SEMINARI 6. EPQ (EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE ) (2016)

Apunte Español
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología - 1º curso
Asignatura Fonaments de la psicologia criminal
Año del apunte 2016
Páginas 3
Fecha de subida 07/05/2016
Descargas 11
Subido por

Vista previa del texto

María Aperador Montoya maperadormontoya Fonaments de la Psicologia Criminal FONAMENTS DE LA PSICOLOGIA CRIMINAL SEMINARI 6: EPQ: EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE Instrument per mesurar la personalitat.
Dades generales. Nom original: “Eysenck personality questionnaire junior (EPQ-J) & adult (EPQ-A), objectiu: avaluació de tres dimensions bàsiques de la personalitat Hans Jurgen Eysenk. Berlin, 4 de març de 1916 – londres 4 d’octubre de 1997. Pares actors, es van separar quan ell tenia 2 anys. Fou criat per l’àvia. Va marxar de casa als 18 anys, just quan els nazis entraven al poder i abans de la 2 guerra mundial. Com a simpatitzant i defensant del poble jueu.
Fonaments psicològics de H.H. Eysenk. Plantejament marcadament psicobiològic i evolucionista. Influencia dels estructuralistes alemanys (Wundt) i de la psicologia anglesa (comparada i aplicada: esocla anglesa – galton, cattell, spearman, Pearson, etc...) aproxima la psicologia a les ciències naturals.
PROTTOIPUS D’HOME DE CIENCIA: La rellevància d’eysenk. És el psicòleg científic de major impacte internacional. Fundador de la revista PAID (personality and individual differences). És el mes citat després de Freud, És un clar exponent de la tradició diferencialista anglesa. Consolida les bases de la perspectiva dispocional de la personalitat.
El model tridimensional de la personalitat. La teoria d’Eysenk fou una revolució en la psicologia de la personalitat. Treballa des d’una jerarquia d’unitats d’anàlisi que va de baix cap a dalt, e menys a mes abstracció Les tres dimensions bàsiques: PEN. PSICOTICISME = duresa, estabilitat emocional, racionalitat, EXTRAVERSIÓ = sociabilitat, impulsivitat, gregarisme, NEUROTICISME = freqüència i intensitat de les emocions, inestabilitat emocional Psicoticisme. = dureza emocional - PUNTUACIONS ALTES són característiques d’individus o Solitaris i independents o Agressius i egocèntrics o Dominants i impulsius, desinhibits o Falta d’empatia o Racionals, molt aptes per activitats intel·lectuals i creatives o Acadèmics i artistes, revolucionaris. Poc sensibles a les normes socials i a l’autoritat o Provoca problemes i no es relaciona be amb els altres. Absència de sentiments de culpa o penediment o Propensió a conductes estranyes o No els importen les convencions socials María Aperador Montoya o o maperadormontoya Fonaments de la Psicologia Criminal Desafien el perill, no tenen por a res Sensibilitat a la recompensa Extraversió / introversió - - PUNTUACION ALTES o Sociables, amb molts amics o No els agrada estar sols o Els agrada parlar o Indiscrets i desobedients o Els agrada arriscar-se a iniciar coses i relacions noves o Impulsius, reactius i aventurers o Optimistes i poc perseverants o Els agrada les bromes i els canvis o Dimensió protectora per a la salut o Mala memòria episòdica o Excitació cortical baixa – cerca d’estímuls per augmentar excitació PUNTUACIONS BAIXES o Tímids, discrets o Tranquils, introspectius o Activitats solitàries o Reservats i distants o Previsors o Seriosos i endreçats o Confiables i actius, perseverants o Pessimistes o Cautelosos o Obedients o Responsables i disciplinats o Bona memòria episòdica o Excitació cortical alt- evitació d’estímuls intensos (sinó s’atabalen molt) Neuroticisme =inestabilitat emocional - PUNTUACIONS ALTES són característiques d’individus: o Ansiós, amoïnat, tens o Carinyosos i preocupats pels altres i per un mateix o Canvis d’humor o Reactiu emocionalment, molt emotiu o Baixa autoestima i recurrents sentiments de culpa o Li costa tornar a la normalitat després d’una elevació emocional o Irracionals o Emocions freqüents i intenses o Son mes aviat tristos i porucs o Dorm malament o Queixes somàtiques o Sensibilitat al càstig, por a les conseqüències de la conducta María Aperador Montoya maperadormontoya Fonaments de la Psicologia Criminal DIMENSIÓ ASSOCIADA AMB L’ACTIVACIÓ DEL SNA. Son persones que son un constant pic, es un clàssic en el trastorn límit de personalitat, son inestables emocionalment, en un moment son les persones mes felices del mon i després es volen morir.
El model tridimensional i l’EPQ. Per controlar la validesa dels resultats, l’EPQ té una quarta escala: - ESCALA LIE= mentides, desitjabilitat social, no ens podem creure els resultats perquè s’han falsejat Adaptació castellana = + puntuació – mentida + sinceritat, a mes puntuació menys mentida i mes sinceritat Les puntuacions altes en les escales indiquen anormalitat estadística però també alerten sobre les diposicions o tendències d’un individu a desenvolupar certes patologies.
...