07_Josep Maria Jujol (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 1º curso
Asignatura Art i Arquitectura
Año del apunte 2016
Páginas 4
Fecha de subida 06/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS (15/04/2016) – JOSEP MARIA JUJOL (1879-1949) Va néixer a Tarragona a l’any 1879 i va ser un estret col·laborador d’Antoni Gaudi.
Els principals llocs on va intervenir era al Camp de Tarragona i a Sant Joan Despí, on era arquitecte municipal.
En comparació amb Gaudí, Jujol no va saber moure’s amb la gent influent, aleshores els seus clients eren gent amb pocs recursos econòmics.
Jujol creia que la gent nascuda al camp de Tarragona tenia una percepció de la natura millor que la resta, per això els seus alumnes tarragonins aprovaven la seva assignatura allà d’on era professor d’universitat.
Santuari de Montserrat de Monferrí Jujol (1925) Es vol una icona del catalanisme, com son les muntanyes i el monestir de Montserrat, al sud de Catalunya.
Jujol executa les obres imitant el mateix Monestir i les muntanyes calcàries pròpies de la muntanya de Montserrat.
Abans de la guerra s’aturen les obres del santuari i durant la postguerra el propi Jujol es troba amb el santuari i es desil·lusiona al veure el seu estat, sobre els anys 90 es restaura l’edifici.
1 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS A Vistabella, Jujol col·loca unes pedres sobre la muntanya volen fer que aquestes guanyin un cert atractiu.
Torre de la Creu, St Joan Despi Jujol (1916) Amb la coberta de la Torre de la Creu, Jujol ens vol mostrar un signe de la natura com es el vent, amb la creu que corona l’edifici.
CASA BOFARULL (1913-1933) Els orígens de la casa estan datats sobre el segle XIV, es a l’any 1913 quan les dues propietàries de la casa, Pepita i Dolors Bofarull coneixen a Jujol estiuejant a La Secuita i l’encarreguen la reforma de de la galeria de bigues de fusta de la façana posterior.
Jujol també fa dibuixos i croquis del que serà la torre mirador i estudia la imatge de la futura nova façana als camps.
Jujol, a l’hora de presentar la reforma de la casa, en la qual s’està 20 anys, fins al 1933, ens presenta un cartell amb molta decoració i molt bonic, que es contraposa amb els plànols fets per ell de la reforma, que son molt simples i sense detall.
2 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS Secció transversal Secció longitudinal Alçat de la façana principal Perspectiva de la reforma 3 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS La casa Bofarull esta representada per tota la casa amb bitxos, donant-nos la sensació d’estar al camp. Això ens fa veure l’enyorança que li tenia Jujol al camp.
Aquests bitxos mostren autoritat per la seva forma representativa fent-los l’eix de la casa.
En contraposició dels bitxos, que venen de la terra i ens amenacen, està l’àngel que corona la torre, que ve del cel i ens protegeix.
La voluntarietat que hi ha a la casa es la de representar arquitectura diferenciant-la de les altres coses.
Jujol li treu pes a la masia amb la seva intervenció: finestral, color, obertures de cantonada, retranquejos... També li dona lleugeria a la casa posant pilars fins, fet que fa que sembli que pesi menys.
4 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ...