Anexo (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 3º curso
Asignatura Historia del periodisme a Catalunya i Espanya
Año del apunte 2017
Páginas 20
Fecha de subida 14/06/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ANNEX 1. Il·lustracions Figura 1. Capçalera diari La Rambla Figura 2. Josep Sunyol i Garriga (1898 - 1936) Figura 3. Porta de la redacció La Rambla, anys 30 1 Figura 4.Pàgina 2 del número 10 (2 juny 1930) Figura 5. Pàgina 3 del número 26 (22 setembre 1930) Figura 6. Pàgina 1 del número 7 (19 maig 1930) 2 Figura 7. Pàgina 1 del número 309 (17 juny 1935) Figura 8. Pàgina 2 del número 312 (8 juliol 1935) Figura 9. Pàgina 4 del número 209 (4 març 1935) 3 Figura 10. Francesc Macià i Llussà Figura 11. Anna Maria Martínez Sagi 4 2. Anàlisi dels articles Títol de la publicació La dona davant de la República. Les noies estudiantes i les esportives parlen dels fets polítics als lectors de “la rambla Any 27 d’abril de 1931 Número de la publicació 65 Posició al diari (nº de pàgina) 13 Resum Les estudiantes entrevistades estan contentes amb l’arribada de la República. esmenten que les dones amb carreres són més independents i per tant no hi ha una influència de la família i l’església sobre elles. Després s’entrevista a unes altres noies, en aquest cas esportistes, i també estan alegres de la arribada de la de la República.
tots dos grups estan satisfets del triomf de Macià i l’anomenen com un apòstol de la llibertat catalana. En resum, Sagi fa les mateixes preguntes tant a noies estudiantes com a esportistes: si estaven contentes amb l’adveniment del nou règim, si pensaven tenir República aquell any, si son partidàries que la dona tingui poder i què varen fer el dia que es va proclamar la República.
Frases a destacar - - - - “Totes joves, boniques, valentes.”.
“He dit que totes són boniques i és veritat.
Boniques i alegres”.
“totes elles volen i pensen casar-se. cal remarcar-ho perquè les senyores de la cotilla i les polacres, com diu la companya Rosa Arquimbau, es convencin que les dones que estudien treballen i s’emancipen no són enemigues del matrimoni” ¿No és vergonyós que una dona intel·ligent i culta i amb carrera per exemple, no tingui dret a votar, i en canvi pugui fer-ho el seu jardiner, encara que sigui un ignorant i un estúpid? mens sana in corpore sano “Som partidàries perquè es tracta d’un cas de dignitat. en no tenir-lo, ens situa en una posició de manifesta inferioritat que, francament, no creiem que sigui justa” “Ja sabeu la preponderància de l’esport en tots els països avançats, i la cabdal importància que se li dóna pels seus admirables resultats en pro de la fortitud de la raça; i fina ara, aquí a Catalunya i a Espanya, ben poc se n’havien preocupat des de les Diputacions i Ajuntaments”.
To Reivindicatiu Gènere Primer una crònica del dijous amb entrevista a les noies 5 (crònica/opinió/informació...
) estudiantes. Segon, una crònica del divendres amb entrevista a noies esportistes.
ALTRES Parla directament amb el lector: - “Fes-te’n càrrec lector, si és que no pots treure l’entrellat de tot aquest seguit de respostes”.
- “No hi ha manera d’entendre-les. Calma. Calma.
Feu-me la mercè de contestar primer una i desprès una altra”.
- “Jo no dic res. no puc fer més que preguntar i prou.
Entès? Endavant, doncs.
Dones estudiants veuen difícil compaginar l’exercici del que han estudiat, en aquest cas, dret amb el matrimoni.
- Algunes noies estudiants no veuen capacitades a les dones per poder exercir un càrrec de política.
- Comparació d’una noia amb ulleres amb Harold (esmenten que porta unes ulleres semblants i que li afavoreixen).
- Victòria Kent.
- Gimnàstica, tennis i atletisme - veuen com una broma que La Lliga arribes a guanyar les eleccions.
Títol de la publicació Els drets de la dona Any 23 de novembre de 1931 Número de publicació 97 Posició al diari (nº de pàgina) 10 Resum El dret de la dona al vot ha arribat i Sagi sembla que no està del tot contenta amb aquest fet, ja que diu que és massa prematur. Esmenta que encara falta uns quants anys perquè les dones s’interessin i es procupin més en temes de política per poder exercir-lo.
Frases a destacar - - “Bé, ja tenim permís per votar”.
“Han sortit amb la seva. Ja no més cridar, ni més queixar-se, ni més criticar el sexe contrari per la seva manca de gentilesa i comprensió, per l’evident injustícia que cometien amb nosaltres les dones”.
“jo que als ulls de molta gent passo per una feminista “enragé”, per una dona d’idees ultra avançades, per una moderna Christabel Pankhurs, però amb més exigències i més febre i més exaltacions encara que aquella valenta anglesa que parlava en els mítings de Trafalguar Square, d’on 6 - - sortia detinguda cada vegada amb la seva mare, jo, lector, et confesso sincerament que aquest triomf nostre no m’ha donat pas massa alegria”.
“El dret a perfeccionar-se i a viure plenament que ja fa molt temps ningú no discuteix a l’home, és precisament allò que el feminisme reclama per a la dona”.
“i que us expliquin detalladament que vol dir ésser radical o socialista o liberal o conservador, amb tota seguretat que no us ho sabran dir” Tó Reivindicatiu Gènere Opinió ALTRES No hi ha moltes dones preparades per exercir el vot.
Filles de Maria al referir-se a les dones que són esclaves del marit fa referència a Adam i Eva amb: “que no tenen altra personalitat i criteri que el que la respectiva costella vol i li convé” Victòria Kent Parla directament al lector: “Jo ho voldria lector!” Títol de la publicació Consideracions entorn de l’esport femení Any 11 de gener de 1932 Número de la publicació 104 Posició al diari (nº de pàgina) 6 Resum Sagi ha llegit en diferents diaris i revistes articles que fan referència a un partit dut a terme entre un equip de futbol femení de Barcelona i un de València.
La periodista diu que no li agrada veure a les dones jugar a futbol perquè és un esport molt violent i dur i no és un esport que hagin de practicar les dones perquè se’n riuen d’elles.
Frases a destacar - No cal dir que trobo francament ridícula i ultrament exposada la dona que juga a futbol .
El nombrós públic que presenciava el matx serà el primer que decorticarà criticarà l’esport i es riurà de les dones de bona fe.
Dintre de l’esport femení s’ha de deixar sempre de banda la violència, la duresa.
Totes aquelles competicions que puguin suposar un greu perill per a la dona s’han de prohibir totalment.
7 To A vegades utilitza la ironia “Que bonic devia ser veure-les jugar” però la major part de l’article és radical i reivindicatiu.
Gènere Opinió sobre les dones que practiquen el futbol i fa referència a unes noticies publicades a un altre mitjà.
ALTRES Utilitza la primera persona.
Compara Catalunya amb Nord-Amèrica.
Títol de la publicació L’esport i la separació de sexes Any 18 de juliol de 1932 Número de la publicació 131 Posició al diari (nº de pàgina) 7 Resum Sagi denúncia l’actuació dels nois esportistes que no volien celebrar un campionat d’atletisme conjuntament amb les noies. Ho troba llastimós ja que diu que es suposa que aquests nois de la mateixa generació que ella hauríen de voler que la dona estigui en igualtat a ells i no al reves. A més esmenta amb un to de ironia que per competir els homes no volen fer-ho però en canvi quan es tracta d’estar fora de l’estadi estan encantats d’estar amb les noies.
Frases a destacar - - “De vegades una ironia és molt més càustica que el més fort dels insults”.
“Perquè no em negareu que resulta bastant llastimós, que un grup d’atletes joves, d’homes d’aquesta generació, de la nostra generació, que sembla que han de simpatitzar amb les idees d’igualtat i de justícia, i ha d’acceptar amb satisfacció i goig la inclusió - no la intromissió de la dona en els múltiples aspectes de la vida quotidiana, elevant-la. després de lluites i d’afanys a la categoria d’ésser humà, amb igualtat de deures i de drets. Com una col·laboradora efectiva, com un camarada i un company cordial, com un amic veritable, repeteixo que resulta bastant llastimós que uns quants esportius i esportius joves - heus aquí la paradoxa- s’hagin negat rodonament a actuar en una competició esportiva, precisament per haver-ho de fer conjuntament amb les companyes femenines”.
“Probablement aquests homes que deuen saber, si més no, per referències el que vol dir intel·ligència, i progrés i joventut, i comprensió i sobretot, educació; en el cas a què em refereixo han 8 - demostrat desconèixer-ho absolutament”.
“La col·laboració femenina no fa més que donar un caire més vistós i més simpàtic a tota obra de conjunt, sigui o no sigui esportiva”.
“I compte, molt de compte, amb aquesta mena d’esportius que fora de l’estadi no tenen pas cap inconvenient en acompanyar-nos i fer brometa!”.
To Sarcàstic Gènere Opinió ALTRES - Quan parla d’un grup d’homes esportius afegeix un (?).
“Infinitat de motius i raons que ara es faria llarg de detallar”.
en referir-se als nois ho diu amb un to sarcàstic, els anomena “nens”.
Repetició de la paraula llàstima Títol de la publicació L’esport i la bellesa estètica. A Barcelona... M’atreveixo a dir... Quins són els esports. Mot final Any 25 de juny de 1934 Número de la publicació 246 Posició al diari (nº de pàgina) 10 Resum Crítica a les dones que estan primes i a les que estan grasses. Reivindica que s’ha de fer esport per cuidar la figura no només la cara com fan moltes de les dones.
També diu que per cuidar-se no s’ha no s’ha de practicar només un sol esport, sinó més d’un i n’hi han alguns que per una dona son impracticables.
Frases a destacar - - To No tots els esports poden contribuir en formar un cos femení.
No hi ha cap esport que reuneixi per ell sol el conjunt d’avantatges higiènics i estètics tan necessaris per obtenir un conjunt físic sa, bell i harmoniós.
Veureu pel carrer un seguit de dones joves, boniques de rostre però completament desproporcionades de cos.
A Barcelona el 95 per cent de les dones tenen un tipus vulgar, són el que correctament es diu “mal fetes”.
Crític, reivindicatiu i irònic.
9 Gènere Crítica i opinió. l final informa d’un esdeveniment de Rem Femení.
ALTRES Al final de l’article, canvia de tema i parla d’una competició de Rem.
Títol de la publicació La pràctica dels esports Any 2 de juliol de 1934 Número de la publicació 253 Posició al diari (nº de pàgina) 8 Resum En referència a l’article publicat el 25 de juny de 1934, diu que els esports que una dona no ha de practicar són el futbol, el boxa, les lluites individuals, el rugbi, l’equitació, el ciclisme i algunes proves d’atletisme.
Explica que a Nord Amèrica sí que són ben vistes les dones que fan lluita individual però, que a Barcelona no tenim la mateixa cultura que tenen ells i és una barbaritat. A més, explica que el públic de competicions de dones no va a gaudir de l’esport sinó a riure i burlar-se d’elles perquè segons Sagi fan el ridícul.
Finalment, diu que els esports que sí que han de practicar les dones són el tennis, la natació, el rem, l’esquí, el bàsquet, l’atletisme i el hokey. Sempre que no se’n practiqui només un, sinó dos o tres per així mantenir el cos de la dona proporcionat i sà.
Frases a destacar - Hi assistí un públic baladrer i mofeta, decidit a divertir-se amb la parodia ridícula de les flamants futbolistes.
La dona, doncs, exclourà el futbol, les lluites, el rugbi i la boxa, com a esports perillosos i totalment oposats a la seva condició física.
El ciclisme, sobretot, per les que vulguin reduir el volum de les cuixes i de les cames i enfortir-les al mateix temps, és un excel·lent exercici.
De l’equitació [...] no es pot dir el mateix. Les cames obertes estil parèntesis i les anques excessivament amples són les característiques d’una amazona ….
To Reivindicatiu Gènere Opinió i informació.
10 Títol de la publicació La crisi de l’esport Any 15 d’abril de 1935 Número de la publicació 296 Posició al diari (nº de pàgina) 13 Resum Sagi es lamenta que l’esport femení a Catalunya està en crisis perquè no hi ha cap dona que destaqui en cap esport, llevat de la natació i el tennis.
Dóna la culpa a les Federacions per la mala organització, a la premsa per no fer-ne ressò i sobretot, a les dones, que no s’ho prenen de debò.
Els esports que Sagi nombra i exemplifica per demostrar que l’esport femení català està en decadència són l’atletisme, el rem, bàsquet, hokey i esquí.
Frases a destacar - - Avui per culpa de la Federació; demà per deficiències de l’organització i abandó per part del Femení; altres vegades per indisciplina i mal comportament d’algunes senyoretes “que es deien esportistes” i que un cop arribaven a l’Estadi oblidaven els més elementals deures de la bona educació.
Avui tres esportives de Madrid, guanyarien qualsevol conjunt atlètic català per mes nodrit que fos.
Si els Clubs, les Federacions, la premsa i les nostres dones no hi posen remei, aquesta apatia - vull creure que passatgera - acabarà per fer-se crònica, clavant al nostre esport un R.I.P. vergonyós i definitiu.
To Radical i dramàtic Gènere Opinió i informació quan parla d’alguns Clubs i de situacions en concret.
ALTRES Compara en dues ocasions l’esport femení a Catalunya amb el de Madrid i confirma que Madrid té un esport femení molt més potent que Catalunya.
Cita a Margot Moles, una esportista especialitzada en atletisme, hokey, natació i esquí i dóna la seva opinió.
11 Títol de la publicació En pro de l’esport femení Any 24 de juny de 1935 Número de la publicació 310 Posició al diari (nº de pàgina) 10 Resum Tracta de fer un crit a les dones que no practiquen l’esport amb una sèrie de tips per ser una bona esportista. A més els hi diu que no s’han de desanimar per altres noies que aconsegueixen el triomf amb més facilitat ja que amb perseverança s’hi pot arribar. A més esmenta que la preocupació en que els altres es riguin per fallar no és més que una preocupació inútil i sense fonament.
Frases a destacar - - Altes noies: “Que no tenien traça i que farien un paper ridícul”.
“En l’esport, a part de les condicions físiques i de la preparació gimnàstica, la constància, la fe, la voluntat, l’entusiasme i la disciplina - com en totes les activitats humanes - són els factors decisius per a reelxir”.
“Un bon entrenador, una bona disciplina i una dosi inexhaurible d’entusiasme, aquesta és la fórmula per a dominar qualsevol esport”.
“La presumpció, la paveria, l’orgull: això sí que fa riure i és ridícul”.
“El metge us dirà si esteu en condicions de posar a prova les vostès energies físiques; la gimnàstica us donarà l’agilitat i la sou-esse” indispensables; la vida ordenada contribuirà amb eficàcia a què els vostres esforços no siguin endebades”.
To Reivindicatiu Gènere Opinió ALTRES Article dins de la secció “Món femení”.
Esmenta al principi de l’article que es decideix a escriure uns quants articles de divulgació i propaganda esportiva per tal de empènyer a les dones a practicar l’esport.
12 3. Articles analitzats ● La dona davant de la República. Les noies estudiantes i les esportives parlen dels fets polítics als lectors de “la rambla 13 ● Els drets de la dona 14 ● Consideracions entorn de l’esport femení 15 ● L’esport i la separació de sexes 16 ● L’esport i la bellesa estètica. A Barcelona... M’atreveixo a dir... Quins són els esports. Mot final 17 ● La pràctica dels esports 18 ● La crisi de l’esport 19 ● En pro de l’esport femení 20 ...