1. Introducció (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Criminología + Derecho - 1º curso
Asignatura Sociologia general
Profesor J.T.
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 24/06/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

Apunts de l'assignatura sociologia general del grau de criminologia amb el professor Jordi Tena, de l'any 2016

Vista previa del texto

Sociologia General 1º Criminologia UAB TEMA 1: INTRODUCCIÓ Hi ha moltes concepcions del que és la sociologia. És una més de les ciències socials. Intenta explicar com viu la gent quan viu en societat.
La sociologia intenta explicar el comportament de la gent en les societats modernes, a diferència de l’antropologia, que estudia el comportament de la gent a les tribus o a les societats més primitives.
1.1: EXEMPLES DE FENOMENS SOCIALS Relacionats amb la ment - Per què les dones sovint se senten culpables i avergonyides després de patir agressions sexuals? - Per què estic disposat a pagar X euros per un equip de música pel meu nou cotxe quan m’ho inclouen al preu del vehicle, i en canvi em sembla més car si vaig a comprar-lo en una botiga? - Per què valoro més un producte quan és més car? - Per què valoro més un producte d’una marca que conec? Relacionats amb l’acció - Per què pago quan vaig a un museu, restaurant, etc. que només em demanen una donació voluntària? - Per què la gent pobra tendeix a immigrar menys? - Per què hi havia gent que amagava o protegia jueus durant l’època nazi, encara que s’oferissin recompenses per no fer-ho? Relacionats amb la interacció - Per què s’ha produït l’actual crisi econòmica? - Per què la pobresa, l’atur o les desigualtats socials són més altes a Catalunya que a Suècia però més baixes que a Guinea? - Per què continuen existint desigualtats educatives per classe social? Com evolucionen? - Per què les dones tenen menys presència que els homes a les direccions de les empreses? - Els prejudicis racials i la segregació social.
1 Sociologia General 1º Criminologia UAB 1.2: CLÀSSICS I ESCOLES L’origen el trobem en els pensadors clàssics: - Vico, Montesquieu, Rousseau, Saint-Simon, Compte, Marx, Tocqueville, Pareto, Spencer, Tories...
- Weber, Durkheim - Merton Una característica important de la sociologia és que està fragmentada en múltiples escoles o paradigmes que diuen coses radicalment diferents i no es posen d’acord.
1.3: TIPUS DE SOCIOLOGIA Boudon fa una distinció entre quatre tipus de sociologia: - Expressiva o estètica: Objectiu de fer gaudir el lector. Assagisme, publicació de llibres (Bauman) - Crítica o compromesa: Objectiu de transformar la societat i de denunciar desigualtats.
- Descriptiva o de consultoria: Objectiu d’aportar informació per a la presa de decisions (per exemple, per mitjà d’enquestes).
- Cognitiva o científica: 2 objectius:  Explicar (identificar) les causes dels fenòmens socials.
 És la que millor pot servir a la presa de decisions polítiques i a la transformació de la realitat.
2 ...

Tags: