CÈL·LULES SUBEROSES (2014)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Biología - 2º curso
Asignatura Ampliació Histologia
Año del apunte 2014
Páginas 1
Fecha de subida 15/12/2014
Descargas 14
Subido por

Vista previa del texto

SUBEROSA ⟶cèl·lula suberosa (cell morta, sense protoplast) • • • alguns descendents del fel·logen es converteixen en súber secundari⟶cells suberoses (venen del súber). Contenen la suberina* a la paret que és hidrofòbica⟶aïlla de bacteris i fongs i evita dessecació.
per procés d'autofàgia* o apoptosi*⟶mort del protoplast⟶queda plena de gasos o restes cel·lulars.
són cells interdigitades per evitar el pas de l'aigua entre els espais intercel·lulars⟶formació del súber(=felema) -súber secundari⟶prové de la diferenciació centrífuga del fel·logen (tipus de meristema lateral) -súber primari⟶suberització de cells parenquimàtiques i epidèrmiques en certes regions de la tija i arrel en plantes sense creixement secundari.
(=sense fel·logen) Les plantes que donen aquest tipus de súber només tenen paret primària.
*suberina⟶àcids grassos insaturats+lignina+terpens(resines)+tanins. Es pot trobar alternada amb capes de ceres (hidrofòbiques) *autofàgia i apoptosi⟶autodigestió de la cell per enzims lisosòmics.⟶lligat a una alteració de la síntesi de rRNA i mRNA⟶nucleol desapareix i la cromatina es condensa⟶no transcripció⟶sistema lisosomal⟶vacuoles amb enzims⟶mort orgànuls, citoplasma i nucli.
• ferida poc profunda⟶fomació de súber 2ndari per formar una crosta⟶es forma ràpidament o 1ri es forma lentament però està mes ben format.
• ferida profunda⟶el càmbium produeix una sèrie de teixits engruixits al voltant de la ferida en forma de llavis gruixuts (ex. petit ressalt cortical que s'observa en haver tallat una branca). Amb l'avanç del teixit de reparació, la ferida arriba a cobrir-se i les poricons oposades de l'escorça i el càmbium s'ajunten.
(ex. quan es necessita més gruix a la peridermis (=fel·loderma+fel·logen+súber) per a protecció de ↓tº a l'hivern, etc).
!suberina NO és exclusiva de les cells suberoses.
PARTS DE LA PLANTA • • cos primari⟶conjunt de teixits primaris (descendents dels meristemes apicals) cos secundari⟶conjunt de teixits secundaris (descendents dels meristemes laterals) (no sempre presents).
TIPUS DE TEIXITS • • • teixits només primaris⟶colènquima, epidermis (si es descendent de la protodermis).
t. només secundàris⟶peridermis (ve del fel·logen) t. tant primaris com secundaris: parènquima, eclerènquima, xilema, floema, súber i secretors.
(ex. parènquimes venen tant de meristemes laterals com de la perideemis. El súber ve del fel·logen si es secundari però ve de cells parenquimàtiques si es primari).
...