Practica 1: Darwin (2015)

Pràctica Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Psicología - 1º curso
Asignatura Historia de la Psicología
Profesor A.M.
Año del apunte 2015
Páginas 2
Fecha de subida 25/10/2015
Descargas 17
Subido por

Descripción

Practica 1: Darwin
Resum dels conceptes de la pràctica i preguntes contestades.

Vista previa del texto

Alba Mª Cañas Alonso Si necesitas más apuntes puedes encontrarlos en Unybook.com buscando el usuario: acanas25 És el primer en posar al mateix nivell humans i animals  tots descendim d’un mateix avantpassat.
Evolucionisme: no hi ha diferencies fonamentals entre l’home i els mamífers superiors respecte a les facultats mentals. La diferencia existeix en el grau, no de classe. Ex: un mico pot aprendre si se li ensenya.
Variació individual: no som iguals.
Herència: heretem caràcters dels avantpassats i sobrevivim amb ells.
Supervivència del més apte.
Primer en parla de les psicopatologies heretades.
Primer en parla sobre els trets de personalitat de manera científica.
El món és com és per l’evolució natural. La selecció natural no optimitza ni beneficia.
No tanca la porta a la cooperació ni al altruisme.
PREGUNTES: 1.- Quina és la idea principal Arcadi Navarro? -La natura no és un miracle ni serveix per complementar la societat, tampoc dona normes sobre com organitzar-la. Hem d’encaixar el millor que podem i entendre-la.
2.- Quina és la visió general de la natura abans de Darwin? -Abans de Darwin, no hi ha preocupació per l’individu, i justifiquen que el món és com és perquè Déu el va crear així (Teologia natural).
3.- Quins són alguns dels prejudicis que ens queden després de la difusió de les idees de Darwin? Prejudicis sobre la natura (encara vigents):    Natura cruel i competitiva  No, també dona lloc a l’altruisme i cooperació.
Natura és sabia  La natura simplement “és”.
Tot el que és natural és bo (Falancia Naturalista)  Drogues.
4.- De què ens parla? -Les idees de Darwin (la selecció natural) van servir per justificar alguns comportaments i ideologies polítiques.
5.- Què significa “darwinisme social”? Va ser una idea defensada per Darwin? -El “Darwinisme social” significa l’aplicació de la teoria científica biològica sobre la societat i relacions internacionals per justificar les diferències i competències. Darwin no ho defensava (les seves idees només eren aplicables per la biologia).
6.- Quin és l’ús que se’n fa de les teories biologicistes abans de la segona guerra mundial? Abans de la 2na guerra mundial les teories biologistes s’utilitzava per defensar el racisme, la diferencia de classes, el nazisme... Després ningú es considera darwinista social.
7.- Per què la teoria de Darwin es veu confrontada amb la religió en la seva època i avui en dia no? La visió Darwinista i la religiosa xoca amb 3 punts:    Miracles divins.
Interpretació literal de la Bíblia.
Ateus aniran a l’infern.
Avui dia no, visió més suau de la religió.
8.- Com es fa compatible la creença en Déu i la creença en l’evolució? Com fer coherent una creença religiosa i una teoria científica? Es pot combinar la ideologia religiosa i la científica, posant cadascuna en el seu àmbit explicatiu, on es correspon. Religió  metafòric. Ciència  tècnic.
9.- Diferències entre ciència i religió.
Religió - Acte de fe Abstracte, simbòlic Interpretació de la realitat.
Accessible per tothom.
Ciència - Demostrable.
- Llenguatge concret.
- Descriu la realitat.
- No accessible per tothom.
...