TEMA 1 COMPETITIVITAT ( 3 ) (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Economía - 3º curso
Asignatura Economia Sectorial
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 09/03/2015
Descargas 17
Subido por

Descripción

Continuació tema 1

Vista previa del texto

Organització Empresarial i Competitivitat Dimensió de les Empreses +Dimensió=+Productivitat=+Competitivitat La productivitat de les empreses augmenta amb la seva dimensió.
Les gran empreses s’aprofiten d’Economies d’Escala: +Producció=-Cost unitari. Però són més rígides a canvis dels mercats, de la demanda o imputs.
   Capitalització: Inversió en Bens d’Equip superior Esforç innovador: Inversió en R+D i tecnologia superior Qualificació de la mà d’obra: Dotació de capital humà superior TENDÈNCIA A LA CONCENTRACIÓ INDUSTRIAL PER MAJOR DIMENSIÓ Les grans empreses industrials són relativament petites comparades internacionalment.
PYMES són més flexibles = 95% empreses espanyoles. ( <10 treballadors ) Similar a les altres economies europees. Tenen poca capacitat d’internacionalitzar-se 1985 Nova Organització Empresarial Externalitzacions de fases del procés productiu: contractació d’Altres empreses per donar suport a la producció directa ( transports, comptabilitat, neteja, seguretat...) Les empreses guanyen eficiència (-cost unitari) i flexibilitat (adaptar-se a la demanda) i les fa més petites en general.
Propietat i Gestió de les Empreses espanyoles La majoria de les empreses (PYMES) són de propietat familiar mentres que les empreses grans i mitjanes existeix més la S.A ( accions compartides ) PYMES Propietaris i Directius coincideixen -Problema de financiació -Problema del vincle personal i la capacitació -Problema succesori familiar Grans empreses Propietaris i Directius dissociats -Es poden financiar accedint a la Borsa ( ampliació de capitals ) -Problema d’Agència: pot haver-hi conflicte d’interessos ( Max Beneficis VS Expandir empresa) -Molts dels seus accionistes també participen en la Banca Nuclis estables: - Gran inversió estrangera - Estat inversionista: INI, emp. Patrimonio del Estado com Iberia, Banco Argentaria, Telefonica - PRIVATITZACIONS: SEAT, IBERIA, ENDESA, TELEFONICA, REPSOL, SIDERURGICAS van reduïr les empreses protrimoni de l’Estat La Banca prestamista és a l’hora accionista! de les empreses prestatàries. Això és únic a Espanya.
Les Caixes d’Estalvi també començaren a ésser accionistes d’empreses! (Caja Madrid,Catalunya, La caixa) ====DOBLE RISC: impagaments + devaluació d’accions El Capital Humà a les empreses espanyoles Inversió en Educació+Formació=> Rendibilitat Humana 7% Genera Externalitats Positives per la societat.
A Espanya ha anat augmentat la proporció de persones amb estudis post-obligatoris: Espanya 47% UE=68% Tanmateix, la Qualitat/Rendiment de la inversió en educació és baix donat el gran Fracàs Escolar. També es dóna un problema d’Encaix de persones amb Estudis Superiors ...