DIDÀCTICA DE LES ACTIVITATS DE LA PAU (2014)

Trabajo Español
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura PROCESOS EDUCATIVOS
Año del apunte 2014
Páginas 5
Fecha de subida 19/09/2014
Descargas 3
Subido por

Descripción

activitats de la pau, com fer-les, alguns exemples.

Vista previa del texto

ÍNDEX Continguts: Pàgines: Exercici 1: dades més importants....................................3 Exercici 2: Primera activitat..............................................4 Exercici 2': Segona activitat..............................................5-6 1.
Identifica les dades més importants d'aquest supòsit pràctic: DADES MÉS IMPORTANTS: L'escola és pública amb educació infantil, de 3 a 6 anys (P3, P4 i P5), i amb educació primària, de 6 a 12 anys ( 1r, 2n, 3r, 4rt, 5è, 6è). El seu horari és de les 9:00 AM fins a les 12:30 PM i per la tarda de 15:00 PM a 17:00 PM; fan un horari lectiu de 5 hores i tenen mitja hora de pati per esmorzar de 11:00 AM fins a 11:30 AM. L'escola es troba en el barri de Passeig de la Zona Franca, a la ciutat de Barcelona. El entorn és de classe social mitja i amb un pro-mig d'un 30% de famílies de parla catalana.
Ens trobem a l'aula de segon curs de cicle inicial on hi ha 25 alumnes. D'aquests alumnes, 13 són nens i 12 són nenes. Al grup classe hi ha una alumna amb necessitats especial ja que té un problema neurològic, té afectat el sistema locomotor, no pot moure bé els dos braços i per tant tenim un llevador que la ajuda 10 hores, d'acord amb el recurs d'Educació Especial, on només ajuda a aquesta discent per facilitar-li el seu aprenentatge. Finalment, tenim una mestra, també d'Educació Especial, que fa un reforç a uns quants alumnes que tenen dificultats severes amb l'escriptura i la lectura. Ho fa dues sessions diàries d'una hora cadascuna.
Aquesta setmana s'ha organitzat “La Setmana de la Pau”. Es fan activitats per tot el claustre de mestres, des de primer de primària fins a sisè de primària. En l'aula de segon de primària han pensat dues activitats molt dinàmiques i pràctiques que s'expliquen a continuació.
2. Especifica dues activitats que duries a terme en tot el grup-classe dins de “La Setmana de la Pau”: PRIMERA ACTIVITAT: Mural “per la Pau”: Primer organitzarem l'aula de segon de primària en forma que totes les taules estiguin formant un quadrat o rectangle perquè així quan els expliqui l'activitat estiguin tots atents i mirant endavant. Seguidament l'activitat es basarà en fer un mural amb mots o paraules que estiguin relacionades amb el camp semàntic de la pau. Per fer això agafarem un mural de Din-A2 que mesura 42x60 cm, bastarà per tots els 25 alumnes. Després d'explicar-los en que consisteix l'activitat, amb papers de colors diferents i retoladors també de colors cada discent agafarà un paper i aniran compartint els retoladors per escriure una paraula significativa per la pau. Hi ha de moltes: des de amor, amistat, fe; fins a compartir, dignitat, diàleg, raonament, solidaritat, sinceritat, entre d'altres. Finalment, quan tots tinguin la paraula aniran en parelles, contant el mestre son 26 persones, per penjar-ho al mural ajudant-se en tot moment.
Aquesta activitat tracta de fer pensar als alumnes sobre que es necessita per tenir pau a les seves vides. També fomenta compartir ajuda i material. Pel que fa a la alumna amb el problema neurològic, el llevador l'ajudarà a escriure la paraula que ella pensi i també li ajudarà juntament amb la parella que esculli per penjar el seu paper. El mestre serà actiu, dinàmic, amb actitud positiva i motivador per tal de fer un aprenentatge significatiu pels discents.
SEGONA ACTIVITAT: Gimcana per “La Setmana de la Pau”: Constarà de cinc jocs on per grups hauran d'aconseguir un gomet per cada prova. El joc es farà fàcil i on tots els grups guanyaran els gomets perquè al final tots hagin guanyat el joc i fer-los reflexionar que quan s'ajudin entre ells es pot fer realitzar tot més fàcilment. Es faran grups de cinc alumnes i seran cinc grups. Els cinc jocs consten en: 1. Cadena d'ajuda: S'hauran de passar deu globus, amb pedretes dins, d'un cèrcol a un altre més allunyat. Aquí es quan a partir de l'ajuda entre ells fan una cadena per passar-los. No hi haurà temps. La alumna amb problemes neurològics tindrà en tot moment al seu llevador per ajudar-la a passar aquest globus, però sempre haurà de participar ella.
2. Mines al terra: Es posaran deu cèrcols al terra fent un camí. L'alumne haurà de passar amb una venda al cap, sense veure res, per tant, un altre company haurà de guiar-lo i acompanyar-lo sense soltar-lo perquè no es caigui. Un cop ho hagin fet tots se'ls premia amb el gomet. L'alumna portarà el company i el llevador per sortejar els cèrcols.
3. Grup polític: Els cinc components del grup s'agafaran de les mans i faran una rotllana de peu. El mestre tindrà set targetes on hi haurà un problema social i ells hauran de resoldre'l. Per fer-ho han de moure les mans fent ones fins que un alumne pari de fer-ho per intentar solucionar el problema. Els problemes seran fàcils i de caire social només per exemple: Un noi ha d'anar a comprar 1 kg de pomes per la mare. Li ha donat tres euros i el venedor diu que el kilogram val quatre euros. Què podem fer? Hi ha bastantes respostes vàlides; fer un diàleg per convèncer-lo que només te tres euros o que vindrà després per portar-li en euro que falta, entre d'altres. L'alumna no necessitarà gaire ajuda del llevador.
4. Passem la llum per ajudar: El mestre farà de dolent. Aquest joc es basa en que el mestre farà un pilla-pilla on tindrà que agafar els membres del grup.
Ells només tenen una bola blanca de plàstic per passar-la entre ells i qui tingui aquesta pilota no podrà ser pillat. Aquí el llevador estarà atent perquè la nena agafi la pilota sense dificultats.
5. Escrivim PAU al terra: Els cinc alumnes amb el mestre hauran de fer figures amb el seu cos per tal que amb el seu propi cos es pugui llegir el nom de PAU. Sembla una activitat fàcil però els nens de 2n de primària hauran d'organitzar-se per fer-ho bé. El llevador podrà participar o sinó ajudar a la discent perquè es col·loqui i estigui còmode.
Per fer aquest tipus d'activitat, que engloba l'educació física, i per fer les cinc proves necessitarem l'ajuda de cinc mestres. Els nens després de fer totes les proves, es reuniran amb els mestres i es farà una reflexió conjunta perquè expliquin com s'han d'ajudat per complir-les. Els mestres hauran de ser participatius i actius però, sobretot, molt motivadors. L'espai que es necessita té que ser molt ample i llarg per tant millor fer la gimcana al pati.
...