Recomanacions - Rodatge TV (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 1º curso
Asignatura Lenguajes comunicativos escritos y audiovisuales
Profesor M.P.
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 24/10/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

LCEA: RECOMANACIONS GENERALS DE CARA RODATGE TV El rodatge - Abans de començar a enregistrar, hem de tenir clar els plans, escenes, seqüències i moviments que volen captar.
- S’ha de pensar en l’estructura narrativa mentre enregistrem. Hem de seleccionar aquelles imatges que millor serviran per explicar tota allò que volem dir, les que millor parlem per si soles i contenen més informació; les imatges amb més força i les seqüències de les accions més importants, sense descuidar aquelles imatges amb valor de document i estèticament belles.
- Treballar amb pla fix de diverses grandàries i enquadraments, variant la composició de la imatge.
- Fer seqüències lògiques de pla general a primer pla, o al revés amb totes les possibilitats intermèdies.
- Mateixa imatge o escena des de diversos punts de vista, s’ha de canviar l’angulació, un mínim de 40 graus. També canviar la grandària del pla.
- Fer plans de detall i de recurs que facilitin el muntatge.
- En una superfície delimitada, sala, roda de premsa, míting, etc. variar el punt de vista de la càmera, camp i contracamp, fer plans sobre l’eix de 180 graus perquè no salti.
- Que els plans no siguin natures mortes o postals, procurar que hi hagi acció dins del quadre, que passi alguna cosa, o sinó es pot fer un moviment de càmera.
- Lligar moviments, continuïtat d’una acció amb diferent pla, per exemple general i després pla mig o primer pla, i al revés.
- Amb tots els enregistraments que puguem fer servir el trípode (implica estabilitat d’imatge). Si optem per treballar amb la càmera a l’espatlla (en situacions de molta acció o en continu moviment), és útil fer servir qualsevol suport que ens faciliti l’estabilitat: el terra, taula, cadira, esquena del company, arbre, farola, etc. Millor aguantar la respiració mentre gravem.
- Tenir en compte en l’enregistrament tota mena de raccords, llum, vestuari, ulleres, direcció, posició... També els possibles salt d’eix.
- Deixar entrar i sortir de quadre els personatges o objectes per facilitar l’estructura narrativa i el muntatge.
- La distància mínima d’enfocament de les càmeres és d’un metre. .
1 - Sempre hem de treballar a favor de la llum, aquesta a l’esquena nostra o com o molt en paral·lel. Cal evitar els contrallums.
Moviments - Utilitzar els moviments amb mesura. Els moviments ha de tenir un inici i final estable. El recorregut pot ser més lent o més ràpid però ha de ser uniforme.
- Enregistrar sempre en els dos sentits, en les dues direccions facilitarà el muntatge.
L’inici i el final que almenys duri 5 segons estables, aleshores podrem fer servir en el muntatge l’inici, el final o el moviment.
- Quan enregistrem comptar mentalment almenys fins al 5, abans d’anar a gravar un altre pla.
- Podem enregistrar més d’un moviment seguit, però en el muntatge normalment triem només un. Tot i això, podem combinar per exemple una panoràmica i un zoom per concretar i es pugui editar tot.
- Les imatges no poden tremolar, a no ser que ens desplacem en un vehicle que es belluga, per exemple una barca, tot i això hem de procurar que els moviments o oscil·lacions siguin suaus i segueixen la uniformitat del moviment del vehicle.
Àudio - S’ha d’enregistrar sempre vídeo i àudio-2 amb totes les imatges (l’àudio-2 és el que capta el micròfon incorporat a la càmera i es correspon amb el so ambient). Per no alterar aquest àudio cal que els membres de l’equip guardin silenci mentre s’enregistra. Si el micròfon de càmera no funciona, podem connectar el micròfon de mà al canal-2 per enregistrar so ambient.
- Si volem enregistrar entrevistes o fer un stand up haurem de connectar el micròfon de ma o de corbata a l’àudio-1.
Entrevistes - Necessitem entrevistar testimonis o personatges que puguin aportar elements sobre el fet, la història o l’esdeveniment.
- En les declaracions el personatge ha de mirar el periodista (mai a càmera) i el periodista no ha de sortir en la composició a no ser que vulguem denotar que és, per exemple, una entrevista en exclusiva.
- El lloc on realitzem l’entrevista (el fons) ha de ser significatiu visualment.
2 ...