Tema 8. FONS LIQUENIFICATS (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Biología - 3º curso
Asignatura Botànica marina
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 21/03/2016
Descargas 9
Subido por

Vista previa del texto

BOTÀNICA MARINA BLOC 2: DIVERSITAT, FILOGÈNIA I ECOLOGIA Marta Galceran TEMA 8: FONS LIQUENIFICATS MARINS Només hi ha 4 gèneres marins amb un total de 20 ssp. a nivell mundial.
Són simbionts entre algues verdes (ficobiont) i normalment ascomicets (micobiont).
Poden ser líquens incrustants com Verrucaria que fa unes taques negres en les roques. Hi ha altres que tenen una estructura ramificada i que estan fixats només per un punt, són líquens fruticulosos.
Són organismes que normalment es troben al supralitoral, a la zona dels esquitxos. En llocs la major part de l’any són secs (no hi ha temporals) poden baixar fins al mediolitoral.
En el supralitoral hi ha unes condicions extremes, la temperatura a l’hivern pot ser de -0º i a l’estiu de 40ºC, la disponibilitat d’aigua i nutrients és molt variable. Per aquest motiu són organismes molt especialitzats i hi ha molt pocs.
Aquests 4 gèneres es troben per tot el planeta i l’únic que canvia és l’espècie que trobem. Això és un fenomen de bicariancia: organismes molt propers genèticament i molt especialitzats que es situen en llocs diferents del planeta.
Com que es troben lluny els uns dels altres han variat una mica genèticament i ja no són de la mateixa espècie, però sí del mateix gènere.
Són de color negre perquè tenen molts carotens per protegir la clorofil·la a de l’alta irradiància.
1 ...