PART V- ASPECTES ÈTICS DE LES NOVES TECNOLOGIES (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Genética - 3º curso
Asignatura Bioètica i Legislació
Año del apunte 2015
Páginas 6
Fecha de subida 15/03/2016
Descargas 2
Subido por

Vista previa del texto

BIL- Part IV mfiguls TEMA 1: DRETS DE PROPIETAT INTEL·LECTUAL –INDUSTRIAL: (veure diapos) Quan patentem alguna cosa cal fer una patent per cada país. En aquells països en que no estigui patentada alguna cosa, doncs, és d’accés lliure per investigar.
Ex. si esta patentat en Gran Bretanya, a Espanya podríem copiar la idea i fer una cosa similar. Però es penalitza obtenir benefici d’aquest objecte. Per tant, Si és per ús privat seria més complicat sortir perjudicat legalment.
Si en un cert moment es deixa de pagar la patent passa a ser de domini públic.
Drets de propietat intel·lectual i industrial Ø Intel·lectual – drets d’autor Ø Industrial – patents Els drets de propietat intel·lectual i industrial serveixen per fomentar la innovació. Una creació intel·lectual es pot protegir mitjançant un dret de propietat intel·lectual. De manera que al propietari li permet recuperar allò que ha aportat durant la recerca.
Tot el procediment de fer patents requereix un temps i diners. Quan tenim el producte original veiem que a Alemanya i Xina està pràcticament igual. Si no hi ha cap dret que faci l’objecte privat és pot replicar. El govern ha generat una sèrie de drets perquè l’empresa pugui recuperar el cost de la inversió. Perquè sinó, l’empresa no podrà competir amb altres empreses que simplement copien (no han invertit diners en investigació).
FDA Drug: Desenvolupar un fàrmac costa uns 10-12 anys i un 800 milions de dòlars. El que és la matèria en sí costa molt poc tansols que cal recuperar el que s’ha invertit tots aquells anys. Si no hi hagués una patent que impedís que altres fabricaren el fàrmac, un altra empresa podria vendre’l una mica més del que costa (ex. 2e) i estar guanyant el doble del que ha invertit. Si no existissin les patents, ningú investigaria perquè sempre el primer seria el menys beneficiat.
La raó per la qual existeixen les patents (drets) és per prevenir la copia d’una activitat intel·lectual associada a una inversió econòmica.
Les patents tenen 20 anys de duració.
Diferents tipus de creació es poden protegir per diferents modalitats de propietats intel·lectuals industrial. Dintre del conjunt tenim diferents modalitats: - Patents- una invenció tecnològica - Drets d’autor – articles - Marques - ...
1 BIL- Part IV mfiguls DRETS DE PROPIETAT INTEL·LECTUAL –INDUSTRIAL: COPYRIGHT - Serveix per protegir obres de creació: llibres, articles, pel·lícules, música, fotos, pintures, construccions, estàtues.....
Els drets d’autor tenen una duració de 70 anys després de la mort de l’autor. A partir d’aquí són lliures.
El copyrights són AUTOMÀTICS, es creen des del moment de creació de la obra. Però a vegades es difícil demostrar que aquesta obra era nostra. Per solucionar aquest tema la gent ho registra en algun lloc on es demostri que l’objecte patentat és teu des de tal data.
El dret no s’obté al registrar-lo sinó simplement al crear. Un notari també ens podria servir com a proba judicial de registre.
Normalment es posa © de copyright per avisar que hi ha drets d’autor.
MARQUES (trade marks) - Serveixen per protegir signes/símbols utilitzats al comerç.
Es pot registrar qualsevol marca independentment que estigui representant un paper o una roba. Sempre que es pugui representar gràficament es pot registrar.
Cal anar a una oficina de marques per a que ens doni el dret. Si no anem a registrar-la no tenim cap tipus de dret.
Les marques no caduquen mentre les estem fent servir.
16/3/15 DISSENY INDUSTRIAL Important si una persona vol protegir formes o coses relacionades amb la seva aparença. Si volem protegir un aspecte d’una cosa, ho protegim amb el disseny industrial.
• Protegeixen només l’aspecte estètic, no la funcionalitat (això són les patents) • Requereix un registre, perquè s’accepti, la forma ha de ser nova i ha de presentar un caràcter individual • El registre dura 25 anys si es van renovant (cada 5 anys) Apple ha protegit molts dels seus productes per la seva aparença externa (no la funció!).
DRET SOBRE VARIETATS VEGETALS Protegeix noves varietats vegetals (sexuals o asexuals), mentre que siguin diferents, uniforme i estables (Ex/ Kiwi groc) - S’estén a venta, importació, exportació, tenir-los com a stock i la reproducció amb finalitats comercials - Les varietats vegetals estan protegides 20 anys i 30 anys per vinyes, patates i arbres. Demanar al profe (no concorda) PATENTS Serveixen per protegir invencions tecnològiques.
• Necessiten un dipòsit • Tenen una durada de com a màxim 20 anys des que es diposite SECRET INDUSTRIAL Imaginem que una persona o empresa té una informació que proporciona avantatge competitiu, aquesta es manté secreta dins l’empresa. Això s’anomena un dret de propietat industrial ja que és un secret que permet guanys a l’empresa (valuós) i no es revela al públic.
2 BIL- Part IV mfiguls A trade secret is information that is (a) not known to the public, (b) more valuable if not known to the public and (c) subject to reasonable efforts to maintain secrecy. Such reasonable efforts include for example non-disclosure agreements (NDAs) with employees and business partners and measures to prevent industrial espionage.
La protecció de les dades està nomes coberta en cas de robatori de les dades (que les robin) o bé que els empleats l’expliquin. Si una empresa competidors arriba al mateix coneixement, no passa res, no ho cobreix aquesta patent.
Per exemple, Google manté en secret l’algoritme que permet fer funcionar el seu motor de cerca.
A la següent taula es mostren algunes dels drets de propietat intel·lectual / industrial.
TOPOLOGIA DELS SEMICONDUCTORS: També hi ha patents que protegeixen la topologia del circuit.
IDENTIFICACIÓ GEOGRÀFICA (denominació d’origen) Protegeixen l’origen del producte.
Un exemple és la regió Champagne. Abans es venia Champagne a Catalunya, però els francesos van dir que no el podien vendre perquè era distintiu d’una regió, així que es van inventar el cava.
Una sola modalitat de propietat intel·lectual estarà en un producte però un producte pot tenir més d’una modalitat.
Per exemple, en una pastilla trobem: • • • Protecció per marca: nom (Viagra) i forma Protecció per patent: utilització i procés de síntesi i intermediaris Copyright : ja que el prospecte l’ha fet algú.
3 BIL- Part IV mfiguls En un mòbil hi trobem: - Protecció per marca: nom (Nokia), producte (N95), software (Symbian, Java) - Copyright (drets d’autor): codi del sotware, manual d’instruccions, to de música - Patents: Mètodes de processament de dades, topografia dels semiconductors (en alguns països la topografia pot ser una patent per si sola), components químics - Dissenys: formes, disposició dels botons, forma 3D dels botons.
- Secrets industrials: ? Un telèfon de l’any 2012, per exemple, pot tenir fins a 100.000 patents.
El diamant hope, amb un valor de 125 Milions d’euros ens serveix per comparar altres models de propietat intel·lectual: - Coca cola, com a marca, té un valor de 60.000 milions d’euros.
Els drets d’autor de Harry Potter han donat a l’autora uns 750 milions Les patents de fotografia tenen un valor de 550 milions d’euros Les patents de la PCR tenen un valor de 190 milions.
4 BIL- Part IV mfiguls Marques La idea de les marques és que, sense que diguin res, ens transmeten un tipus d’informació. És a dir, ens transfereixen certa informació.
• • • • Trade mark is a distinctive sign which identifies the goods and services of one company from those of another A trade mark helps consumers to identify and choose between products/services based on their reputation and quality A trade mark is a word or sign which can be represented graphically and which is capable of distinguishing the trade origin of certain goods and services It must be distinctive (unique), not descriptive and not similar or identical to another trademark for the same kind of product/service A trade mark does not expire (use requirement) Què es pot protegir com a marca? - Paraules, lletres, xifres o combinacions de paraules. (Adidas, Nespresso, what else) - Imatges, figures, símbols i dibuixos (V de les butxaques dels pantalons de Levi’s) - Combinacions d’imatges i lletres (logos) (Nestlé) - Formes 3D (ampolla coca-cola, toblerone) - Colors (combinació de colors que utilitza Aspirina, el color lila en Milka -les úniques xocolates de color lila són les Milka-, Burberry’s) - Sons, com que es poden representar, es poden protegir (so de Mc Donal’ds) Que no es pot protegir com a marca: Prohibicions ABOSLUTES - Noms genèrics (per exemple, cadira per a vendre cadires) - Signes que descriuen els productes o serveis - Signes contraris al odre públic Prohibicions RELATIVES - Signes idèntiques o similars a les ja registrades per productes o serveis similars (no val Colo-Cola) Per exemple, es a voler patentar una marca que es volia dir “0937” però la van denegar perquè girada el revés s’assemblava a “Lego”.
Quan registrem una marca la registrem per una categoria de serveis determinada, per exemple, Nice té 44 productes i 34 serveis. Podem registrar la marca a una o més categories, però llavors si la posem per totes les categories serà més difícil i car. Veure diapositiva 5 BIL- Part IV mfiguls Exemple/ To de música de Nokia: És un fragment de l’obra “Grand Vals”(Francisco Tarrega). Ho podien fer? Sí perquè el creador va morir el 1909, de manera que la musica ja havia passat de ser del domini públic. Llavors, la musica ha de ser diferent a les altre ja patentades, de manera que el que es va fer és comparar les músiques.
6 ...