TEMA 1. La Guerra Civil Grega. La Doctrina Truman (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 2º curso
Asignatura Història del Món Actual
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 04/03/2015
Descargas 23
Subido por

Descripción

BLOC 2

Vista previa del texto

TEMA 1. La Guerra Civil Grega. La Doctrina Truman L’inici de la guerra freda i els primers conflictes - Terme polític encunyat pel senador nord-americà B. Baruch per referir-se a la nova situació de confrontació permanent entre el bloc americà i soviètic. Es pot considerar entre 1947 i 1989 (conferència de Malta entre Bush i Gorvatxov).
- Es pot dividir en 1947-1953 (corea, mort de Stalin, caiguda de Truman: període més intens) i el posterior període de coexistència pacífica (Eissenhower- Kruxov), amb moments de tensió (crisi dels míssils). A partir de la dècada de 1970, període de distensió.
- El camí cap a la guerra freda: Churchill i Truman fortament anticomunistes. El gener de 1946, Truman escriu “esclatarà una tercera guerra mundial si no se li aplica un puny d’acer i un llenguatge dur” a Stalin. Aquest, està imposant els règims populars a l’est, amb tropes encara a Manxúria. A més, hi ha un xoc d’interessos per Iran i la sortida al mediterrani que vol Stalin.
- Febrer de 1946, discurs de Stalin “preparar la URSS per a un conflicte inevitable amb el món capitalista”.
- Interpretat a EUA gairebé com una declaració de guerra. L’ambaixador americà a Moscou, Kennan, envia un telegrama a Truman aconsellant dur a terme una política de fermesa i vigilància a les tendències de Rússia, i defensant una política de contenció davant l’expansió comunista, la qual fou assumida immediatament.
- Març de 1946, Churchill denuncia en un discurs un taló d’acer caigut sobre Europa. La gran aliança contra l’eix ja no existeix.
La formació de blocs. Antics aliats, enemics nous: la Guerra Freda - Eliminades les potències feixistes es formen dos blocs ideològics:  Capitalista (EUA): països d’Europa occidental, Amèrica, Austràlia i Japó. Sistema polític liberaldemocràtic.
 Socialisme real o comunisme (URSS): països Europa de l’est.
- Dues opcions eren clarament antagòniques. Situació internacional tensa en la qual les dues superpotències iniciaren una cursa d’armaments i manteniren actituds bel·ligerants i de confrontació ideològica permanent, malgrat no arribaren a enfrontar-se directament.
Els orígens de la ruptura - A Ialta s’havia dividit Europa en dues zones d’influència.
- URSS propicià la ruptura dels governs de coalició = formació de democràcies populars, amb una economia socialitzada i una política exterior alineada amb la soviètica. Polònia, Hongria, Txecoslovàquia, Iugoslàvia...
- EUA volia expulsar comunistes dels governs de coalició formats a molts països (França, Itàlia, Bèlgica i Dinamarca).
- Grècia, 1946, davant la por que triomfessin les guerrilles comunistes (paper essencial en la derrota del nazisme), GB va intervenir per frenar el procés.
- Segons Ialta, Grècia pertanyia al bloc occidental i no es permetia que s’incrementés la influència comunista.
Truman envià vaixells de guerra al Mediterrani oriental per mostrar la determinació de defensar la regió i d’impedir el pas de més països al bloc comunista.
- Va ser la causa de la formulació de la doctrina Truman. Grècia havia estat envaïda el 1940 per Itàlia, i el 1941 per Alemanya.
- El maig de 1944, Churchill i Stalin es reparteixen les zones d’influència, quedant Grècia sota el domini de Churchill.
- Quan a l’octubre de 1994 els alemanys es retiren de Grècia, la ocupen els britànics. Davant la ocupació, el Front Hel·lènic d’Alliberament (EAM), va tenir un fort paper de resistència, format per socialistes, comunistes, demòcrates, liberals... amb paper principal dels comunistes, que van crear l’ ELAS, un exèrcit guerriller.
- Paral·lelament, s’havia format l’exèrcit nacional democràtic grec EDES, dretà i monàrquic, amb recolzament del govern de Papandre i la monarquia, ambdós exiliats.
- Grècia tenia un gran valor geoestratègic, igualment que Turquia i Iran, ja que suposava una via cap al mediterrani oriental i cap a orient pel canal de Suez.
- Churchill va ordenar eliminar tota manifestació esquerrantista, desencadenant-se el terror blanc contra els sectors més d’esquerres de l’ EAM i sobretot l’EDES.
- Pacten amb el govern de l’exili, que torna el mateix desembre de 1944, però no és acceptat per l’ EAM.
- Britànics + govern + sectors de dretes contra EAM, pel que els comunistes decideixen seguir la lluita per establir una república popular. Això dona lloc a que el govern pacti amb els sectors més moderats de l’ EAM, quedant els sectors més d’esquerres aïllats.
- Finals 1945 comença la guerra civil. 1946, eleccions en les que les esquerres no participen, ja que els líders estan empresonats.
- Referèndum per restaurar la monarquia, tornant Jordi II. Els comunistes, no tenen el recolzament de Stalin, però si el de Tito des de finals de 1946, gràcies al qual obtenen grans èxits. Intervenció americana (demanada per GB).
- Estiu 1947, discurs Truman i EUA intervé amb equipament militar i assessors al govern grec. 1949 acaba la guerra, fugint els últims guerrillers comunistes a Albània.
- Grècia era un peça clau pel bloc occidental, i Stalin no hi participà degut a la seva debilitat, i sabent que EUA i GB faran tot el possible per controlar el país.
El Pla Marshall i la resposta soviètica - La tensió derivà en ruptura el 1947 quan Truman oferí suport militar i polític a tots els països que se sentissin amenaçats pel comunisme = augmentà les tropes, creà bases militars a Grècia i Turquia i creà la CIA.
- Secretari d’Estat americà, George Marshall, exposà el 1947, que la reconstrucció europea constituiria la millor arma contra l’avanç del comunisme i per això presentà un programa d’assistència a Europa: el Pla Marshall.
 Oferia una ajuda en forma de crèdits i donacions que havien de repartir-se entre els països que l’acceptessin.
 Com a condició prèvia, s’exigia l’expulsió dels ministres comunistes dels governs de coalició.
 Majoria països occidentals accepten i el 1947 creen l’Organització Europea de Cooperació Econòmica (OECE).
 Pla rebutjat per l’URSS i pels països de l’est.
- 1947 l’URSS convoca una reunió en la qual es decideix la divisió del món en dos sectors irreconciliables.
- S’instà els partits comunistes de l’Europa central a posar fi als governs de coalició i a substituir-los per governs comunistes submisos a Moscou i es creà el Kominform, organització que havia d’assenyalar els partits comunistes d’Europa l’estratègia que havien de seguir a cada moment.
La doctrina Truman - 12-3-1947, Truman demana crèdits per ajudar a Grècia i a Turquia, especificant que és el deure dels EUA sostenir els pobles lliures que resisteixen actualment les maniobres de certes minories armades o la pressió de l’exterior (referint-se a la guerrilla comunista de la guerra civil grega).
- Formulació de la doctrina Truman, de contenció del comunisme. Es tracta d’una autèntica creuada contra el comunisme.
 El pla Marshall: fou qui proposà ajudar econòmicament a les nacions europees, per reconstruir econòmicament el continent (Secretari d’estat, juny de 1947). Estava convençut que la misèria i pobresa que regnaven a Europa era el millor terreny per l’expansió del comunisme.
- Proposava ajudar TOTS els països. Stalin la rebutja, i obliga a fer el mateix als països en la seva òrbita.
- Setembre de 1947 forma la Kominform. Danov, subratllava la necessitat d’unificar l’estratègia dels PC per lluitar contra el capitalisme en un món dividit en dos camps: un d’imperialista i l’altre contrari.
- Debat historiogràfic: Reacció a l’expansionisme soviètic o reacció desmesurada dels EUA davant una URSS devastada? ...