Exemples generals (2009)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Ciencias Ambientales - 1º curso
Asignatura Botànica
Año del apunte 2009
Páginas 16
Fecha de subida 25/05/2014
Descargas 3

Vista previa del texto

FONGS Ascomicots Saccharomyces Peziza (piezezitas) ‐ ‐ ascocarp apoteci (en forma de copa o de plat) color fosc (aquest que veiem a la fotografia està sec) Phyllactinia (fulla avellaner, puntets negres) ‐ ‐ ‐ es troba a la fulla.
L’ascocarp és esfèric Color negre Morchella (morcilla, gran, clareta, no pesa i cap arrugat) - és semblant a la Helvella però més gran Helvella (la vella arrugada, negra i taronja) ‐ amb ascocarp apoteci (en forma de copa o de plat) Tuber (trufa) ‐ ‐ Basidiomicots amb ascocarp apoteci tancat color fosc, negre Agaricus (Típic bolet) Puccinia (puntets taronjes en fulles) Fomes (el tronc de les mil formes) Hydnum (deforme en tots els sentits, groc clar, arrugat) Astraeus (estrella plegada de fusta) Zigomicots Mucor Rhizopus Deuteromicots Penicillum sp.
Liquens Collera (coletera verda) - gelatinós (destrosat xD) color fosc, negre no es diferencien les capes alga + cianobacteri Rhizocarpon (risos dorats en una “carpon” (pedra en llati) - molt fixat a la pedra! - Sembla que estigui només en un pla (1D) - Color groc Xanthoria (li fa xantatge a un tronc) - es pot veure calci enganxat al substrat color groc/verdós com una fulla enganxada Æ foliar es pot veure a simple vista ascocarps Peltigera (els pels que inteten surtir de la tigera) - foliosa Æ laminar es desprèn fàcilment del substrat li surt com herba de sota (com si fos gespa!) color verd molt fosc Lobaria (pell de pulmó de llop mutat amb escames, i per dins verd amb restes de sang (puntets taronges) - liquen crustaci - íntimament agafat al substrat - al revés té unes boletes de color marró/taronja Cladonia (clareta, ramificada) - tal·lus compost (mixt) calcificat Æ es pot veure a simple vista el calci color blanc (pel calci), ramificada Usnea (la que husmeas entre sus redes i trobes coses mes clares, mes vermelles, i son com arrls peludetes) - Fruticulosa Tal·lus heteròmer CIANÒFITS Nostoc (flubber podrit que diu: nostic podrit, verd moc) - són com espinacas (puaaj!) color verd fosc Rivularia (flubber-cervell verd claret) - ALGUES Crisòfits Gelatinosa Sembla que sigui flan amb pepitaaz Color verd clar Diatomea cèntrica Diatomea lineal Diatomea pennal colonial Cloròfits contenen clorofil·la a i b i xantofil·les. Són d’aigua dolça.
Spirogyra La desapareguda, no tenim més informació (nos la han robadooouhh!) és la única que és microscòpica! Cladophora (moc de vellut, amb les puntes mes clares perke va intentar fer fora als cloroplasts però no va poder) - filamentosa és com pelo verde fino fino! I quan la treus de l’aigua sembla com un moc Codium (està al pódium dels mocs verds ramificats) - pseudoparenquimàtica són com espaguetis verds asquerosos! xDD dicotòmica Ulva (tires verdes, atac del bulbasur) - és el més semblant a una fulla normal i corrent laminar Feòfits Cystoseira (arbre marí per fer cictells petits gallegs) - es troba al infralitoral té forma com de Erica (per les “fulles” i eso..xD) color marró ramificada Padina (petxina blandiblu i calcificada) - Disposició en ventall Laminar Calcificat (color blanc/rosat) Lleugerament discontinu Fucus (fa “fastigus”, tira marró tipica de la platja) - Rodòfits: contenen clorofil·la a! té bonys d’aire laminar dicòtoma Rissoella (rissada i roseta, escarola de mar) - laminar ramificada es com una escarola, amb el borde rizado color rosa clar no està calcificada té puntets a la base de les “fulles” uns puntets de color verd/vermell fosc Jania (pompón rosa, pijo) - pseudoparenquimàtica color rosa fosca (caobaa jajajajaja) Lithophyllum (pedra amb cucs blancs, porosa) - calcificat 100% Æ continua és com si tingués cuquets de color blanc (a causa de la calcificació) pseudoparenquimàtica Corallina - BRIÒFITS Molses pseudoparenquimàtica és molt semblant a la Jania però de color groc/verd/blanc M. pleurocàrpica Plantas – Briofit – molsa pleurocàrpica Creixement horitzontal.
M. acròcarpica Plantas – briofit – molsa acrocàrpica: Creixement vertical.
Hepàtiques H. tal·losa: Merchantia (mercat amb parades de verdura-conceptacles) Plantas – briofit – hepàtica tal·losa – Mercantia És igual que la Lunularia però l’únic que canvia és que el seu conceptacle és rodó.
H.tal·losa: Lunularia (imitació de la merchantia però les paradetes son en forma de mitja lluna) Plantas – briofit – hepàtica tal·losa – Lunularia - no es diferencien caulidis i fil·lidis fixades totalment al substrat Els conceptacle estan en forma de mitja lluna (d’aquí el seu nom) H.foliosa: Frullania Plantas – briofit – hepàtica foliosa – Frullania Diferenciació de caulidis (tija falsa) i fil·lidis (fulla falsa) CRIPTÒGAMES VASCULARS Equisetòfits Equisetum sp. (part Fèrtil) La part que es veu és l’esporòfit.
Equisetum sp. (part no fèrtil) Pteridòfits Adiantum capillus-veneris (en forma de campana de capella) - fronda: bipinnada disposició del sorus: marginal sorus: pseudoindusi (protecció) la pinna (cada fullera de la fronda) té forma de ventall Asplenium adiantum-nigrum (A.onopteris) (tija negra, forma de triangle) - fronda: bipinnada disposicó del sorus: paral·lel al nervi sorus: linear protecció del sorus: indusi linear Asplenium trichomanes (treus tot amb la ma, tija negra) - fronda: pinnada disposició del sorus: paral·lel al nervi sorus: linear protecció: indusi linear Ceterach officinarium (molt lobulada) - fronda: pinnatisecta disposició del sorus: Terminal protecció del sorus: despullat Polypodium vulgare (tipica falguera) - fronda: pinnatisecta disposició del sorus: paral·lel al nervi sorus: circular protecció del sorus: despullat ...