Tema 5. Tronc de l'encefal (18/03) (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Fonaments de Psicobiologia II: neuroanatomia
Año del apunte 2016
Páginas 1
Fecha de subida 24/03/2016
Descargas 7
Subido por

Vista previa del texto

T.5 EL TRONC DE L’ENCEFAL 1. DESCRIPCIÓ MORFOLOGICA I PRINCIPALS SUBDIVISIONS Part caudal: Medul·la Tronc de l’encèfal: Mesencèfal, Protuberància, Bulb En visió lateral, pràcticament no es veu. Està amagat pels hemisferis.
Mesencefal Protuberancia Bulb 10. Vagus (“vago”): vegetativa (deglució,etc), sensorial (gust terç posterior llengua i faringe) NO relació cara.
La diferencia amb els espinals, es que els espinals són mixtes, però els cranials trobem alguns només sensorials, altres només motors i altres mixtes.
CARA VENTRAL A nivell del mesencèfal trobem els Peduncles cerebrals amb axons amb informació motora A nivell del bulb trobem les piràmides i les olives bulbars amb axons amb informació motora CARA DORSAL Amagada pel cerebel Mesencefal: Col·licles o tubercles cuadrigenis (superiors i inferiors). Es troben al tectum (dorsal al aqüeducte) Els superiors es relacionen amb via òptica i els inferiors amb auditiva.
Quart ventricle.
El tegmentum es la zona ventral de l’aqüeducte.
Els peduncles cerebel·losos també són axons que comuniquen el cerebel amb el tronc de l’encefal 1. Nervi olfactori (sensorial) Arriba fins a bulb olfactori del telencèfal (excepció: no condueix la info fins al tronc de l’encefal) 2. Nervi òptic (sensorial) Arriba al quiasme optic del diencèfal (excepció: no condueix la info fins al tronc de l’encefal) 5. Trigèmin: branca sensorial (informació somatosensorial cara); branca motora (moviments mandíbula).
7: Facial: branca motora (gestos, facilas; glàndules lacrimals i salivars); branca sensorial (gust 2/3 anteriors llengua).
8. Vestibulo- coclear: sensorial, branca vestibular (informació sobre posició i moviment del cap, sentit de l’equilibri); Branca coclear (audició).
3.SUBSTANCIA GRISA NUCLIS DE LA FORMACIÓ RETICULAR NUCLIS DELS NERVIS CRANIALS 4. SUBSTANCIA BLANCA 5.ASPECTE FUNCIONALS ...