Introducción Psicología Social (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Introducció a la psicologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 31/03/2016
Descargas 8
Subido por

Vista previa del texto

Sheila Serrano González INTRODUCCIÓ: Psicosocial Aspectes disposicionals i situacionals en les explicacions dels factors psicológics associats a la delinqüència i al crim Per entendre la delinqüència i el crim, ens interessa saber quines explicacions ens dóna la psicologia en aquestes conductes criminals.
1r cas: Les bruixes - Sabem que les bruixes són contes de fades, però també sabem que fa temps es varen cremar i executar dones per bruixeria. La idea que tenien d’aquestes persones era que eres la maldat personificada, eren una imatge del diable. Per això, creien que matant a la bruixa mataven al mal.
- El que interessa a la psicologia social és posar-se en el cap de tota aquesta gent. Matar a dones innocents és un crim, però tota aquesta gent creien realment que eren bruixes.
- Actualment, encara no hem avançat tant perquè quan, per exemple, llegim al diari que algú ha matat a un nen, adoptem una posició semblant a la d’aquells temps, diem que aquesta persona esta boja, que és un psicòpata, etc. Creiem que hi ha persones que ja neixen amb aquesta disposició.
Quan passa alguna cosa dolenta ens hem de preguntar: - Que ha portat a aquesta persona a dur a terme aquest fet? - Jo seria capaç de fer-ho? - En quines condicions jo hauria arribat a fer això? Nosaltres, en segons quines circumstancies ens poséssim, potser seriem capaços de dur a terme actes com els criminals.
Com entenen els psicòlegs les transformacions del caràcter humà? - Factor disposicional -> interior d’una persona - Factor situacional -> factors externs (escenari on succeeix el delicte, quina ‘’disfressa’’ porten, etc.) - Factors sistemàtics -> transfons legal, econòmic, polític i cultural.
Els psicòlegs no volen entendre el qui sinó el que.
‘’Tota psicologia pressuposa una cosmologia’’ vol dir que tot és una construcció social que forma la nostra realitat.
2n cas: Experiment de la Presó d’Stanford - Anunci en els medis de comunicació que demanava estudiants per viure en un presó durant 1-2 setmanes i cobraven 15$ al dia.
- Burton (psicòleg del experiment) va comprovar que cap dels participants tingues algun problema, és a dir, que tots fossin ‘’normals’’.
- Desprès d’analitzar-los, va atorgar el rol de presoners i guardians a l’atzar.
- El que va passar, és que només el fet de portar l’uniforme ja van entrar en el personatge i es van començar a creure que era real.
Sheila Serrano González - Havien molt poques regles, per tant, es basava més en la imaginació dels estudiants.
Els guardians abusaven del seu poder i es creien un simple joc com una realitat.
Per tant, en aquest experiment s’observa que una persona que és ‘’normal’’, en una situació o context diferent al normal, pot arribar a cometre crims que en una situació normal mai faria.
...