Alvar Aalto (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 1º curso
Asignatura Art i Arquitectura
Año del apunte 2014
Páginas 3
Fecha de subida 11/04/2016
Descargas 1
Subido por

Vista previa del texto

Alvar Aalto 3 de febrero de 1898 Kuortane, Finlandia 11 de mayo de 1976 Helsinki, Finlandia Els quatre arquitectes més importants del modernisme són Aalto, le Corbusier, Mies Van der Rhoe i Wright.
Alvar Aalto era finlandès, de Kuortane a la província de Seinäjoki. Enmig de la I Guerra Mundial (1914-1918) Finlàndia s’independitza de Suècia i Aalto participa en aquesta guerra. Aalto era de la banda independentista. Aalto dedica la seva vida a intentar crear una arquitectura pròpiament finlandesa.
Sanatori Antituberculós de Paimio (1928-1933)        Aalto dissenya una habitació per dos pacients per tal de que sigui els més higiènic possible i la resta de l’edifici es dissenya en funció d’aquesta cel·la.
El sistema de calefacció es va dissenyar prèviament.
Crea la ventilació creuada.
Les cel·les petites i amplada i grandesa del passadís.
Genera unes plataformes altes per tal de crear un ambient amb aire pur.
Hi ha l’edifici de les habitacions i el resta d’edificis son les dependències.
L’edifici amb terrasses per tal de poder estar a l’exterior i prendre l’aire.
19 Villa Mairea (1938-1939)           Col·loca la casa al punt més alt de la muntanya, tot el voltant es un bosc.
És una casa tipològicament molt complicada. No respon a la tipologia que a priori hauria de tenir.
La casa es conforma en dos L.
Sempre tens la sensació d’estar en un espai més gran del que es.
L’edifici no és completament blanc, utilitza fusta per tal de que lligui amb el paisatge.
La casa és fa amb el paisatge, fa versions del paisatge de Finlàndia.
El paisatge i l’arquitectura no són diferents. Dins la casa, els efectes per engrandir-la es evitant les arestes. Desfà les arestes, fa pilars negres rodons i deformats per eliminar les arestes.
Utilitza canyes per difondre amb l’entorn.
El sostre és continu, les cobertes de les saunes són de terra per millorar l’aïllament.
Deforma la paret per tal de que no es vegin les arestes tancades i així amplia la visió de l’espai.
20 Muuratsalo (1952-1953)    Muuratsalo és una illa que està enmig del llac, només es pot arribar en barco- Conté una sala d’estar exterior que conté una llar de foc al mig del quadrat. Aalto impressiona amb el tamany primerament però alhora mirant des de un altre punt de vista resulta familiar i domèstic. Utilitza diferents textures. Fora a l’exterior de maó blanc, terra i façana de dins la sala exterior crea unes textures de maons diferents per entendre l’escala de l’espai.
El foc és molt important, número 1 en el plano. La llar de foc cau al mig del pati, des d’on es pot veure la sala d’estar. Tota la casa és de maó, des de fora el maó el pinten de blanc, la casa no vol confondre’s amb la natura però el blanc no és un color comú a la zona, normalment el color és el del material perquè pintar l’exterior és complicat ja que sempre plou.
Perquè el maó te aquet aspecte tan poc uniforme? o Paviments: rollo pachword, perquè ho fa? Ni és uniforme ni és blanc com a l’exterior (gran volum pintat de blanc, un sol volum) a l’interior en canvi parteix el volum, diferents profunditats generades per varies textures. A fora no vol profunditat però sí a dins.
 Ell per fer el paviment va reciclar. Els promotors li enviaven mostres i ell les aprofitava i les anava posant. Es pot veure un quadrat de ceràmica blava.
 Passa d’escales monumentals a escales molt domèstiques, com en aquesta casa.Dinar familiar, tothom abrigat i la família Aalto destapats com si fos estiu, idea de sotmetre’s a la casa, si la casa és mediterrània Aalto s’ho creu i es desabriga. El convidat al final es va quedar a dormir a la sala perquè és on hi havia llar de foc (al pavelló de convidats no n’hi havia). La calor corporal.
21 ...