TEMA 2 1870-1914 (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Economía - 3º curso
Asignatura Historia Economica Contemporania
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 05/03/2015
Descargas 23
Subido por

Descripción

La formació del sistema financer contemporani

Vista previa del texto

Tema 2 La formació del sistema financer contemporani Les revolucions bugueses van incrementar molt les despeses de l’Estat, això va provocar el sorgiment de institucions financeres com el Banc d’Anglaterra , el Banc de França i el ReichsBank.
CITY de Londres fou el centre financer més important de l’epoca juntament amb NY, Berlín i París Es tractava de bancs per accions que aplegaven a grans banquers que podien negociar amb els Estats diferents contractes.
Aquestres institucions van tenir el monopoli de l’emissió de moneda avançat el S.XIX, a més de tenir la funció de prestamista d’última instància... això els convertia en Bancs Centrals.
Banc d’Anglaterra  Lligat a les operacions de la banca comercial(accions)  Indepenent del Govern, privat  Va assumir les funcions de Banc Central molt tardanament  No hi havia possibilitat de nacionalitzar-lo  Disseny institucional Prodeflacionista ReichsBank  Desde la seva fundació va tenir el monopoli d’emissió de bitllets  Lligat als interessos industrials d’Alemanya(inversió Directa)  Totalment depenent de Govern, públic  En cas de conflicte el Govern podia nacionalitzar el banc  Disseny institucional Proinflacionista Polítiques econòmiques lliberals dels Governs impedien la inflació perque evitaven grans dèficits públics.Fins a 1913 1ra GM 1850Legislació Bancària Liberal: Fusions Bancàries i de Societats Anònimes Fou un procés estimulat per les creixents necessitats de finançament de les noves activitats industrials... Va ser un procés més intens a Europa.
GB conflictes i negociacions entre bancs i Govern.
Alemanya al contrari: fou el mateix Estat qui va estimular la formació d’aquestes S.A. bancàries Estats Units, cas excepcional: el sector financer va ser de tipus comercial i es va desenvolupar sense l’existència de cap “Banc Central”...l’oposició dels banquers privats ja ho havia impedit: “l’Estat no ha d’involucrar-se en l’activitat financera” Es va desenvolupar un sector financer amb potencialitat creixent però molt inestable:  Grans bancs per accions que emetien modena però no podien obrir sucursals.
 Havien de mantenir reserves en or/plata molt elevades.La resta de bancs havien d’utilitzar bitllets d’aquests emissors  Diferents legislacions estatals suposaven dificultats  Gran importància d’un sector agrari molt estacional *1913 Creació de Federal Reserve per corregir vulnerabilitat del sistema* ESTAT Exèrcit Política Exterior Fàcilment Superàvit ...