TEMA 6. La revolta de Budapest (1956) (2015)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Historia - 2º curso
Asignatura Història del Món Actual
Año del apunte 2015
Páginas 1
Fecha de subida 09/03/2015
Descargas 22
Subido por

Vista previa del texto

TEMA 6. La revolta de Budapest (1956) - Fins a la seva mort el 1953, Stalin governà l’URSS amb mà de ferro, una autèntica dictadura personal exagerant el culte a la seva persona a través del terror policial i gràcies a la propaganda política i el prestigi que li va donar la seva victòria sobre els nazis.
- Successor: Nikita Kruschev (1953-1964), hereta el secretariat del partit (una posició clau del sistema de govern soviètic) i reforça la seva autoritat.
- Però posà en dubte i criticà l’obra de Stalin, denunciant els seus crims i les seves il·legals pràctiques, iniciant la desestalinització (lluita contra el culte a la personalitat...) al XX Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica (PCUS) el 1956.
- Presentà un informe secret davant el XX Congrés del PCUS denunciant els crims de Stalin.
- Inspirà una sèrie de canvis que es foren concretant amb el temps i que comprenien una direcció col·legiat i no una dictadura personal, coexistència pacifica i no guerra freda i autogestió i no direcció centralitzada i burocràtica de l’economia.
- Creia que si feia les reformes necessàries l’URSS podria superar l’EUA econòmicament en 20-30 anys.
Proposta encara damunt la taula.
- Però si s’avança en la cursa de l’espai, en la tecnologia espacial: 1957, primer satèl·lit artificial posat en òrbita (Sputnik 1) i 1961, primera nau tripulada.
- De la ‘’dictadura del proletariat’’ es passarà a dir ‘’L’Estat de tot el Poble’’. Certa liberalització a l’URSS: educació, iniciativa econòmica, fronteres...
- Fins i tot és el primer líder soviètic que visita els EUA: coexistència pacífica.
- Les reformes econòmiques van ser dificultades pels mandataris del partit i l’any 1962 els preus dels productes bàsics es disparen.
- Sequera important = crítiques contra el dirigent, provoquen finalment la seva dimissió el 1964. Leonid Breixnev substituí a Khruichev, fins la seva mort, el 1982.
- Primeres dissidències a Iugoslàvia, 1948. Les primeres mesures econòmiques, socials i polítiques de Tito van allunyar el comunisme iugoslau de l'òrbita soviètica i inauguraren un nou model de socialisme: l'autogestionari.
- Tito es manté al marge del Pacte de Varsòvia i es convertí en un dels impulsors del moviment de països no alineats. Stalin denuncià el ''titisme'' i els perills que suposava el nou socialisme.
- La revolució Xinesa del 1949 i l'ingrés del país més poblat del món al bloc comunista = acollits amb gran entusiasme per l'URSS, que li donà suport.
- A partir del 1959 les relacions es deterioren quan els xinesos volgueren iniciar un desenvolupament socialista propi i diferent del de les directrius soviètiques.
- Xina fa una crida als països comunistes perquè abandonessin el lideratge soviètic, però només Albània ho va fer.
Revoltes a Hongria i a Txecoslovàquia - En alguns països comunistes d'Europa surten corrents de contestació interns que expressaven la intenció dels partits comunistes de construir un model de socialisme propi.
- Octubre 1956, Hongria, moviment sindicalista, reivindiquen la millora de les condicions de vida i més llibertat.
- Imre Nagy formà un govern amb la participació de liberals i de socialdemòcrates. Una de les primeres mesures fou declarar la neutralitat d'Hongria i deixar el Pacte de Varsòvia.
- Majoria dirigents comunistes condemnaren la política de Nagy. Calia evitar que el nou règim es decantés cap a Occident i tots els països comunistes van estar d'acord a intervenir militarment a Hongria. Episodis molt violents a Budapest. Nagy executat el 1958.
-1968, Txecoslovàquia, Alexander Dubcek = procés d'obertura i de democratització, Primavera de Praga, on es proposava establir el que va ser enamorat ''un socialisme amb rostre humà'': major llibertat (de premsa, d'associació), sortida del Pacte de Varsòvia. Aquests canvis desfermaren un gran entusiasme polític i cultural entre la població, un fet que no tenia precedents a cap Estat comunista.
- Oposició d'alguns membres comunistes, les crítiques a l'URSS i la por que el pla de reformes pogués contagiarse als seus veïns = rapida intervenció de les tropes del Pacte de Varsòvia, que ocuparen Praga el 21 d'agost del 1968.
- Breixnev ho justifica basant-se en la teoria de la sobirania limitada: democràcies populars no poden fer polítiques independents que puguin ser contràries als principis bàsics del socialisme o posar en perill l'equilibri dels blocs.
...