nutrició i diabetis (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Lleida (UdL)
Grado Ciencias de la Actividad Física y del Deporte - 3º curso
Asignatura Nutrició
Año del apunte 2016
Páginas 6
Fecha de subida 12/03/2016
Descargas 9

Descripción

Nutrició i diabetis

Vista previa del texto

Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran 2016 Nutrició i diabetis BENEFICIS DE LA NUTRICIÓ I L’EXERCICI SERGI BELTRAN FONT Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran Tant l’exercici físic com una dieta sana i equilibrada provoquen millores en la salut i les condicions de vida de les persones. Però, què passa si només fem exercici o només seguim una dieta equilibrada? En els dos casos la nostra salut es veurà igualment perjudicada.
Imaginem una persona que fa molt exercici, però només menja greixos. La falta de proteïnes o de vitamines provocarà que estigui massa dèbil per a fer l’exercici. Posem el cas contrari, una persona que segueix una dieta molt bona, però no fa exercici es veurà amb el mateix problema, el seu metabolisme es veurà debilitat, donat que no l’estarà utilitzant, perdrà força i resistència muscular, i per tant també disminuiran les condicions de vida. Així, cada cop es veu més necessari fer una combinació de dieta i exercici per a mantenir unes bones condicions de vida. (Nota: no hem d’entendre dieta com aquell procés que serveix per aprimar, sinó com unes pautes alimentàries que cada persona anirà seguint per tal de tenir una alimentació equilibrada i completa).
Problemes relacionats amb una dieta desequilibrada A mesura que creixem, en el nostre cos es donen un seguit de canvis que poden evitar-se amb una correcta alimentació. Aquests canvis poden portar-nos a malalties, i per tant és necessari seguir unes pautes alimentàries per tal d’evitar-los. Els efectes d’una mala alimentació són:  Disminueix la massa muscular, incrementant així el percentatge de greix corporal.
 Disminueix l’activitat metabòlica, i les necessitats energètiques.
 Disminueix la capacitat de fer exercici (menor VO2 MAX, glòbuls vermells. Etc.)  Pèrdua de massa òssia que pot provocar osteoporosi.
 Problemes amb el sistema immunitari que pot conduir a malalties  Menor sentit del gust i l’olor que fa perdre la gana.
 Pèrdua de dents i llavis secs produint la dificultat d’ingesta d’aliments.
 Problemes de ronyó i conseqüent deshidratació  Problemes gastrointestinals i malalties relacionades amb aquests.
Però... que és una dieta equilibrada? Una dieta equilibrada serà diferent per a cada persona. En aquest text veurem com hauria de ser una dieta per una persona major de 65 anys, o bé que tingui una activitat física pobre.
Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran  Menjars densos amb nutrients per tal d’ingerir poques kcal en una baixa demanda energètica.
 Productes lactis per tal d’obtenir calci i vitamina D que ajudaran als ossos.
 Vitamines (A,B,C,D,E) i zinc pel sistema immunològic.
 Menjars atractius per a la vista per afavorir la gana  Menjars que tinguin una textura adequada per a poder enviar  Incloure molt de líquid i fibra a la dieta.
En el següent apartat estudiarem que és la fibra, proteïnes, calci, zinc, ferro i vitamines i quina és la seva funció.
Pot ser interessant visitar aquesta pàgina web, enllaç a la guia alimentària que va dissenyar Canadà i que es considera una de les millor guies del mon: http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/index-eng.php Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran Nutrient Quantitat Fibra: Carbohidrat complex, és la part 35g /dia de la planta que no es pot digerir.
Aliments Tipus Fruites i verdures (com més colorits Solubles: (fruites i verdures). Disminueixen (50% de la dieta han millor. Cereals, cítrics, fruites del nivells de colesterol. Ajuden amb la pèrdua de de ser CH complex) bosc, etc.
pes.
Insolubles: Cereals, pa, pell dels fruits secs, etc.
Ajuden a la digestió.
Proteïna: Cadenes d’aminoàcids que 0,9 g per Kg de Carn, peix, ous, llet, formatge, trobem en diferents aliments.
pes. / dia iogurt, gelat, cacauets, nous, llavors.
Mineral 1,2 g /dia Lactis o aliments fortificats amb Calci: Prevén la osteoporosi, ajuda a la calci (si per exemple intolerància a la lactosa).
hi ha circulació de la sang, i evita les pedres al ronyó.
És especialment important desprès de la menopausa.
Productes animals i llegums Zinc: augmenta la gana i el sentit del gust Òrgans animals i aliments fortificats Ferro: Ajuda a una millor captació d’O2 i per tant major energia.
Antioxidants: prevenen l’oxidació Aigua 2 l/dia Fruites i vegetals Vitamines, minerals i altres components.
Aigua i altres begudes Evita la deshidratació.
Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran La diabetis La diabetis és una malaltia en la qual el cos no és capaç d’utilitzar o de guardar correctament la glucosa. Tot i que hi ha més d’un tipus de diabetis, amb causes ben diferents, les conseqüències són semblants.
La diabetis del tipus 1, o diabetis dels joves, es caracteritza per un mal funcionament del sistema immunològic en que els glòbuls blancs ataquen a les glàndules productores d’insulina que es troben al pàncrees i aquestes queden inútils per a aquesta funció. En aquest tipus de diabetis l’exercici físic o la dieta no són una cura, donat que el problema és que el cos no pot produir insulina, i per tant l’única cura és introduir insulina de forma artificial.
En la diabetis tipus 2, o dels adults, es troba també una baixa producció d’insulina, però aquesta es deu a que les cèl·lules que l’haurien de captar han disminuït en nombre, o bé n’ha disminuït la seva sensibilitat. L’exercici i la dieta poden combatre aquest tipus de diabetis fent que el cos tingui una demanda més elevada d’insulina, augmentant la despesa energètica.
Un altre tipus de diabetis és la gestacional, però no la discutirem en aquest document.
Però, què és la glucosa? I que és la insulina? La glucosa, com ja sabem és un dels nutrients que el nostre cos utilitza per a produir energia i que prové dels sucres. La glucosa per a fer el seu efecte necessita entrar dins dels músculs. Per a poder fer-ho necessitarà un transportador que es coneix com a GLUT-4 però també necessitarà insulina. Així, la insulina és la substància que permet que la glucosa entri dintre dels músculs. Sense ella el múscul no pot utilitzar glucosa per a produir energia, però aquesta glucosa segueix dintre del cos (sucre a la sang) i això pot produir greus malalties i fins i tot, si no es tracta, la mort.
L’edat (+45), un estil de vida sedentari, el colesterol alt, una alta pressió sanguínia o un historial familiar d’aquesta deficiència són els factors de risc per a sofrir aquesta malaltia.
I quins són els símptomes? Els alts volums d’orina, pèrdues de pes inusuals, nàusees, vòmits, fatiga extrema, respiració amb gust a sucre, o la pell recurrent són alguns dels símptomes més destacats de la diabetis.
Sergi Beltran Font – més apunts www.unybook.com sbeltran Nutrició per a diabetis tipus 2 El més important és que cada dia es consumeixi la mateixa quantitat de sucres i de carbohidrats, d’aquesta manera garantirem que els nivells de sucre en sang es troben estabilitzats. Així i tot hi ha altres recomanacions com:  Menjar 3 cops al dia i deixar passar entre 4-6 hores entre cada menjada.
 Si es menja entre hores que sigui molt poca quantitat.
 Menjar alguna cosa amb midó en cada menjada. (Cereals, pasta, arròs...)  Incloure un aliment de cada tipus a cada menjada.
 Beure molta d’aigua  Evitar grans quantitats de menjar  Evitar els dolços  Evitar menjars greixosos.
Exercici per a la diabetis tipus 2 Mentre fem exercici obtenim diferents beneficis com poden ser la davallada de pressió sanguínia, menors nivells de glucosa en sang, pèrdua de pes, etc. Així i tot, el més important a l’hora de fer exercici físic amb persones diabètiques és monitoritzar en tot moment els nivells de glucosa per evitar casos com la hipoglucèmia o la hiperglucèmia.
A més, l’exercici el realitzarem de forma regular i amb una intensitat i duració adequades.
D’aquesta manera podrem controlar els nivells de glucosa, que és el nostre objectiu més important.
Problemes derivats de la diabetis La hipoglucèmia es refereix a la falta de sucre a la sang, per tal de solucionar-ho s’aconsella prendre un refresc amb alta concentració amb sucre que afectarà ràpidament a l’organisme i per tant es tornarà als nivells normals.
La hiperglucèmia, en canvi, es refereix a l’alta concentració de sucre ala sang que pot venir provocada per una alta pressió, o no haver pres la medicació. Els excessos de menjar o l’estrès també ho poden provocar. La solució és comprovar el nivell de glucosa en sang i administrar insulina.
Altres problemes derivats són els micro-vasculars (a la retina de l’ull, neuropaties, nefropaties), macro-vasculars (problemes cardíacs o hipertensió), i altres complicacions com la infecció, la impotència o risc de que els fills també sofreixin diabetis.
...