08_Le Corbusier (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Rovira y Virgili (URV)
Grado Arquitectura - 1º curso
Asignatura Art i Arquitectura
Año del apunte 2016
Páginas 5
Fecha de subida 06/09/2017
Descargas 0
Subido por

Vista previa del texto

ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS (22 I 29/04/2016) – LE CORBUSIER (1887-1965) Va néixer a Suïssa l’any 1887, amb el nom de Charles Édouard Jeanneret-Gris, essent mes tard, sobre la dècada dels 20, quan comença a anomenar-se Le Corbusier.
Es diu que va posar les bases de l’arquitectura moderna.
‘’empleáis piedra, madera y hormigón y con estos materiales edificáis palacios, esto es construcción. El ingenio funciona.’’ Ordenar els materials amb enginy pot portar a una meritòria construcció.
Construcció i arquitectura no es lo mateix.
La primera utilitat de l’arquitectura moderna es que la construcció respongui a totes les necessitats.
‘’pero de pronto tocáis mi corazón, me hacéis un bien. Yo me siento feliz y digo ‘esto es arquitectura!’ El arte hace su entrada.’’ ‘’(…) pero supongamos que las paredes se alzan hasta el cielo de tal modo que me impresiono. (…) Me fijáis en el lugar y mis ojos lo contemplan. Captan algo que expresa mi sentimiento.’’ L’arquitectura es un llenguatge que permet explicar situacions extremes.
S’han de ressaltar les coses que tu vulguis que siguin les importants.
Le Corbusier sempre funciona per oposats ‘’(…) gentil, brutal; noble, encantador (…)’’ ‘’Un pensamiento que se revela sin palabras ni sonidos, (…) por medio de las formas (…). Estas formas son tales que quedan claramente reveladas en la luz. Las relaciones entre ellas no poseen necesariamente ninguna referencia a lo que es práctico o descriptivo. Son el lenguaje de la arquitectura.(…)’’ 1 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS Le Corbusier ens presenta les diferents composicions que pot tenir arquitectònicament una casa, proposant-nos com la mes difícil la que te forma rectangular, ja que es la mes difícil d’organitzar.
2 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS CASA PER ARTESANS (1924) Les dimensions de la casa en planta no superen els 7 metres ni per un costat ni per l’altre, fent una planta mes petita que els 50 metres quadrats.
Plantes Interior ‘’La arquitectura es el juego sabio, correcto y magnifico de volúmenes ensamblados bajo la luz.’’ 3 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS VILLA SAVOYE (VILA SABOYA) (1929) L’arquitectura te forma.
Fer fotografies a l’arquitectura significa explicar arquitectura com la veu el creador de l’obra.
La vila Saboya, tradicionalment, va ser construïda en una parcel·la que quedava envoltada de vegetació, deixant a un extrem el camí d’accés i a l’altre el riu Sena.
Està situada a la població de Poissy, a les afores de Paris, va ser projectada per Le Corbusier, posterior encàrrec per part de la família Savoye.
El projecte va ser finalitzat a l’any 1929 i va estar catalogat com a ‘màquina d’habitar’ pel fet que era una construcció intel·ligent per a l’habitabilitat.
Una de les coses on vol jugar Le Corbusier amb els visitants i els observadors de la casa es en amagar l’entrada en la seva presentació. Des de les façanes exteriors, les de fora, serà impossible veure la porta d’entrada.
A la casa entrem amb el vehicle, es a dir, entrem amb el cotxe a l’interior.
4 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE REUS A l’entrada principal, et trobes amb un pilar al centre, com a crítica a l’arquitectura clàssica.
5 Art i Arquitectura -IJUAN JOSÉ PÉREZ LÓPEZ ...