Classe 1, 31/03/2016 (presentació + indicacions ABP) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Psicologia
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 08/04/2016
Descargas 16
Subido por

Vista previa del texto

PSICOSOCIAL Aspectes disposicionals i situacionals en les explicacions dels factors psicològics associats a la delinqüència i al crim.
- Disposicional  dins l’individu - Situacional  extern a l’individu - Sistema  influencies de poder politiques econòmiques i legals Si vols canviar a la persona, has de canviar la situació. Ex  molt bé que hi hagi corrupció i que castiguem els corruptes. Però el que s’ha de fer es canviar la situació perquè no es pugui corrompi.
Objectiu  veure que nosaltres no estem tant lluny dels crims macabres, nosaltres també ho podríem fer. La manera de treballar-ho és preguntar-nos, ¿què és el responsable, com es que, factors que han portat aquets homes a fer-ho?, no qui és el culpable.
Base psicologia social  quina és aquesta obra de teatre, quins personatges estan estipulats y quines són les disfresses que ens indiquen el rol de cada personatge.
Vídeo TED  com la gent normal pot arribar a ser “gent del mal”.
 El mal és l’exercici del poder  Normalment el sistema no es culpa del crim, afirma que no es culpa seva i que és cosa de 4 pomes podrides.
 Si tothom ho fa, jo també, perquè sinó em faran fora.
 Cal tenir en compte que sempre hi ha “herois”, que el que a pesar dels afectes disposicionals, ho denuncia. Se’n adona i diu que hi ha alguna cosa que no funciona.
“Tota psicologia pressuposa una cosmologia”  tot és una construcció social. A l’edat mitjana les bruixes no existien, però per aquella gent sí.
Experiment de la presó de Stanford  va posar un anunci a la premsa demanant estudiants per fer l’estudi psicològic sobre la vida a la presó.
 Primer va fer unes proves psicològiques per veure que tots estiguessin sans psicològicament i a l’atzar va atorgar el rol de cadascun: guardes i presoners.
 Objectiu  “si em passes a mi, que faria”.
 Resultat  els estudiants que eren guardes, pel sol fet de portar un uniforme, van entrar en el personatge i van començar a fer bestieses.
 Si en un joc, en un entorn universitari ja comencen a passar coses així, imaginem-nos en una de real. El tema doncs, no és la persona, sinó la situació.
Competències que formalment estan en el grau de criminologia i que treballarem aquí:  Avaluar la pròpia activitat i el propi aprenentatge i elaborar estratègies per millorar-los.
 Comunicar-se oralment i per escrit.
 Argumentar conceptes i fonaments psicològics, polítics i sociològics de la criminologia.
    Identificar i descriure diversos factors que poden incidir en el fenomen criminològic investigat.
Analitzar situacions complexes referides a la conflictivitat i la criminalitat, usant les teories criminològiques i els seus fonaments psicològics i sociològics.
Analitzar els principis ètics, les responsabilitats legals i l’exercici professional centrar en les persones i la col·lectivitat de les actuacions en l’àmbit criminològic.
Valorar la importància dels principis ètics per al benefici de les persones, de la societat i la professió.
METODOLOGIA DE TREBALL: ABP …PARTIM D’UNA SITUACIÓ I ENS PREGUNTEM…  Avaluació de la informació?  Costos?  Beneficis de la intervenció?  Pla a desenvolupar? Recursos? Barreres?  Què es pot fer per millorar la situació? Per prevenir-la?  Gravetat? Freqüència?  Què s’ha de saber? Informació base.
 Quins han estat explorats?  Quins son els problemes? PREGUNTES CLAU: - Tema (ex  violència de gènere) - Estereotips i perjudicis - Construccions socials i les representacions socials - Identitat individual - Teories - Disposicions situacionals - Biaixos atributius  perquè no feia cas a les amenaces ROLS EN EL TREBALL EN EQUIP: Organització interna dels equips (rol relatiu dels estudiants): - Coordinador  responsable diari sessions i de la dinàmica equip - Secretari - Portaveu CERCLE D’EXPLORACIÓ ...