T3: MODELS TEÒRICS DE LES RELACIONS PÚBLIQUES (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Publicidad y Relaciones Públicas - 1º curso
Asignatura Teoria de les Relacions Públiques
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 11/04/2016
Descargas 59
Subido por

Vista previa del texto

Teoria de les Relacions Públiques Escola Superior de Relacions Públiques Sandra Cobaleda TEMA 3: MODELS TEÒRICS PRINCIPALS DE LES RELACIONS PÚBLIQUES Quan parlem de models teòrics parlem de corrents i perspectives.
Model teòric: plasmar gràficament un concepte perquè serveixi de referència en una activitat o professió. Un model teòric és una interpretació de la realitat per part dels analistes. A més a més, han tingut la mateixa font d’informació bàsica. Té sempre dues grans bases:   Corrents teòriques/escoles.
Conjunt de models que entre ells tenen coherència i que estan molt ben acceptats en un àmbit laboral concret.
o Sociològica (James Grunig). Té un model de referència més clar.
 Diàleg com a font inspiradora de les relacions. Parlem de mutual understanding.
Posteriorment, podem establir controls, compromisos, etc.
 Coneixements propis de la sociologia. Background sociocultural, influència dels grups i paper dels líders d’opinió.
 Les Relacions Públiques han d’ajudar a les organitzacions a construir la societat. Creuen en el ciutadà corporatiu, que tingui un paper actiu i constructor.
o Crítica (Robert Health). Encara els hi falta una mica de cohesió entre els diversos models.
 És molt pràctica. Les organitzacions treballen pels seus interessos. Les Relacions Públiques com a instrument per a la millora de l’empresa.
 Persuasió. És la seva principal activitat, és més important que ser autèntic. Anàlisi del llenguatge i de les formes.
 Molt antisociològics. El diàleg és inviable. Creuen que els sociòlegs són irreals i ells apunten a maneres més realistes.
Perspectives conceptuals.
Les bases del coneixement. Quina perspectiva t’ha donat el teu coneixement i des de quin punt de vista (de la teva formació) veus el món.
o Sociologia o Management o Màrqueting PR DISCIPLINARY FRAME The wheel of education 1 Escola Superior de Relacions Públiques Sandra Cobaleda GRUNIG’S 4 MODELS PR CIRCUIT Four-step Public Relations Process THE CHARACTERS AND PUBLICS IN RP Mapes de públics 1.Els mapes de públics equivalen a mapes d’interessos.
2. Quan estem parlant de mapes de públics, també estem parlant de mapes de tècniques perquè cada públic té les seves formes de diàleg, de comunicació, etc.
3. Mapa de conceptes. Hem de veure què sap el meu client de mi, què percep el meu personal, les meves àrees d’influències, etc.
2 Escola Superior de Relacions Públiques Sandra Cobaleda Triangle d’Or de les Relacions Públiques (Lazarsfeld, Berelson i Gaudet) (1994) Information/Comunication Links Opinion Leaders ∙ ∙ ∙ ∙ Social and public dimention Vincle difús: quan reps la targeta d’algú, només et permet una informació de contacte.
Vincle possibilitador: trucar al nombre de contacte en qüestió i conèixer-ne més.
Vincle funcional: quan s’arriba a un acord amb el contacte.
Vincle institucional: signar un contracte o acord formal.
-Tinc un argument, influencio líders d’opinió i en certa manera creo debat.
-La informació és el missatge i la comunicació (diàleg) és l’espai comú d’interès per emissor i receptor.
The Business Sphere of PR (Ordeix, 2005) (Consultar Tema 1) 3 Escola Superior de Relacions Públiques Sandra Cobaleda Long & Hazleton Planteja que tot està connectat i que les Relacions Públiques estan relacionades amb l’entorn. Hem de veure l’entorn on es mou l’organització. El país marca la tendència de qui som. Tot depèn de l’entorn. El sostrat sociocultural ens marca tres grans àrees: subsistema organitzacional (com ens organitzem), subsistema de comunicació (quin tipus de comunicació volem, quin estil i com utilitzem les eines) i subsistema del target de l’audiència (a qui ens dirigim, quins són els públics prioritaris). Tenim doncs, tres maneres d’organitzar-nos.
Quins són els objectius de l’organització i quina és l’estratègia, qui ho dirigeix... Quin és el model sociològic, quin és el mètode psicològic...
I per últim, va fer els mapes de públics.
The Public Relations Process Model (1987) ENVIRONMENTAL SUPERSYSTEM Dimensions 1. Legal/Political 2. Social 3. Economic 4. Technological 5. Competitive Organitzational Subsystem Comunication Subsystem Target Audience Subsystem “Knowledge makes behaviour” La gent ens comportem en funció del coneixement que tenim. La pedagogia, doncs, és fonamental per a què les organitzacions estiguin ben representades a l’entorn i que la gent tingui un comportament positiu cap a l’organització.
4 ...