5. Novel·la romàntica. La novel·la històrica (II) (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Literatura del s. XIX
Año del apunte 2014
Páginas 2
Fecha de subida 31/10/2014
Descargas 9
Subido por

Descripción

Classe de dilluns 20/10.

Vista previa del texto

5. NOVEL·LA ROMÀNTICA. LA NOVEL·LA HISTÒRICA (II) Walter Scott. Ivanhoe Perspectiva de la batalla cap a la versemblança → Perspectiva narrativa filtrada: no accedim a l'acció directament → Subjectivisme, perspectiva sel·leccionada, a través d'un point of view.
Ivanhoe preguntarà allò decisiu.
Alessandro Manzoni - Clarobscurs → Capel huno / la gloria amo - Viu molts anys → Coneix la dominació napoleònica - Risorgimento → A favor sempre - Família → Pare noble milanès (en realitat, no era fill seu) / mare, Giulia Beccaria, filla d'un jurista del Segle de les Llums, qui fa una reflexió i la inquisició s'hi tira a sobre, amb un capítol importantíssim sobre la pena de mort.
- 1805. Viu a París amb la seva mare. Té 20 anys. Napoleó era emperador. L'estància el fa jacobí i li fa adoptar el francès com a llengua pròpia. → Formació a París (la mare té un saló): poc religiós i d'idees molt avançades.
- 1810. Conversió al catolicisme (estricte i sincer). Canvi total en la seva mentalitat. Reflectit en la seva gran novel·la, Promesi Sposi. Escriure bé era considerat una vanitat. Ioni sacri (1812-1815) és el primer èxit de la lírica romàntica italiana.
- 1820. Il conte di Carmagnola (Chauvet) - Lettre à M. Chauvet → Sobre la unitat de temps i de lloc → Teatre romàntic alliberant-se de les tres regles, ataca Aristòtil.
- 1823. Lettera sul Romanticismo → El Romanticisme no és el mateix en els diferents escenaris.
S'exclou la mitologia, la imitació dels clàssics i les regles.
- Fermo e Lucia. Promesi Sposi (1821-23). S'escriu en molt poc temps pel tipus de novel·la que és, en plena efervescència creativa. Es parla d'un "radicale rifaccimento". Es volen casar i no poden perquè són víctimes de la societat. Reflexions sobre la història i la condició humana.
- Hi ha una obsessió per anar corregint la seva obra.
- Les Misérables (1862) → Víctor Hugo portava molt de temps escrivint-los. Es va publicar en fulletons. → La novel·la romàntica té un públic eminentment popular.
Promesi Sposi - Lucia → Heroïna romàntica → Nena, no molt maca. Don Rodrigo és un senyor que la vol seduir per fer una juguesca. Encarrega a un bandit que la rapti, l'Innominato, qui no té nom. hi ha un moment que el bandit es converteix i es penedeix, es retira del joc del senyor.
- Trobem dos capellans interessants. En primer lloc, troben Abbondio en el primer capítol, quan els nuvis es volen casar. Rodrigo el pressiona i fa que el casament s'ajorni. Per tant, és negatiu. En segon lloc, trobem el confessor de la Lucia, que en aquest cas és positiu.
...