Cinema sonor / clàssic (2015)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Comunicación Audiovisual - 1º curso
Asignatura Història de la Comunicació
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 03/02/2015
Descargas 2
Subido por

Descripción

Cogidos de las clases del profesor Ramón Sala.

Vista previa del texto

VERS LA COMPLETA IL·LUSIÓ DE REALITAT EL DEBUT DEL CINEMA SONOR Primer pas: La veu sincronitzada, registrada i projecctada simultàniament amb la imatge.
Edison (també a Europa) pensa en el cinema amb sons des dels començaments.
El cinema mut havia aconseguit una gran solvència (creació i indústria), d’Intolerancia (Griffith) a Metropolis (Lang, L’utlim (Murnau), o Napoleó (Abel Gance).
Referencies històriques: Phono-Cinéma-Théatre, Exposició Universal de París, 1900 Chronphone de Léon Gaumont, des de 1908 (es parlarà del Fonorama, Cronomegáfono, Cinémafono…) Des de 1918 ja es coneix ja com inscriure el so en la vora de la pel·licula (cel·luloide) 1926: es produeix la conjunció entre Western Electric (components elecrics), la productora Warner Bros, i el sistema de enregistrament del so Vitaphone.
La nova industria s’engega. Carldrà modificar radicalment la producció i l’exhibició: platons, càmeres, il·luminació… L’expansió internacional haurà de solucionar abans la guerra de patents i unificar sistemes la pluralitat dels quals va fer dificil al principi la circulació… La transició: 1926-1931 Dos moments: primer una reculada per les barreres del llenguatge: - a continuació un impuls “globalització” triomfant.
- Afrontar els costos: el pressupost s’incrementa de mitjana en un terç.
Superar les enormes dificultats tècniques i canviar els mètodes de treball.
Silenciar la càmera.
Insonoritzar els platós.
Controlar el brunzit (zumbido) de les llums d’arc… Un nou cinema? Canvis estilistics, narratius La interpretació: es la tempera la gestualitat crporal i el rostre.
La complicació afegida del so es tradueix en plànols més llargs, Per tant menor nombre de planols.
Incorporació del so consolida definitivament el cinema de Hollywood al món.
1. Assaigos d’un cinema transancional (multilingüe) Europa.
2. Consolidació de les Cinematografies nacional. Circulació de professionals i tècnics.
3. La qüestió de la llengua complica la relació entre el cinea anglòfon i el mosaic de llengües europees.
4. La 1a guerra mundial haurà alterat la balança entre la infustria del cinema americà i el cinema europeu.
5. A Estats Units les granconcentracions urbanes.
6. Mercats urbans.
A partir de 1030: -supremacia dels grans trusts: Paramount, Loew’s Inc..
S’ha de comptar amb el pes de la crisi de 1929 per als espectadors americans… Cinema clàssic: el vaixell insignia de Hollywood.
Una forma de relat que s’imposarà al món.
Mode de representació Institucional MRI: Una definició possible: El cinema clàssic és un sistema de representació diferenciat (regles estilístiques, tipus de històries a contar, espectador a preveure), instaurat per la industria de Hollywood pràcticament des de els seus començaments i visible fins els nostres dies”.
El naixement d’un llenguatge i del relat “clàssic” Per a Chrostian Metz: - la institució” no es referiex solament a la industria del cinema (que funciona per a complir les sales): - sinó que també la maquinaria mental interioritzada pels espectadors ”acostumats al cinema” EL CINEMA CLÀSSIC O MODE DE REPRESENTACIÓ INSITUCIONAL (MRI) Nöel Burch (La Lucarne de l’infini) - dedica la part de la seva suggeridora obra a l’anàlisi dels mecnismes de seducció del “mode de representació institucional (MRI) o model narratiu clàssic.
- Amb el MRI es tractaria de crear en el públic una “presonalitat institucional manipulable” Un principi: Jo ho miro, però això no em mira a mi.
Aquest es el pacte (proposta) del cinema clàssic: - El film no es dóna a veure.
- No hi ha petjades de l’enunciació ((acte minim de producció d’un enunciat; el dir/el que s’ha dit)) com a acte narratiu productor (l’encuncador no deixa marca a l’enunciat) - Un cinema de rebles molt esctrictes però que mai havien sigut enunciades.
...