Conceptes Tema 1 (2016)

Resumen Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Ciencias políticas y de la Administración - 1º curso
Asignatura Introducció a la Sociologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 22/03/2016
Descargas 31
Subido por

Vista previa del texto

Introducció a la Sociologia Sílvia Caufapé Hostench Tema 1. La perspectiva sociològica • Sociologia Cognitiva o científica: Tipus de sociologia classificada per Raymond Boudon. Es caracteritza per estudiar els fenòmens socials i explicar-los, buscar-ne les causes. És políticament escèptica i el sociòleg té un paper purament científic, sense opinió; “tancat” a la universitat. És la sociologia defensada per Boudon.
• Sociologia Estètica o expressiva: Tipus de sociologia classificada per Raymond Boudon. Es caracteritza per ser propera a la filosofia i tenir com a objectiu expressar les sensacions del sociòleg davant el món i les impressions que rebem d’aquest. Expressa el malestar i les angoixes del sociòleg. És una sociologia qüestionada per Boudon.
• Sociologia Descriptiva o de consultoria: Tipus de sociologia classificada per Raymond Boudon. Es caracteritza per estar feta “per encàrrec”, ja que elabora estudis i sondejos electorals per a institucions o partits polítics. Descriu les tendències sense buscar-ne les causes, és una sociologia superficial. És qüestionada per Boudon.
• Sociologia Crítica o compromesa: Tipus de sociologia classificada per Raymond Boudon. Es caracteritza per qüestionar les bases i els fonaments de l’estructura social vigent, i acostuma a estar compromesa amb una ideologia, un concepte o una visió de la realitat. És una sociologia qüestionada per Boudon.
• Sociologia Pública: Concepte ideat per Burawoy que complementa les quatre formes de sociologia de Boudon. Recull la idea que el sociòleg ha de sortir al carrer per partir dels problemes, les preocupacions i la realitat social que preocupa a la gent. Defensa l’esforç de la sociologia per difondre la recerca al públic en general.
UPF 1 Introducció a la Sociologia • Sílvia Caufapé Hostench Individualisme metodològic: Manera d’entendre la societat com al conjunt d’actors individuals que la formen. Aquests individus són racionals i calculadors, i actuen per satisfer els seus desitjos amb la màxima eficiència.
Pressuposa que les nostres accions es basen en eleccions racionals. El principal autor n’és Raymond Boudon • Holisme/col·lectivisme: Manera d’entendre la societat com al conjunt de condicions, estructures, institucions socials i grups que condicionen el comportament dels individus, ja que aquests actuen en conseqüència de l’estructura social en la qual viuen. És una visió defensada per Durkheim.
UPF 2 ...