TEMA 3. PROCÉS D'ACOLLIDA I SOCIALITZACIÓ (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Derecho + Administración y Dirección de Empresas - 2º curso
Asignatura Recursos Humanos
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 30/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 3 PROCÉS D’ACOLLIDA I SOCIALITZACIÓ Ens podem referir també a procés d’integració, incorporació i orientació de persones Procés de socialització organitzativa: són aquelles fases en les quals els empleats van assimilant els valors culturals de l’organització dins de la socialització organitzativa.
Aquests valors els anem enfortint al llarg de la vida a la organització Cultura organitzativa 1. Algunes qüestions prèvies:  Qualsevol organització té els seus propis valors culturals, cada organització té una cultura diferent a la resta. Podem distingir organitzacions o empreses per la seva cultura.
 La cultura influeix en el comportament dels treballadors de l’organització. Els fundadors, directius o líders, tenen un paper clau en la creació, desenvolupament i el canvi de la cultura organitzativa. La cultura depèn de les persones 2. Cultura organitzativa: el conjunt de supòsits (valors, tradicions, actituds de l’empresa) compartits que tenen les persones que formen l’organització amb 2 objectius. El primer tindrà a veure integrar-se en l’organització i fer que l’organització tingui èxit, que puguem créixer de forma sostenible...
El conjunt de supòsits compartits seran valors, normes o regles de joc. També es parla de la filosofia de l’organització, el clima laboral. També es parla de tradicions hàbits..
3. Funcions de l’organització:  Senyala diferències entre una organització i una altra  La cultura dona a la organització un sentit d’identitat.
 La cultura facilita que tinguem un compromís per sobre d’allò individual  La cultura reforça l’estabilitat del sistema social (fa que les persones s’entenguin i no hi hagin problemes)  La cultura ens donarà els estàndards bàsics de comportament (ens dirà què podem fer i què no podem fer a l’empresa; allò que està bé i malament)  La cultura servirà com a mecanisme de control dels treballadors i treballadores.
Formes d’aprendre i transmetre valors culturals Una de les maneres es la formació per tal de aprendre els valors. La formació és un canal habitual de transmissió de valors. Els relats de casos o històries que succeeixen en les organització també son una forma d aprendre els valors. Els rituals són accions que es repeteixen d’una forma crònica en el temps. Naixem i morim amb rituals (bateig, comunió, confirmació). El llenguatge.
Símbols materials, mecanisme brtual, a traves de la roba. Transplantament de valors culturals, es poden trasplantar òrgans vitals, també es podrien trasplantar valors culturals. Es rebutgen, no encaixen.
     La formació Relats de casos Rituals La roba Transplantaments de valors culturals (franquícies) Manual d’acollida i la seva utilitat Un manual d’acollida és un document escrit que es proporciona al nou empleat en el moment d’incorporar-se en l’organització, amb la finalitat d’ajudar a la seva integració. També es pretendrà que conegui les regles de joc de l’organització. I en definitiva ajudar-lo a assimilar la cultura organitzativa. Cal destacar que en algunes ocasions no és tan obvi, tan explícit, sinó que ens transmeten aquests valor en missatge de diferent tipus. Ens tracta d’enviar missatges de manera espontània mitjançant cartells, pòsters...
Característiques: Què ens podem trobar a un manual:        Història i evolució de l’organització (origen, creació, desenvolupament...) Estratègia de l’organització (visió) Activitats que es fan a l’empresa El servei o producte que ofereix Normes de seguretat laboral Alguns reglaments propis de l’organització (com el reglament de règim intern) Altres informacions (com l’horari de treball, els telèfons principals, alguna norma mediambiental) Això seria un manual d’acollida clàssic. Depenent de l’activitat tindrà unes coses o altres.
Normalment tenen una carta de benvinguda.
...