BLOC 3-02. Xarampió, rubéola i parotiditis (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Barcelona (UB)
Grado Farmacia - 4º curso
Asignatura Salut Pública
Año del apunte 2016
Páginas 7
Fecha de subida 18/04/2016
Descargas 13
Subido por

Vista previa del texto

Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes 2.XARAMPIÓ, RUBÈOLA I PAROTIDIS XARAMPIÓ El xarampió és un virus ARN de la família paramyxoviridae del gènere morbillivirus ja que fa un exantema morbilliforme. Té unes proteïnes de membrana que són les que donen propietats antigèniques a la cell. La clínica es caracteritza per: • Període prodròmic, símptomes no característics, que podrien estar compartits amb qualsevol altre afectació. Per exemple corissa (irritació nassal amb moqueig o petites taques blanques a la mucosa bucal (Taques de Köplik). En malalties en vies d’eliminació com el xarampió cada cop és més dificultós realitzar el diagnòstic • Exantema, vermellós no pruriginós, apareix entre el 3r i el 7è dia d’infecció.
Comença a la cara i es generalitza, amb una durada de 7 dies, quedant una pell rasposa amb descamació marronosa.
• Més greu en menors d’1 any i en adults.
• Es poden produir complicacions com encefalitis, pneumònia. Puja la facilitat de que hi hagi una infecció bacteriana.
• La letalitat és més elevada en països en vies de desenvolupament, sobretot amb dèficits d’alimentació.
• Una complicació extranya és la panencefalitis esclerosant subaguda, que apareix anys després de la infecció, amb un virus que ha quedat acantonat.
48 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes Que una malaltia com el xarampió estigui eradicada en una zona no vol dir que no hi hagin casos, ja que aquests poden ser importats. Una malaltia es considera eradicada quan hi ha 4 anys sense casos a tot el món.
El reservori és l’ésser humà, de forma que pot ser més fàcil eradicar.
MECANISMES DE TRANSMISSIÓ És aèria, virus molt contagiós, en pocs segons es pot transmetre. Un cas pot infectar entre 15-17 persones (això és el nombre reproductiu, una persona infectada, pot generar 15-17 casos). El període d’incubació està entre 2-3 setmanes i el període de transmissibilitat entre 4 dies abans i 4 dies després del exantema.
SUSCEPTIBILITAT Són susceptibles totes aquelles persones que no han passat la malaltia o que no han estat vacunats, la immunitat de que confereix la malaltia és permanent.
Els nens nascuts de mares que han passat la malaltia estan protegits durant els 9 primers mesos de vida (una mica menys en el cas d’una mare vacunada) Quan el virus entra per via respiratòria, segueix un recorregut fins que arriba a la pell. Fins que no apareix el exantema tenim els símptomes prodròmics, amb una conjuntivitis molt marcada i les taques de Koplik. A partir dels 4-5 dies es comencen a generar anticossos IgM de forma que podem fer un diagnòstic d’infecció aguda. Posteriorment apareixen els anticossos IgG que ens donen immunitat de per vida.
MESURES DE CONTROL 1. Sobre el reservori i la font d’infecció a. Diagnòstic precoç b. Notificació urgent, si es detecta a temps, el brot no s’expandeix gaire.
c. Enquesta epidemiològica 49 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes 2. Sobre els mecanismes de transmissió a. Intentem esbrinar les persones que han tingut contacte i mantenir-les aïllades (companys de feina, nens de l’escola), fins que ha passat el possible temps d’incubació.
3. Sobre l’hoste susceptible a. Vacunació EVOLUCIÓ L’any 2014 va haver més de 250000 casos, però la majoria en països en problemes. S’ha aconseguit baixar la mortalitat en pràcticament un 80%, les cobertures estan casi al 85%, de forma que es calcula que les morts evitades són 17 milions.
Segons el calendari vacunal, la triple vírica s’aplica als 12 mesos i als 3-4 anys, tot i així aquest calendari pot variar segons l’ecologia de les malalties.
La gran baixada es produeix quan s’instaura la vacuna, de forma que més endavant podem assegurar que s’han eliminat els casos autòctons.
50 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes RUBÈOLA No sol donar complicacions, sobretot si es pateix a la infància.
Tenim entre 20-50% casos asimptomàtics, que no pateixen efectes però si poden transmetre la malaltia. El objectiu d’eliminar-la és evitar els efectes que té sobre el fetus en les dones embarassades.
SÍMPTOMES I TRANSMISSIÓ.
Apareix un exantema, de forma sobtada, amb febre i aparició de ganglis al coll. És un exatema maculopapular, vermellós, pruriginós, comença a la cara i s’estén ràpidament.
Dura 3 dies, similar al xarampió però atenuat.
El reservori és exclusivament humà.
El mecanisme de transmissió és aeri però també pot ser vertical de mare a fill. Els nens que tenen síndrome de rubèola congènita poden estar eliminant el virus durant mesos.
Seran susceptibles aquelles persones que no han patit la malaltia/no han estat vacunades.
Els nadons de mares vacunades/han patit la malaltia, tenen protecció durant 9 mesos.
51 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes SÍNDROME DE RUBÈOLA CONGÈNITA Conseqüència de la transmissió transplacentària del virus, si passa en el primer trimestre d’embaràs, tindrem el síndrome de Gregg (cardiopaties congènites, cataractes, retinopaties i hipoacúsia). El risc de transmissió varia en funció de la període gestacional.
EVOLUCIÓ Podem veure que l’evolució és la mateixa que en el cas del xarampió, s’ha eliminat la rubeola autòctona.
Les mesures de control són les mateixes que en el cas del xarampió, en els nens amb SRC s’ha de vigilar fins quan emeten virus.
La OMS té com objectiu eradicar la rubèola i el xarampió el 2020.
52 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes PAROTIDITIS El virus també té les proteïnes de superfície que permeten genotipar-lo. La clínica no té gaires complicacions sobretot, quan es passa en la infància.
Es produeix un esborrat del contorn mandibular. Pot afectar adults (entre 18-25 anys sobretot). Sol tenir un curs clínic benigne (el problema és que la clínica pot ser produïda per molts altres virus no epidèmics). Poden haver-hi complicacions com meningitis, orquitis...
L’únic hoste és l’home.
El mecanisme de transmissió és amb el contacte directe de saliva, el número reproductiu és més baix que el xarampió, la incubació dura poc més d’una setmana i la transmissibilitat es produeix entre 7 dies abans i 9 dies després de la inflor.
SOQUES VACUNALS USADES A ESPANYA La primera era molt efectiva però tenia forces efectes secundaris, llavors es va introduir la Rubini que era poc efectiva i es va canviar per Jeryl Lynn.
Cada 3 anys es produeixen brots, dels quals es desprèn que el record immunològic és insuficient.
53 Més a https://unybook.com/perfil/jon_snow/apuntes VACUNACIÓ TRIPLE VÍRICA A CATALUNYA Els vacunats amb rubini es consideren no vacunats Per al diagnòstic es fa una detecció molecular amb polimerasa mitjançant PCR, això ens ha permès determinar els genotips dels brots que es produeixen.
54 ...