada morbiditat i mortalitat. A Espanya responsable del 10% de la mortalitat total i del 30% dels accidents de trànsit en la població de 15-64 anys el 2011.
- El 70% de tota la mortalitat atribuïble al trastorn per consum d’alcohol passa en la població dependent de l’alcohol.
- Grans repercussions socials i comporta elevats costos (1% del PIB) Contingut d’alcohol a les begudes: Nivells de risc de consum d’alcohol: Tipus de consum: Abús d’alcohol És un patró de consum que s’acompanya d’una o més de les següents situacions en un període de 12 mesos: - No complir amb les responsabilitats del treball, escola o família.
- Beure alcohol durant activitats que són físicament perilloses com operar màquines o conduir automòbils - Tenir problemes freqüents, com fer mal físic a alguna persona o ser detingut per conduir sota els efectes de l’alcohol.
- Continuar bevent malgrat tenir problemes en les relacions amb altres persones, causats o empitjorats pels efectes de l’alcohol.
No inclou la necessitat compulsiva de beure, la pèrdua de control o la dependència física. També, és menys probable que inclogui símptomes de tolerància.
Síndrome de Dependència Alcohòlica (SDA): Vinculació patològica d’un individu amb l’alcohol, independentment que aquest hagi generat algun tipus de patologia física, psíquica o social. Equiparable a Malalt alcohòlic.
Criteris per al diagnòstic de SDA: - Desig intens o compulsió per consumir alcohol (“craving”) - Disminució de la capacitat de control:  Dificultats per controlar l’inici de consum  Dificultats per posar fi a la ingesta i controlar-ne la quantitat.
- Simptomatologia d’abstinència - Tolerància o neuroadaptació - Abandonament progressiu d’activitats - Persistència en el consum malgrat les conseqüències perjudicials.
Factors que determinen el consum són múltiples: - Genètics Religiosos Culturals Tipus de personalitat Edat Sexe (homes sobretot) Ocupació Entorn social: classe social Lloc de residència  àrees rurals més consum d’alcohol, perquè no tenen tants llocs d’oci i queden més aïllats.
Actituds i creences en relació al producte.
Danys atribuïbles: Anys potencials de vida perduts (APVP) Conjunt d’anys de més que les persones que han mort per aquesta causa haurien viscut si haguessin assolit l’esperança de vida que tenien al néixer.
És un indicador sintètic de mortalitat prematura que té en compte el nombre de defuncions i l’edat en què es produeixen aquestes defuncions.
Mesures preventives: - Poblacional: encaminades a la disminució general dels consums per càpita.
- D’alt risc, mitjançant el cribratge oportunista: dirigides a intervenir en individus de risc.  detectar les persones que fan un consum de risc, i treballar directament amb ells.
Estratègia poblacional: Estratègia d’alt risc: A Catalunya es treballa amb el programa “Beveu menys” que inclou: 1. Exploració del consum i quantificació del risc: test Audit i/o biomarcadors 2. Identificació de la dependència d’alcohol 3. Intervenció:  Avaluació de l’estadi de canvi (Estadi contemplatiu o precontemplatiu)  Intervenció adequada en cada cas ...