Periodisme de dades (2016)

Resumen Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 2º curso
Asignatura Producció i Expressió Periodística en Multimèdia i Interactius
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 31/03/2016
Descargas 34

Vista previa del texto

El periodisme de dades Introducció El periodisme de dades s’ha estès recentment en els mitjans de comunicació i els professionals de la informació, tot i que l’any 2013 és quan es produeix el seu enlairament definitiu a Espanya. Un exemple d’aquest fet són l’aparició del programa El Objetivo, d’Ana Pastor. El periodisme de dades es presenta actualment com una gran oportunitat per augmentar la qualitat de la professió, perduda en molts casos per l’acceleració de la informació i la retallada de personal per la crisi econòmica.
Definició: Segons Flores i Salinas: el periodisme de datos consiste en usar herramientas estadísticas y de visualización para contar major las viejas historias y descobrir nuevas historias que contar.
Definició pròpia: el periodisme de dades és l’especialitat o pràctica del periodisme que utilitza com a matèria primera i fonamental les dades, per tal de crear productes informatius diversos com ara articles amb dades, infografies o visualitzacions interactives, amb dades.
Per tant, les dades són la font i l’origen de la informació que es publica, i són també les protagonistes del posterior producte informatiu. No obstant, des d’un punt de vista periodístic les dades per si soles no expliquen res; poden oferir context, però han de ser explicades pel professional.
Relació amb altres especialitats  Periodisme d’investigació: el periodisme de dades és per molts un tipus de periodisme d’investigació, on es posa èmfasi en les tècniques d’extracció i ús de les dades.
 Periodisme de precisió: també es considera el periodisme de dades com una evolució del de precisió, que va ser fundat pel periodista Philip Meyer i investiga les dades estadístiques.
 Documentació periodística: és a dir, la documentació aplicada al sector dels mitjans.
 Infografia  Fact checking: o comprovació de fets o dades, està especialment estès als EUA.
 Open data i big data: capacitat de capturar, tractar, modificar, reutilitzar o difondre dades.
Productes amb periodisme de dades  Articles amb dades  Infografies i visualitzacions  Conjunts de dades en obert Periodisme de dades a nivell internacional Els EUA són el lloc on podem trobar més mostres d’aquesta especialitat. Per exemple, les seccions Maps&Apps del Chicago Tribune, el Data Post del The Washington Post... així com el diari argentí La Nación, anb el seu blog “data”.
El cas Offshore Leaks És un dels exemples més notables de periodisme de dades fins al moment. Es tracta d’un ampli reportatge multimèdia on es posen al descobert les xarxes d’empreses, polítics, recaptadors i celebritats d’arreu del món que tenen societats en paradisos fiscals. Mitjançant mapes, vídeos i infografies, el lector por entendre aquesta qüestió.
Situació a Espanya L’octubre del 2012 es va crear el grup espanyol de l’OKFN, l’Open Knowledge Foundation, una organització internacional dedicada a promoure el coneixement obert.
Bons exemples a Espanya:  BOE nuestro de cada día: blog on diàriament s’aboquen informacions publicades al Butlletí Oficial de l’Estat i que poden passar desapercebudes pels ciutadans.
 Tu derecho a saber: plataforma que recull les peticions d’informació dels ciutadans a les institucions públiques.
 Indultómetro: mostra la quantitat d’indults que hi ha hagut a Espanya  Dónde van mis impuestos: pàgina perquè tothom pugui veure els diferents pressupostos que el Govern destina.
 Tu tasa de paro  Qué hacen los diputados  Data’n’Press  Vidas contades  Cerrado por reformes  ¿Dónde van las subvenciones europas? ...

Tags: