Tema 5 (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Traducción e Interpretación - 2º curso
Asignatura Documentació
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 24/03/2015
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

Tema 5: Buscar informació a bases de dades documentals Què és una base de dades? Un conjunt d’informacions (textos, xifres, imatges o una combinació de tots ells) enregistrats en un suport llegible per ordinador, organitzats en unitats lògiques que s’anomenen registres i que disposa d’un programa per a la recuperació de la informació.
S’utilitzen per distribuir grans volums d’informació seleccionada i indexada que es poden consultar de forma selectiva (i no seqüencial).
Cada registre de la base de dades representa un objecte o unitat independent, i el descrivim a través dels camps. (Si la base de dades és la biblioteca, cada llibre és un registre). El que conté la base de dades és una representació o descripció de l’objecte, en forma de camps. (Un llibre pot tenir diversos camps: autor, títol, edició, publicació, col·lecció...) Els registres d’una base de dades poden incloure o no el contingut complert dels documents que descriuen, segons aquesta característica, distingim entre: Bases de dades referencials: són aquelles que contenen referències o descripcions (autor, títol, matèria...) del document, però no el document complet. (Catàleg de la UAB, PubMed) - Bibliogràfiques: contenen referències de documents i remeten a altres documents o objectes: llibres, articles, objectes d’art...
Directori: contenen dades domiciliàries, biogràfiques o curriculars Bases de dades font: són aquelles que contenen documents íntegres com articles, notícies, tesis doctorals, disposicions legals, imatges, estadístiques... Podem buscar pel text complert del document. (Premsa, tesis doctorals.) La representació dels documents Com es fa la representació, o com es descriuen els documents? L’estructura és una llista d’etiquetes estàndard a nivell universal. De cada document se’n descriuen dues coses: Descripció formal: autor, títol, edició, publicació, col·lecció... Ens permet buscar documents que ja coneixem.
Descripció del contingut: ens ajuden a trobar documents que no coneixem però que busquem. Inclou la matèria del contingut del llibre, i tots els llibres del mateix tema estan indexats a la mateixa matèria.
A altres bases de dades documentals que no siguin catàlegs de biblioteca, la descripció és la mateixa: formal i del contingut.
Opcions de cerca Paraules clau: normalment permet buscar en qualsevol part del document. És molt útil quan no es coneix el terme exacte que han utilitzat per designar una matèria.
Matèria (o descriptors): restringeix la cerca al camp matèria. Permet fer cerques més exhaustives i precises ja que les matèries descriuen amb un únic terme o concepte.
Autor: restringeix la cerca al camp autor.
Títol: restringeix la cerca al camp títol.
Cerca per matèries INDEXACIÓ: és l’operació mitjançant la qual un analista identifica i representa la matèria dels documents amb uns termes característics, termes que farà servir posteriorment l’usuari en el moment de fer la cerca d’informació.
LD (llenguatge documental): sistemes de signes o vocabularis de termes controlats que es fan servir en les operacions d’indexació i recuperació de la informació (el bibliotecari no s’inventa les matèries, sinó que hi ha una llista de llenguatge documental).
Totes les biblioteques del món utilitzen llistes d’encapçalament de matèria. És una llista dels termes acceptats per anomenar les matèries.
Això ens proporciona un sistema sòlid, estable i homogeni per buscar la informació, però té una dificultat: com trobem la paraula que estem buscant? Exemple d’estratègies de cerca Primer busquem per paraula clau. Si algun dels resultats obtinguts ens agrada, la millor manera és accedir a la descripció detallada del document i veure quina matèria han utilitzat. Així sabem que la matèria de diccionari militar, per exemple, es diu: ciència militar – diccionaris.
El Trobador+ és el portal d’accés a la biblioteca digital de la UAB. És complementari al catàleg de la UAB: conté els documents digitals (revistes o llibres), no els llibres en paper. La diferència és que el Trobador+ ens permet buscar articles de les revistes digitalitzades.
...