LA CULTURA BÀSICA PER A L’EDUCACIÓ D’AVUI (2016)

Trabajo Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Maestro en Educación Primaria - 1º curso
Asignatura PLANIFICACIÓ, DISSENY I PROGRAMACIÓ
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 12/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

LA CULTURA BÀSICA PER A L’EDUCACIÓ D’AVUI 1.- Reflexiona sobre aquests aspectes de la cultura escolar d’avui: • • • Quins són els criteris per a seleccionar el coneixement? Sempre formen part d’una acció política.
A Catalunya estan marcats en la tendència d’Europa. No són tan importants els continguts sinó que les competències bàsiques.
Com es determina que un coneixement és més valuós que un altre en una cultura escolar? L’Estratègia Educació i Formació 2020 (Education and Training 2020) i la Comunicació Repensar l’Educació de 2012 (Rethinking Education) insten els estats membres a prendre mesures per garantir que tots els joves desenvolupin les capacitats i competències necessàries per afavorir l’assoliment dels objectius personals i socials en matèria de creixement i ocupació.
A qui és atribuïble el poder de seleccionar el coneixement que s’ha de donar a les escoles? Qui o quines institucions atorguen aquest poder? El Govern que hi hagi en cada comunitat. El Govern fa palesa a la importància de l’educació primària en l’adquisició de les competències bàsiques i dels diferents aprenentatges, en un context d’equitat, per a tots els alumnes.
Aquí és el Govern de Catalunya i més específicament el departament d’ensenyament.
2.- Anota alguns elements per a determinar el currículum? Respon a aquesta pregunta: • Què ha de formar part del currículum escolar? Ha de formar part: competències bàsiques i continguts claus.
Aquest són els dos elements fonamentals que ha de formar par del currículum. Allò que creuen que ha de formar part del currículum dels nens i nenes de primària.
3.- Reflexioneu en grup o parelles: • Què és el currículum ocult? Posa exemples d’escenes, accions, missatges, situacions que poden constituir currículum ocult en l’esdevenir de la quotidianitat a l’escola.
Tot allò que s’aprèn sense que hi hagi una intencionalitat.
A més, és un conjunt de normes i valor de conducta que s’aprenen i es practiquen de forma natural i inconscient en el centre educatiu, sense que s’explicitin els seus objectius i continguts en el currículum de les àrees i matèries.
Els transmissors del currículum ocult són els professors.
Exemples: Forma de parlar, tocar-se el cabell, mossegar-se les ungles, ideologies, estat d’ànim del docent, menjar fruita com a hàbit bo...
...

Tags: